Fővárosi aranyérmek az egyéni ob-n

dec 18, 2021 | Hírek

A Vasas három, a Honvéd kettő, a Ferencváros egy aranyérmet szerzett az országos bajnokság szombati, egyéni napján. Szilágyi Áron nyolcadik ob-ját nyerte, két junior léphetett fel a dobogó tetejére.

A zárt kapus országos bajnokságon hagyományunkhoz híven számos köszöntőt tartottunk, többek között a visszavonuló Szász-Kovács Emesét búcsúztattuk. Erről másik cikkben számolunk be, ebben az írásban a páston történtekről írunk.

TŐR.

Szemes Gergő juniorként lett felnőtt magyar bajnok.

Tizennyolc éves tehetségünk, Szemes Gergő magabiztos győzelmekkel nyerte első felnőtt magyar bajnoki címét. Az elődöntőben verte meg legnagyobb riválisát, a címvédő Dósa Danit, és a döntőben a másik törekvéses válogatott, Frűhauf Benjámin sem tudta megszorítani Szabó István tanítványát. A Ferencváros kadet Európa-bajnoka így foglalta össze a napját. “Úgy érzem, nagyon jól ment a vívás, élveztem az egész napot. Másodszor tudtam tizenöt tusos asszóban legyőzni Dósa Danit, aminek különösen örülök. A felnőtt nemzetközi mezőnyben is ki szeretném próbálni magam, de erre a szezonra a fő célom a minél jobb szereplés a junior világversenyeken.”

Kondricz Kata (szemben) izgalmas asszóban múlt felül Mohamed Aidát.

A hölgyeknél címvédést láthattunk a Ludovikán, a honvédos Kondricz Kata megvédte tavaly szerzett bajnoki címét. Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra hiányában tulajdonképpen teljes mértékben érvényesült a papírforma, a válogatott másik három tagja osztozott az érmeken. A másik bronzérmes viszont nagy bravúrt ért el, lévén a törekvéses Kollár Anna 14 évesen állhatott dobogóra a felnőttek mezőnyében klubtársa, Pásztor Flóra társaságában. Kata az aranyéremért Mohamed Aidát győzte le – izgalmas asszóban. Sokáig biztosan vezetett Marco Goncalves tanítványa, ám Aida 13-nál beérte riválisát. A befejezés viszont ismét Katának sikerült, aki így nyilatkozott sikere után. “Sokáig nem éreztem különösebben a vívást, de aztán régi riválisom és kortársam, Pásztor Flóra ellen már jól ment az elődöntőben. Mindig nagy csatát vívunk egymással, így volt ezúttal is, ez volt a legnehezebb asszóm a nap folyamán. Aida ellen rendben volt a meccs eleje, ám szétesett a mozgásom, a koncentrációm. Kellettek mesterem, Marco tanácsai is, nagyon örülök, hogy összejött a vége, és meg tudtam védeni a bajnoki címemet.”

Eredmények. Országos férfi tőr egyéni bajnokság, 79 induló. Végeredmény: 1. Szemes Gergő (FTC, edző: Szabó István), 2. Frűhauf Benjámin (Törekvés), 3. Dósa Dániel (Törekvés) és Mendrey Tamás (UTE), 5. Horváth Keán (FTC), 6. Skorka Csongor (FTC), 7. Bálint Álmos (Ludovika), 8. Bellovicz Gábor (Honvéd). A döntőben: Szemes-Frűhauf 15:8.

Országos női tőr egyéni bajnokság, 55 induló. Végeredmény: 1. Kondricz Kata (Honvéd, edző: Marco Goncalves), 2. Mohamed Aida (UTE), 3. Kollár Anna (Törekvés) és Pásztor Flóra (Törekvés), 5. Mesteri Viktória (UTE), 6. Fenyvesi Viktória (Törekvés), 7. Hajas Nóra (Törekvés), 8. Kókai Csilla (MTK). A döntőben: Kondricz-Mohamed 15:13.

KARD.

Szilágyi Áron emeli "kalapját", ezt teszi vele szemben Iliász Nikolász is, gratulálva Áron nyolcadik ob-aranyához.

Az “álomasszót” a negyeddöntőben láthattuk, ugyanis Szilágyi Áron és Szatmári András már a negyeddöntőben összekerült. A háromszoros olimpiai bajnok és az egyéni világbajnok meccsének második félideje egészen extra tusokat, és hihetetlen izgalmakat hozott. 14:13-ra Szatyi vezetett, és kétszer is át tudta venni a támadást a végjátékban, ám Áron két remek közbeakcióval fordított. Az elődöntőben 3:9-ről tette meg ugyanezt Péch Miklós ellen, ehhez képest a finálét viszonylag simán, 15:11-re hozta Iliász Nikolász ellenében, míg a másik bronzérmes a junior korú Vigh Benedek lett. Áron nyolcadik magyar bajnoki címét követően így nyilatkozott honlapunknak: “Az első két asszóm kicsit döcögős volt, de jött Szatyi ellen a negyeddöntő, ami mindig plusz motivációt jelent. Örültem a győzelemnek, és azért 3:9-ről sikerült fordítanom az elődöntőben, az is jelent valamit… Megvan a nyolcadik aranyam, ráadásul klubom, a Vasas nagyszerűen szerepelt, úgyhogy jól zárult ez a nap.”

Katona Reni (jobbra) izgalmas asszóban múlta felül Battai Sugit.

A nőknél abból a szempontból teljes mértékben érvényesült a papírforma, hogy a megműtött Márton Anna távollétében az olimpiai csapat és a tartalék foglalta el a dobogó összes fokát. Más kérdés, hogy a két tavalyi döntős, az egyaránt BVSC-s Pusztai Liza és Szűcs Luca osztozott a két bronzon, és Katona Renáta vívta a döntőt a junior korú Battai Sugárral. Méghozzá egy nagyon izgalmas finálét, melyen egyetlen tussal, 15:14-re győzött Reni. “Annyira nem éreztem a vívást, mint a legutóbbi válogatón, melyet szintén sikerült megnyernem, viszont nagyon akartam ezt a sikert. Az asszók között is többet kellett várni a megszokottnál, de végül csak összejött az aranyérem… Vezettem már 14:11-re is a döntőben, nagyon vártam a végét, az utolsó pillanatban sikerült beadnom a győztes tust. Elfáradtam, de boldog vagyok!” – nyilatkozta a Vasas 27 éves vívója, Boros György tanítványa. 

Országos férfi kard egyéni bajnokság, 81 induló. Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (Vasas, edző: Decsi András), 2. Iliász Nikolász (UTE), 3. Péch Miklós (MTK) és Vigh Benedek (Vasas), 5. Szatmári András (MTK), 6. Pápai Roland (UTE), 7. Gémesi Csanád (Gödöllő), 8. Szabó Márton (KVSE). A döntőben: Szilágyi-Iliász 15:11.

Országos női kard egyéni bajnokság, 41 induló. Végeredmény: 1. Katona Renáta (Vasas, edző: Boros György), 2. Battai Sugár (Interfencing Debrecen), 3. Pusztai Liza (BVSC) és Szűcs Luca (BVSC), 5. László Luca (UTE), 6. Pápai Zoé (UTE), 7. Kovács Zsanett (Törökbálint), 8. Nagy Valentina (Honvéd). A döntőben: Katona-Battai 15:14

PÁRBAJTŐR.

Koch Máté öröme a "hirtelen halál" után.

Ilyen talán még sosem volt a fegyvernem történetében, mint ami most történt. A dobogó valamennyi fokán ugyanis egyetlen klub, a Vasas négy versenyzője állt… A két bronzérmes Kulcsár Viktor – nem esik messze az alma a fájától, a világbajnok MOB-elnök, Kulcsár Krisztián fiáról van szó – és Bányai Zsombor lett. A döntőt pedig a két kortárs, junior világbajnok csapattárs, Halla Péter-tanítvány, Koch Máté és Nagy Dávid vívta. Hosszabbítás után győzött előbbi, aki így fogalmazott a napja végén. “Kiszakadt belőlem egy nagy kiáltás a döntő tus után, amiért elnézést kérek Dávidtól, klubtárs ellen ez nem illik. De nagy feszültség tört ki belőlem, komoly ellenfeleket sikerült legyőznöm. Nyertem Berta Dani, Bakos Bálint, Bányai Zsombi és végül Dávid ellen, ezért ez nem akármilyen ág volt. Nagyon boldog vagyok.”

Ugyanez Muhari Eszti előadásában.

Muhari Eszter tizenkilenc esztendős, ám rendkívül fiatal kora ellenére már harmadik felnőtt aranyérmét nyerte. László István tanítványa, a Honvéd kadet világbajnoka ráadásul rendkívül izgalmas meccsen győzött. A döntőben Nagy Kinga ellen a hajrában 7:9-ről sikerült egyenlítenie, és a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte. Ezt követően pedig így nyilatkozott honlapunknak. “Talán az újdonság varázsa miatt a legemlékezetesebb egyelőre az első felnőtt aranyam, viszont ezt a mostanit nagyon nagy csatában sikerült megnyernem, úgyhogy rendkívül örülök neki. Igazából különösebb taktikám nem volt Kinga ellen, kicsit üresnek éreztem a fejem, de a végén sikerült összeszednem magam, ami mindenképpen pozitívum.” A két bronzérmes Balogh Bella és a 15 esztendős Gachályi Gréta lett. 

A magyar bajnokság vasárnap a csapatversenyekkel folytatódik. 

Országos férfi párbajtőr egyéni bajnokság, 173 induló. Végeredmény: 1. Koch Máté (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Nagy Dávid (Vasas), 3. Kulcsár Viktor (Vasas) és Bányai Zsombor (Vasas) 5. Keszthelyi Zsombor (Honvéd), 6. Andrásfi Tibor (BVSC), 7. Bakos Bálint (Vasas), 8. Osman-Touson Maruán (BVSC). A döntőben: Koch-Nagy 9:8.

Országos női párbajtőr egyéni bajnokság, 126 induló. Végeredmény: 1. Muhari Eszter (Honvéd, edző: László István), 2. Nagy Kinga (Diósgyőr), 3. Balogh Bella (Vasas) és Gachályi Gréta (AVA Békéscsaba), 5. Kun Anna (Tata), 6. Wimmer Dorina (MTK), 7. Gnám Tamara (Tatabánya), 8. Tóth Jázmin (Honvéd). A döntőben: Muhari-Nagy 10:9.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események