Gálfalvy Réka ezüstérmes az U23-as Európa-bajnokságon

máj 28, 2022 | Hírek

Öt asszót nyert egyetlen tussal, és lett végül ezüstérmes Gálfalvy Réka a tallinni U23-as Európa-bajnokság női párbajtőr egyéni versenyében, gratulálunk! Szemes Gergő a tőrözők között lett hatodik. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Eljött az a pillanat, amikor Tallinnban mindenki a vívóteremben érezte jól magát. Az U23-as Európa-bajnokság második napjára ugyanis ritka barátságtalan idő költözött az észt fővárosba. A hőmérséklet nem ment feljebb tíz foknál, és közben folyamatosan, kellemetlenül szitált az eső. Olyan november eleji szürkeség lett úrrá a környéken, és hiába fekszik Tallinn északon, Stockholmmal és Szetnpétervárral gyakorlatilag egy szélességi körön, erre az időre még a helyiek is folyamatosan panaszkodtak. 

Így aztán mindenkinek tökéletesen megfelelt erre a napra fűtött teniszcsarnok, ahol ezúttal a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők egyéni versenyét rendezték. Apropó, helyszín! A helyiek eddig kizárólag párbajtőrben szerveztek nemzetközi eseményeket. A jelek szerint viszont elégedettek a látottakkal, ugyanis valószínűleg megpályázzák a jövő évi kadet és junior Európa-bajnokság rendezését. Nos, az eddig tapasztaltak, no meg a mostanság igencsak akadozó “rendezési kedv” alapján Tallinnal jól járna a kontinens vívótársadalma. Akkor is, ha zord néha az időjárás…

Gálfalvy Réka nagyon értékes ezüstérmet nyert, gratulálunk!

Magyar szempontból pedig a péntekihez képest ugyanakkor kifejezetten naposra fordult az idő, köszönhetően elsősorban Gálfalvy Rékának. Női párbajtőrben tizenkét vívónk szerepelt a hétvégén a katowicei Világkupán, közte több 23 éven aluli versenyzőnk is. Réka ennek köszönhetően kapott helyet a Tallinnba utazó csapatban, több társával egyetemben. Közülük Nagy Blanka és Miskó Dorina a 32 között, Dékány Kinga korábban búcsúzott. 

Gálfalvy Réka viszont bizonyosan eddigi vívópályafutása legnagyobb sikerét érte el! Halla Péter 17 esztendős, vasasos tanítványa már a csoportkörben is jól teljesített, és lépdelt előrébb és előrébb. Kedves és jellemző történet: a nyolcaddöntőtől az úgynevezett “call room”-ban ellenőrzik a vívók felszerelését, illetve onnan a pástra vonulna mutatják be a szereplőket. Rékát hiába szólították, többször is hívni kellett a helyiségbe, és amikor végül odaért, kedvesen, pironkodva mondta, hogy eddig még ilyesmiben sosem kellett részt vennie, nem tudta, mit kell ilyenkor csinálnia… 

Nos, a páston ugyanakkor egyáltalán nem tűnt zavartnak, sőt! Úgy jutott el a nála hat évvel idősebbek között a fináléig, hogy három meccsét nyerte meg egyetlen tussal, 15:14-re! Az aranyéremért végül 15:8-as vereséget szenvedett az izraeli Dar Hechttől, ám  ennek ellenére csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetünk Gálfalvy Réka teljesítményéről. De olvassuk, miként beszélt ugyanerről, ezüstérméről, ő, személyesen: “Már annak is örültem, hogy a körülményeknek köszönhetően megkaptam a lehetőséget arra, hogy indulhassak ezen az Európa-bajnokságon. Most meg aztán elmondhatatlanul boldog vagyok. Az volt a célom, hogy élvezzem a vívást, ez sült ki belőle… Azt hiszem, az egytusos meccseket kimaxoltam, a csoportban kétszer, a direkt kieséses táblán háromszor nyertem így. Köszönöm a mesteremnek, és mindenkinek, aki segített!”

Szemes Gergő úgy lett hatodik, hogy egyetlen tussal kapott ki a későbbi győztestől.

A férfi tőrözők versenyében a fegyvernem legnagyobb tehetsége, a 19 esztendős Szemes Gergő szerepelt a legjobban, a hatodik helyen végzett. Kadet Európa-bajnok csapatunk három tagja közül Bálint Álmos és Budaházy Ambrus a 32 között búcsúzott, Bagdány Albert korábban esett ki. Gergő, Szabó István ferencvárosi tanítványa viszont ezúttal is megérdemli a gratulációt. A legjobb nyolcig egészen sima úton jutott el, a negyeddöntőben pedig a verseny első számú favoritjával, a későbbi aranyérmes francia Savinnel került szembe, akitől nagy küzdelemben, egyetlen tussal szenvedett vereséget. 

Az U23-as Európa-bajnokság utolsó egyéni versenynapján a férfi párbajtőrözők és a női kardozók lépnek pástra, hajrá, magyarok!

Eredmények. U23-as Európa-bajnokság, Tallinn. 

Női párbajtőr egyéni, 67 induló. A csoportmérkőzéseken: Gálfalvy Réka 5 győzelem/1 vereség, Nagy Blanka 2/4 (továbbjutottak), Dékány Kinga 0/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Kecman (szerb) 15:12, Miskó-Abu Eid Tjulin (svéd) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Gálfalvy-Engdahl (svéd) 15:14, Nagy-Enache (román) 13:14, Miskó-Vanryssel (francia) 4:15.

Nyolcaddöntő: Gálfalvy-Fransson (svéd) 15:6.

Negyeddöntő: Gálfalvy-Benea (román) 15:14.

Elődöntő: Gálfalvy-Szamko (ukrán) 15:14.

Döntő: Gálfalvy-Hecht (izraeli) 8:15.

Végeredmény: 1. Dar Hecht (izraeli), 2. Gálfalvy Réka (edző: Halla Péter), 3. Alessandra Bozza (olasz) és Anasztaszia Szamko (ukrán), …30. Nagy Blanka, …32. Miskó Dorina, …63. Dékány Kinga.

Férfi tőr egyéni, 57 induló. A csoportmérkőzéseken: Szemes Gergő 5 győzelem/1 vereség, Bálint Álmos 3/2, Budaházy Ambrus 3/2 (továbbjutottak), Bagdány Albert 1/4 (kiesett). 

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Bem (lengyel) 15:10, Budaházy-Iandolo (olasz) 7:15, Bálint-Velluti (olasz) 12:15.

Nyolcaddöntő: Szemes-Jurkiewicz (lengyel) 15:4.

Negyeddöntő: Szemes-Savin (francia) 14:15.

Végeredmény: 1. Rafael Savin (francia), 2. Nils Fabinger (német), 3. Alessio Di Tommaso (olasz) és Filippo Macchi (olasz), …6. Szemes Gergő (edző: Szabó István), …20. Bálint Álmos, 21. Budaházy Ambrus, …46. Bagdány Albert.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események