Hat aranyérem, hat egyesületnek

dec 17, 2022 | Hírek

Három budapesti és három vidéki aranyérem született az országos bajnokság egyéni versenyein, a Magyar Vívás Napján. A párbajtőr ob aranyérmét Bányai Zsombor, illetve Kun Anna nyerte, gratulálunk!

AMI A DÖNTŐIG TÖRTÉNT. A férfiak mezőnyében már a legjobb 16-ig sok minden történt. Nevezetesen, hogy a világbajnoki negyedik helyezett válogatott három erőssége nem jutott el a nyolcaddöntőkig… Siklósi Gergely “felmentést kap” a történtek alól, mivel betegsége miatt nem indult. Ugyanakkor Andrásfi Tibor a pénteki selejtezőben, Koch Máté szombat reggel, a 32 között búcsúzott. Ám a fegyvernem erejére jellemző, így is klasszisok állhattak dobogóra. A “Honvéd-Vasas dominancia” gyorsan kirajzolódott, az egyik ágat a piros-fehérek, a másik ágat a piros-kékek uralták. Az elődöntőkben is klubtársak találkoztak, ennek megfelelően hátrébb húzódott a szép számú szurkolótábor. Ugyanakkor a pástokon tapintani lehetett a feszültséget. A “Honvéd-ágon” generációk csatája zajlott, a junior világ- és Európa-bajnok Keszthelyi Zsombor találkozott a 39 éves, olimpiai bronzérmes, világbajnok Rédli Andrással. A “Vasas-ágon” pedig Bányai Zsombor és Nagy Dávid mérkőzött, itt pedig a közelmúlt belügyei okán szikrázott a levegő… Végül a két Zsombor győzött, de le a kalappal a bronzérmesek előtt is. 

A nőknél ismét kiderült, hogy mostanság Kun Anna külön kategóriát képvisel a honi mezőnyben. Na jó, volt egy 15:14-es meccse Dékány Kingával szemben, de ott is 14:10-re vezetett, és együttessel ért véget a mérkőzés. Egyébként nagy különbségekkel hozta le meccseit, különösen az elődöntőben, amikor a tatai klasszis a fiatal Tóth Jázmint győzte le. Utóbbi szereplése is meglepetésnek mondható – a válogatottak, Muhari Eszter, Nagy Kinga, majd Büki Lili körről körre búcsúztak egymás után. Még váratlanabb sikernek mondható ugyanakkor Kálmán Gyöngyvér döntőbe jutása. A Honvéd junior korú vívója sorra győzte le riválisait, tette mindezt végig angyali nyugalommal, hangok és gesztusok nélkül. A négy között Gnám Tamaránál bizonyult jobbnak, megakadályozva ezzel a “tatai-tatabányai” házidöntőt. 

Bányai Zsombortól (balra) ezúttal is láthattunk virtuóz találatokat.

A FINÁLÉ. A döntők ezúttal olyan egyoldalú küzdelmeket hoztak, amelyek azért ritkák ebben a fegyvernemben. Ezúttal a férfiak vívtak először, és a “Zsomborok harcában” az idősebbik, Bányai gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, és azt nem is engedte ki a kezéből, egészen a 15:7-tel végződő finálé befejezéséig. Ezzel a Vasas vívója beérte mesterét, Somfai Pétert, aki pályafutása során kétszer lett egyéni aranyérmes. Ugyanakkor a tanítvány még természetesen túlszárnyalhatja ezen a téren mesterét…

Kun Anna szombati utolsó találata Kálmán Gyöngyvér ellenében.

A nap egyik meglepetésembere, Kálmán Gyöngyvér menetelése a döntőben ért véget, “természetesen” Kun Anna jóvoltából. Plásztán Attila tatai tanítványa – Anna hét éves kora óta, több mint két évtizede dolgoznak együtt -, aki egészen remek esztendőt zárt, nem sok esélyt hagyott fiatal riválisának. 15:6-ra nyert, és ezzel két év után szerezte meg második egyéni ob-aranyérmét. 

Bányai Zsombor öt év után ünnepelhetett ismét magyar bajnoki címet.

NYILATKOZATOK. Bányai Zsombor: “Öt éve kortársamat, Berta Danit győztem le, most pedig a korosztályos világbajnokot. A kettő között voltak érmeim, nagyon örülök, hogy megint sikerült nyernem. Egész nap összeszedettnek éreztem magam, várom a szezon folytatását, azaz a következő esztendőt. Legutóbb 2018-ban voltam felnőtt válogatott, és természetesen ismét ez a célom, bár tudom, bőven akad riválisom…”

Kun Anna remek évet zárt ob-aranyérmével.

Kun Anna: “Tegnap nem éreztem azt, hogy ez ilyen egyszerű lesz, de ma valahogy összejöttek a dolgok, tényleg jól ment a vívás. Eddigi legeredményesebb felnőtt esztendőm remek lezárása ez a verseny, de vasárnap még jön a csapat, amely mindig nagyon fontos a számunkra, úgyhogy ünneplés az, reméljük, majd csak holnap következik.”

Eredmények. Párbajtőr egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. 

Férfiak, 178 induló. Végeredmény: 1. Bányai Zsombor (Vasas, edző: Somfai Péter), 2. Keszthelyi Zsombor (Honvéd), 3. Rédli András (Honvéd) és Nagy Dávid (Vasas), 5. Berta Dániel (Honvéd), 6. Debnár Gergely (Honvéd), 7. Buta Levente (Vasas), 8. Osman-Touson Maruán (BVSC). A döntőben: Bányai-Keszthelyi 15:7.

Nők, 119 induló. Végeredmény: 1. Kun Anna (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Kálmán Gyöngyvér (Honvéd), 3. Tóth Jázmin (Honvéd) és Gnám Tamara (Tatabánya), 5. Wimmer Dorina (MTK), 6. Dékány Kinga (BVSC) és Kardos Edina (MTK), 8. Büki Lili (Tatabánya). A döntőben: Kun-Kálmán 15:6.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események