Hat aranyérem, hat egyesületnek

dec 17, 2022 | Hírek

Három budapesti és három vidéki aranyérem született az országos bajnokság egyéni versenyein, a Magyar Vívás Napján. A kard ob aranyérmét Battai Sugár, illetve Gémesi Csanád nyerte, gratulálunk!

AMI A DÖNTŐIG TÖRTÉNT. Az elmúlt években legerősebb fegyvernemünk, a kard küzdelmei méltóak voltak az elért eredményekhez. Annak ellenére, hogy a sokszor koronázott király, a nyolcszoros országos bajnok Szilágyi Áron saroksérülése miatt ezúttal nem indult.

A hölgyeknél négy világbajnokunk négy különböző ágra került, így elvileg mindannyiukat köszönthettük volna az ob dobogóján. Ám nem így történt, köszönhetően egy újabb, fiatal trónkövetelőnek. A nyolcaddöntőben ugyanis összekerült Ravasz Etele két tanítványa, Pusztai Liza és Keszei Kira. “Kisklasszisunk”, Liza izgalmas meccsen, egyetlen tussal maradt alul Kirával szemben, aki egyébként juniorként a felnőttek között is bontogatja szárnyait. Ezt leszámítva abszolút érvényesült a papírforma, a három világbajnok, Battai Sugár, Szűcs Luca és Katona Reni jutott még a négy közé. Az elődöntőben Luca nyert Reni ellen a világbajnokok csatájában, míg Sugi elképesztő magabiztossággal jutott fináléba, négy direkt kieséses asszójában mindösszesen tizennégy tust kapott, 19 esztendősen. Elképesztő…

A férfiaknál az idén Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes válogatottunk további három tagja dominálta a versenyt. Pontosabban közülük kettő, Gémesi Csanád és Decsi Tamás már a negyeddöntőben összekerült, előbbi győzött. Szatmári Andris az alsó ágon biztosan jutott el a fináléig, nagyjából az esélyeknek megfelelően alakultak valamennyi ágon az összecsapások. A két bronzérmet végül a honvédos Horváth Gergő és a debreceni színekben vívó Iliász Nikolász szerezte meg. 

Battai Sugi (balra) a döntőben világbajnok csapattársát, Szűcs Lucát győzte le.

A FINÁLÉ. Az aranyérmet vidéki klubok vívói szerezték meg a férfiaknál és a nőknél egyaránt. Márpedig ez egészen rendkívüli, megkockáztatjuk, sosem fordult eddig elő a fegyvernem történetében! A hölgyek kezdtek, és 19, illetve 20 esztendős felnőtt világbajnokaink mérkőzését Battai Sugi 15:7-re hozta Szűcs Luca ellenében, akit nem valószínű, hogy vigasztalt az: ő vívta a nap legszorosabb asszóját Sugi ellenében… Azt gondoljuk, ez azért sok mindent elmond Dávid László tanítványának szombati teljesítményéről…

Gémesi Csanád (jobbra) és Szatmári András rendkívül színvonalas csatában döntötte el az aranyérmet.

Sugi először lett magyar bajnok, miként a férfiaknál Gémesi Csanád. Azt az apróságot azért tegyük hozzá, hogy Csanád mindennek 36 esztendősen örülhetett. Tán a nap legizgalmasabb döntőjét vívták a válogatott csapattárssal, Szatmári Andrissal. Sorosabb meccset hoztak a finálék férfi tőrben, de ott mégiscsak klubtársak vívtak, így aztán igazán méltó slusszpoénja lett ez az asszó az egyéni országos bajnokságnak. Az MTK világbajnoka 11:7-re vezetett, Csanád innen fordított remek és látványos találatokkal 15:12-re. Ezzel pedig saját, és egyesülete történetének aranyfejezetét írta meg, gratulálunk neki és edzőjének, Navarrete Józsefnek. 

Battai Sugi első felnőtt magyar bajnoki aranyérmének örülhetett.

NYILATKOZAT. Battai Sugár: “Egy csodálatos esztendő remek lezárása volt ez a mai nap. Annyi minden történt velem az idén, hogy azt nehéz szavakba foglalni. Minden esetre ma egész nap éreztem a vívást, örülök, hogy klubom történetének első felnőtt magyar bajnok vívója lehetek!”

Gémesi Csanád 36 esztendősen állhatott a magyar bajnoki dobogó tetejére! 

Gémesi Csanád: “Ha jól számolom, akkor voltam vagy nyolcszor harmadik az országos bajnokságokon, és egyszer nyertem ezüstérmet. Úgyhogy nagyon, de nagyon vágytam az aranyra, és végtelenül örülök, hogy összejött. Nemcsak nekem, hanem remélem, kis klubunk számára is fontos és értékes ez a siker. Összeszedettnek éreztem magam, meg tudtam csinálni azokat az akciókat, amiket szerettem volna. Úgyhogy emlékezetes marad számomra ez a nap!”

Eredmények. Kard egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. Férfiak, 91 induló. Végeredmény: 1. Gémesi Csanád (MATE-GEAC, edző: Navarrete József), 2. Szatmári András (MTK), 3. Horváth Gergő (Honvéd) és Iliász Nikolász (Debreceni SI), 5. Decsi Tamás (KVSE), 6. Péch Miklós (MTK), 7. Rabb Krisztián (Vasas), 8. Nagy Martin (Vasas). A döntőben: Gémesi-Szatmári 15:12.

Nők, 50 induló. Végeredmény: 1. Battai Sugár (Debreceni EAC, edző: Dávid László), 2. Szűcs Luca (BVSC), 3. Katona Renáta (Vasas) és Keszei Kira (Honvéd), 5. Beviz Dorottya (KVSE), 6. Spiesz Anna (Vasas), 7. László Luca (UTE), 8. Masa Csenge (Törökbálint). A döntőben: Battai-Szűcs 15:7. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események