Hat magyar kardozó a főtáblán

márc 22, 2019 | Hírek

Szilágyi Áron mellé két Európa-bajnok csapattárs, Szatmári András és Decsi Tamás, valamint Iliász Nikolász, Gémesi Bence és Kossuth Bálint jutott a legjobb 64 közé a budapesti férfi kard Világkupán.

Minden szempontból vadonatúj helyszínen rendezte szövetségünk a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-viadalt. Egyfelől a Ludovika Arénán még sosem volt vívóverseny, másfelől maga a sportcsarnok is nemrégiben épült – miként a környezete, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ráadásul három és fél év után ad otthont ismét Budapest a világ legjobb kardvívóinak egy hétvégére, az előző két szezonban ugyanis Győrben rendeztük a patinás viadalt. 

Szatmári Andrásnak voltak nehéz pillanatai, de bejutott a 64-es főtáblára.

A napfényes tavaszi délutánon 226 kardozó kezdte meg a versenyt, pontosabban csak 210, mert a világranglista élmezőnye – közte természetesen a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron – kiemeltként csak szombaton, a 64 között kezdi meg a versenyt. Korábbi kiemelt társa, a 2017-es világbajnok Szatmári András viszont hosszú idő után először selejtezőre kényszerült és bizony, nem kikövezett út vezetett számára a szombati folytatásra. A csoportkörben két vereséget szenvedett, ezért további két, direkt kieséses asszót kellett vívnia. Az első egy viszonylag simának mondható 15:11 volt a kanadai Arfa ellen, a másodikban viszont 10:12-ről kellett fordítania az amerikai Skeete ellen. Sikerült, 15:13 lett a vége, Andrisnak helyén volt a szíve és a feje, jöhet a folytatás!

Decsi Tomi: maszk és copf a helyén, retteghet az ellen az utolsó magyar szamurájtól.

Miként további négy magyarnak is! Kezdjük a sort Decsi Tamással és Kossuth Bálinttal. Csapatban világ- és Európa-bajnokunk, illetve a tehetséges fiatal majdnem tökéletes csoportkört produkált, melynek az volt az eredménye, hogy közvetlenül a 64-es főtáblára jutott. És hogy ez milyen fontos részsiker, azt Szatmári Andris, illetve lentebb Gémesi Csanád példája bizonyítja: jobb elkerülni a direkt kieséses “kellemetlen ráadást”… 

Iliász Niko küzdelmes meccsen gyűrte le koreai ellenfelét.

Sikerült a főtáblára jutás a korábbi csapat világbajnoki ezüstérmes Iliász Nikolásznak is. Ő a csoportkör után alaposan megszenvedett a koreai Szóval, ám szó szót követett, és végül 15:14 lett a vége ide. Utána pedig magyar házimeccsen bizonyult jobbnak Nagy Pálnál. A hatodik magyar a 64-ben pedig Gémesi lett. Ám nem Csanád, hanem az öccse, Bence. Venezuelai és német riválisokat győzött le a gödöllői kardozó, 15:9-re, illetve 15:12-re – azaz mondhatni simán. 

Csanádnak viszont ugyanez nem sikerült. A csoportkör után a kínai Lut még biztosan verte 15:10-re, utána viszont – a verseny ezen szakaszában – nagyon erős rivális, az iráni Abedini következett, és izgalmas mérkőzésen az ázsiai győzött 15:11-re. 

Folytatás tehát szombat reggel 10-kor a Ludovika Arénában, míg a nyolcas döntő délután 4-kor kezdődik. A belépés ingyenes, mindenkit várunk, szurkoljunk együtt kardozó klasszisainknak!

Eredmények. Férfi kard egyéni Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa-verseny, Budapest, Ludovika Aréna, 226 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Decsi Tamás 5 győzelem/1 vereség, Kossuth Bálint 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Noseda Szabolcs 5/1, Gémesi Csanád 4/1, Szatmári András 4/2, Iliász Nikolász 4/2, Galgóczy Tamás 4/2, Péch Miklós 4/2, Rabb Krisztián 4/2, Urbán Tamás 3/3, Nagy Martin 3/3, Puy Sebestyén 3/3, Gémesi Bence 3/3, Nagy Pál 3/3, Kaiser Balázs 3/3, Fröhlich Bálint 2/4 (továbbjutottak), György Lehel 1/5, Gémesi Huba 1/5, Baaken Mátyás 1/5, Kozmanovics Gábor 1/5, Baaken Solt 0/6, Hepke Alajos 0/6 (kiestek).

A legjobb 160 közé jutásért: Fröhlich-Van Holsbeke (belga) 6:15.

A legjobb 96 közé jutásért: Szatmári-Arfa (kanadai) 15:11, Iliász-Szo (koreai) 15:14, Nagy P.-Bonsanto (olasz) 15:14, Gémesi B.-Romero (venezuelai) 15:9, Rabb-Mandov (bolgár) 15:5, Gémesi Cs.-Lu (kínai) 15:10, Noseda-Jefimov (orosz) 15:14, Nagy M.-Miller (brit) 10:15, Kaiser-Pellegrini (olasz) 10:15, Urbán-Abedini (iráni) 8:15, Péch-Patrice (francia) 11:15, Galgóczy-Platonov (ukrán) 6:15, Puy-Skeete (amerikai) 8:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Szatmári-Skeete (amerikai) 15:13, Ilász-Nagy P. 15:7, Gémesi B.-L. Bonah (német) 15:12, Gémesi Cs.-Abedini (iráni) 11:15, Rabb-Fotouhi (iráni) 13:15, Noseda-Pellegrini (olasz) 5:15.

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Jung Jeszeung (koreai), Gémesi B.-Dershwitz (amerikai), Szatmári-Kim Kjehvan (koreai), Decsi-Ha Hanszol (koreai), Iliász-Resetnyikov (orosz), Kossuth-Lohanov (orosz).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM