Hazaérkeztek vívóink

aug 4, 2021 | Hírek

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal együtt kedden délután hazaérkezett a tokiói olimpiáról a férfi és a női kardcsapat, melynek tagjai Ferihegyen értékelték teljesítményüket.

Forrás: olimpia.hu

Kedd délután, egy óra után tíz perccel léptek ki a vívók a tranzit ajtaján, utolsóként az egyéniben harmadszor győztes Szilágyi Áron, akit a reptérre kilátogatók hangos tapssal, a Vasas vívópalántái pedig egy „Köszönjük, Áron!” feliratú molinóval fogadtak.

A reptéri sajtótájékoztatón először a női csapatot képviselő Márton Anna kapott szót, aki bravúros vívással, sérülten, a térdében keresztszalag nélkül is negyedik helyet ért el egyéniben. „Nem mondanám, hogy jól van a térdem, de azon leszünk, hogy minél hamarabb felépüljek. Örülök, hogy a sérülés ellenére is ki tudtam menni az olimpiára, ahol úgy érzem, az egyéni versenyből kihoztam a maximumot" – fogalmazott, majd azzal folytatta, bántja, hogy csapatban csak a nyolcadik helyen végeztek, de mivel valamennyien fiatalok, úgy érzi, ha mindenki a legjobbját nyújtja, a jövőben nagyon erősek tudnak lenni.

Jókedvű tokiói hősök Budapesten.

Gárdos Gábor, a női kardválogatott szakvezetője emlékeztetett rá, hogy amikor Márton Annának már az egyéni verseny első meccsén kiment a térde, 5-8-as állásnál felmerült, hogy visszalép, de ő erre azt mondta, hogy „ezt az argentint fél lábbal is megveri". A tréner ezt követően méltatta versenyzője fantasztikus teljesítményét.   

Szilágyi Áron arról beszélt, hogy a 2019-es budapesti világbajnokság óta arra készült, hogy az olimpián a lehető legkönnyebb legyen az útja. „Fekszik nekem az olimpiai lebonyolítás" – mondta a 32-es táblás programra utalva. Bevallotta, szinte még most is felfoghatatlan a számára, hogy háromszoros olimpiai bajnoknak vallhatja magát. Elárulta, hogy a legnehezebb asszójának a georgiai Sandro Bazadze elleni elődöntőjét tartja, amikor 13-13-as állásnál volt egy vitatott találat, amit neki ítéltek, ellenfele ettől megzavarodott, így már könnyebb volt bevinnie a 15. tust. „A döntő már picit könnyebb lett, mert bár Samele rendkívül jó kardozó, éreztem, ha végig úgy tudok vívni, ahogy elterveztem, meglehet ez az asszó is" – elevenítette fel a történteket a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó.

A bronzérmes kardcsapat: Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás.

A 32 között búcsúzó, 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András azt mondta, egyéniben jobb eredményt szeretett volna elérni, ezért száz százalékig nem elégedett, de büszkeség tölti el, hogy hozzá tudta tenni a magáét a csapat bronzérméhez. Az első mérkőzésén ugyancsak vereséget szenvedő Decsi Tamás elismerte, az egyéni versenyben nem sikerült jó taktikát választania német ellenfelével szemben, de a csapattal elért harmadik helyezésnek nagyon örül. 

 A csapatversenyben a németek elleni bronzmeccsre becserélt Gémesi Csanád elárulta: öt éve arra készült, hogy szerephez jusson, és amikor előnyben pástra lépett, csak arra koncentrált, hogy öt tust adjon és közben minél kevesebbet kapjon. „Igazából ez nem olyan bonyolult. Régi álmom vált valóra ezzel a harmadik hellyel, nagyon örülök ennek az éremnek" – jelentette ki. 

Szilágyi Áron tokiói kollekciója: arany- és bronzérem.

Decsi András, a férfi kardszakág vezetőedzője azt fejtegette, hogy azokat a célokat, amelyeket kitűztek, nagyjából sikerült teljesíteniük. „Áron sporttörténelmi sikere nagyon extra és egyedi teljesítmény volt" – szögezte le, a csapatról pedig azt mondta, biztató előjel volt, hogy Tokió előtt minden világversenyről éremmel tértek haza. A siker titkának azt nevezte, hogy nagyon jó felkészülési programot sikerült összerakniuk. Bevallotta, hogy a poroszos vezetési stílust nem kedveli, úgy érzi, a magyar kardcsapatot klasszis versenyzők alkotják, akikkel sikerült megtalálnia a megfelelő hangot.  

Boczkó Gábor sportigazgató szerint a japán fővárosban megszerzett érmek és pontok számára büszke lehet a vívócsapat. Hozzátette: nem gondolta volna, hogy járvány miatt ennyire nehezek lesznek a tokiói körülmények, viszont ezekhez jól tudtak alkalmazkodni a versenyzők.  

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események