Helyezések jutottak csütörtökre

febr 28, 2019 | Hírek

A foggiai junior Európa-bajnokság második versenynapján kadet Eb-bronzérmesünk, Büki Lili párbajtőrben hatodik, ifi olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián kardban a hetedik helyen végzett, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Itt az ideje, hogy ismét megbecsüljük az értékes helyezéseket, erre a napra ugyanis azok jutottak a mieinknek, és erre eddig a kadet és junior Európa-bajnokság első napján volt példa – köszönhetően a mieink kimagasló szereplésének. Azonnal tegyük hozzá, Rabb Krisztián is hajszálnyira volt attól, hogy tovább növelje érmeink számát. Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai bajnokunk a nap folyamán nagyszerűen vívott a direkt kieséses táblán. A csoportmeccsek után igazából szoros meccse sem akadt. Előbb 15:9-re verte a brit Craze-t, majd a 16 közé kerülésért 15:11-re régi riválisát, a német Heathcockot. Aztán amikor a nyolcaddöntőben, kimagasló teljesítményt nyújtva az orosz Tuljukovot is ugyanennyire győzte le, akkor első éves juniorként is realitásnak tűnt az éremszerzés. Lévén a negyeddöntőben a bolgár Genovval került szembe Somlai Béla tehetséges tanítványa. Genov papíron gyengébbnek tűnt Krisztián előző két riválisánál, ám már többször kifejtettük, hogy a vívás nem matek, és itt a százalékszámításnak nincs sok értelme. Ezúttal mindez kárunkra derült ki…

Rabb Krisztián látványos vívással jutott túl az orosz Tuljukovon.

Genov 4:1-re, majd közvetlenül a szünet után 9:4-re is elhúzott, azonban tehetségünk nem csupán visszakapaszkodott, hanem 13:12-nél a vezetést is átvette. 14:14-nél aztán sorra következtek az együttesek, végül azonban Krisztián beragadt a rajtnál, és a bolgár támadása talált. Így Genov örülhetett, a magyar pedig az illő kézfogást követően egyszerűen kiviharzott a teremből, és abban a szituációban korántsem éreztük úgy, hogy zargartni kéne őt egy szalonképes miniinterjú okán… Más kérdés, hogy a hetedik helyével összességében abszolút elégedett lehet, soha rosszabb kezdést a junior korosztályban… 

Krisztián első junior Eb-jén hetedik lett.

A többiekről: a csoportkörből mindenki továbblépett, viszont a 64-ben György Lehel a spanyol Lillótól (14:15), Urbán Tamás a román Dragomirtól szenvedett vereséget (9:15). Kaiser Balázs eljutott a 32-ig, miután 15:9-re verte a török Anasizt, ám a következő körben nem volt esélye a nagyon erős orosz Pozdnyakovval szemben (11:15). (A tehetséges orosz egyébként pusztán névrokona a négyszeres olimpiai bajnok európai vívóelnöknek, Sztanyiszlav Pozdnyakovnak.)

Lili izgalmas meccsek után jutott a nyolcas döntőbe.

A nap másik fegyverneméről. Női párbajtőrözőink igazán dicséretesen helyt álltak, különös tekintettel arra, hogy junior válogatottunk kizárólag kadetokból és “kisjuniorokból” áll. Az élre Büki Lili teljesítménye kívánkozik, aki kadet egyéni bronzérme és csapataranya után, junior egyéniben nagyon értékes hatodik helyet szerzett. Nem is akárhogyan! A sikeres csoportköre után megnyert három elképesztően szoros és izgalmas asszót a 64-es táblán. Előbb a német Hilbriget, majd a svájci Favre-t egyaránt 15:14-re győzte le, majd a nyolcaddöntőben tovább borzolta mestere, Plásztán Attila idegeit, és egy 15:13-mal búcsúztatta az ukrán Csornijt. Ezzel kadetként jutott a legjobbak közé, ám a harmadik napi vívás fejben és testben is sok volt neki, a folytatásra fájós lábbal nem maradt erő, 15:6-ra kikapott az orosz Szaumovától. A hatodik helye így is remek teljesítmény, nemi és edzőjének egyaránt gratulálunk! A verseny utáni ebéd mellett Lili sem tűnt morcosnak, mi több, mosolygós volt. “Valamivel jobb a lábam, már nem fáj annyira. Mindenképpen össze kell drótoznom magam a csapatversenyre… Így utólag, azt hiszem elégedett lehetek ezzel az eredménnyel. Volt már egy junior Világkupa-döntőm, de az Európa-bajnokság mégiscsak más!” 

Büki Lili kadetként lett hatodik a juniorok között.

Többi női párbajtőrözőnknek is meggyűlt a baja az oroszokkal. A Foggiában negyedik és ötödik kadet Eb-aranyát megnyerő Muhari Eszti egy tükörsima 15:3-mal nyitott a 64-es táblán a görög Kolecu ellen, majd a francia Lauvray-val szemben szorosabb meccsen, de ugyancsak nyert. A nyolcaddöntőben viszont a junior világbajnok orosz Szoldatova következett, és ő egyelőre erősebbnek bizonyult (5:15). Gnám Tamara is orosztól szenvedett vereséget, ugyancsak a 16 között. Korábbi kadet vb-ezüstérmesünk a szerb Grijak-testvérpár egyikét 15:7-re verte, majd nem hagyott esélyt a brit Powellnak sem (15:11). Utána viszont Zarkova 15:12-re legyőzte Tamit. Dékány Kinga a 32-ig jutott. Ifi olimpiai bajnoki helyzettünk a spanyol Lopez de la Pena legyőzése után kikapott a már említett Grijak testvérpár másik felétől 15:13-ra. 

A junior Európa-bajnokság utolsó egyéni számait, a férfi párbajtőr és a női tőr versenyeket pénteken rendezik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Junior férfi kard egyéni, 81 induló. A csoportmérkőzéseken: György Lehel 4 győzelem/2 vereség, Rabb Krisztián 4/2, Kaiser Balázs 4/2, Urbán Tamás 2/4 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Rabb-Craze (brit) 15:9, Kaiser-Anasiz (török) 15:9, Urbán-Dragomir (román) 9:15, György-Lillo (spanyol) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rabb-Heathcock (német) 15:11, Kaiser-Pozdnyakov (orosz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Rabb-Tuljukov (orosz) 15:11.

Negyeddöntő: Rabb-Genov (bolgár) 14:15.

Végeredmény: 1. Matteo Neri (olasz), 2. Vlagyiszlav Pozdnyakov (orosz), 3. Nika Sengelija (grúz) és Galin Gelov (bolgár), …7. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Navarrete József), …20, Kaiser Balázs, …35. György Lehel, …49. Urbán Tamás.

Junior női párbajtőr egyéni, 79 induló. A csoportmérkőzéseken: Muhari Eszter 5 győzelem/1 vereség, Büki Lili 4/1, Dékány Kinga 4/1, Gnám Tamara 4/1 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Kolecu (görög) 15:3, Gnám-M. Grijak (szerb) 15:7, Dékány-Lopez de la Pena (spanyol) 15:12, Büki-Hilbrig (német) 15:14. 

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Lauvray (francia) 15:12, Gnám-Powell (brit) 15:11, Büki-An. Favre (svájci) 15:14, Dékány-J. Grijak (szerb) 13:15.

Nyolcaddöntő: Büki-Csornyij (ukrán) 15:13, Muhari-Szoldatova (orosz) 5:15, Gnám-Zarkova (orosz) 12:15.

Negyeddöntő: Büki-Szaumova (orosz) 6:15.

Végeredmény: 1. Federica Isola (olasz), 2. Jevgenyija Zarkova (orosz), 3. Elvira Martensson (svéd) és Manana Szaumova (orosz), …6. Büki Lili (edző és válogatott edző: Plásztán Attila), …10. Muhari Eszter, 11. Gnám Tamara, …23. Dékány Kinga.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.