Hét magyar vívó indulhat a paralimpián

máj 20, 2021 | Hírek

A kerekesszékes vívóknál is lezárult a paralimpiai kvalifikáció. A ranglistás helyezések alapján hat sportolónk (két férfi, négy nő) szerzett kvótát, szabad kártyával szereztük meg a hetedik helyet.

Az épekhez hasonlóan a kerekesszékes vívóknál is lezárult a paralimpiai kvalifikáció. Az eseményt a hagyományoknak megfelelően majd az olimpia helyszínén, Tokióban rendezik, az ötkarikás játékok zárását követően, augusztus második felében. Rendszeresen eredményes szakágunk nemrégiben kinevezett szövetségi kapitányát, Nagy Józsefet kértük meg arra, hogy avasson be a kvalifikáció mikéntjébe, illetve ismertesse a magyar indulókat. 

Kerekesszékes női tőrcsapatunk (Krajnyák Zsuzsa, Dani Gyöngyi, Mező Boglárka, Hajmási Éva) több világversenyen nyert már aranyat, jöhet a paralimpia…

“Különleges módon zajlott a kvalifikáció. Első körben ugyanis ‘dupla világranglistát’ állított össze az IWAS, Ez azt jelenti, hogy vívóként két-két fegyvernem eredményeit összesítették, így lett egy kard-tőr, egy kard-párbajtőr, illetve egy tőr-párbajtőr rangsor. Elsőként ezek alapján osztottak kvótákat, ezt követően jutott egy-egy hely fegyvernemenként is. Csapatban pedig azok indulhatnak, akik az egyéni kvalifikációk alapján csapatban is fel tudnak állni. Remélem, viszonylag érthető ez a valóban néha bonyolultnak tűnő rendszer” – kezdte Nagy József. 

Mindezek alapján magyar részről Krajnyák Zsuzsa (tőr, párbajtőr), Hajmási Éva (tőr, kard), Veres Amarilla (kard, párbajtőr), Mező Boglárka (kard, tőr), Osváth Richárd (tőr, kard) és Tarjányi István (kard, párbajtőr) szerzett tokiói kvalifikációt. Ebből következően a paralimpiai női csapatversenyeken, tőrben és párbajtőrben is indulhat a magyar válogatott. Ugyanakkor a fenti lista még bővülhet, olvassuk mit nyilatkozik erről Nagy József. 

“Szabad kártyát kérvényeztünk Dani Gyöngyi részére, és jó esélyünk van arra, hogy azt meg is kapjuk. Gyöngyi hosszú évek óta kategóriája élmezőnyébe tartozik, azonban sérülése miatt a kvalifikáció java részében nem tudott versenyezni. Emellett Bogi kardban és tőrben kvótás, és mi párbajtőrcsapatban is a világranglista élmezőnyéhez tartozunk, és abban a fegyvernemben Gyöngyi a B kategóriásunk. Mindent összevetve bízom abban, hogy Gyöngyi is ott lehet Tokióban.” – nyilatkozta Nagy József, és reméljük, az egyébként is reálisnak tűnő döntés megerősítéshez azért ott lesz “erősítésként” Szekeres Pál, paralimpiai bajnokunk és olimpiai bronzérmesünk, aki az IWAS elnöke.  (Frissítés: a cikk megjelenését követően érkezett a hír Nagy Józseftől, hogy Dani Gyöngyi megkapta a szabad kártyát.)

Osváth Richárd (balra) tőrben és kardban is az esélyesek közé tartozik.

Nagy József elmondta, hogy a paralimpiai válogatott felkészülése elsősorban Tatán és Budapesten zajlik majd, egy ideig párhuzamosan a női tőrözők olimpiai edzőtáboraival. A tokiói eredményességgel kapcsolatosan pedig csak annyit jegyzett meg, hogy nem szeret jósolni, ám a világranglisták állásából azért kikövetkezhető: több éremben is bízhat a hagyományosan eredményes magyar kerekesszékes vívó válogatott. 

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM