Hét magyarnak szurkolhatunk szombaton a BOK Csarnokban

márc 18, 2022 | Hírek

A kiemelt Szilágyi Áron mellé további 6 magyar, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Iliász Nikolász, Kossuth Bálint és Horváth Gergő jutott a 64 közé a kard egyéni Vk-n a BOK Csarnokban.

Végre ismét nézők előtt! Férfi kardozóink a 2019-es budapesti világbajnokság óta nem vívhattak nézők előtt idehaza nemzetközi versenyen. Ráadásul a fegyvernemnek két idei versenye maradt el a koronavírus miatt, a varsói, illetve a padovai. Úgyhogy a BOK Csarnokban mindenki várta már, hogy elkezdődjön a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny. Nézők, versenyzők, magyarok, külföldiek egyaránt…

Decsi Tamás például tavaly július 28-án lépett legutóbb versenyen pástra, történetesen akkor nyert olimpiai bronzérmet a férfi kardcsapat tagjaként. A közel nyolc hónapos kihagyás azonban nem látszott rajta, vagy az is lehet, hogy jót tett neki… Hat sima sikerrel már a délelőtti órákban biztosította helyét a kiemelt Szilágyi Áron mellett a szombati főtáblán, majd a következőket nyilatkozta honlapunknak: “Nagyon vártam a versenyt, már a bemelegítésnél is izgultam egy kicsit. Aztán viszont élveztem a vívást, jól is ment, úgyhogy jöhet a folytatás, magam is kíváncsi vagyok, mire leszek képes. Mindenesetre én mindenkit le szeretnék győzni…”

Decsi Tamás nyolc hónap után veretlen csoportkörrel tért vissza a nemzetközi versenyek világába.

A társak, mármint az olimpiai bronzérmesek pedig Tomi példáját követve ugyancsak a csoportkör után közvetlenül kvalifikálták magukat szombatra. Gémesi Csanád imponáló mérleggel tért vissza kisebb sérülését és covid-szünetét követően, Szatmári András pedig egy vereséggel, de kiváló találataránnyal jutott a 64 közé. A csapatkvartett tehát egyaránt jól teljesített, és nyilván igaz ez Áronra is, aki mindeközben a hátsó pástokon iskolázott mesterével, egyben a válogatott edzőjével, Decsi Andrással… 

Gémesi Csanád tust sem nagyon kapott a selejtezők során a budapesti Világkupán.

Többször előfordult a közelmúltban, hogy legjobbjaink társ nélkül maradtak a direkt kieséses folytatásra, ezúttal szerencsére nem így történt! Legsimábban a junior korú Horváth Gergő került a főtáblára, korosztályából egyedüliként, ami azért érdekes, mert mindeközben nem fért be a junior Európa- és világbajnoki magyar válogatottba. Gergő 15:5-re nyert, majd honfitársát, Fröhlich Bálintot győzte le 15:8-ra. Nehezebb volt a dolga Iliász Nikolásznak és Kossuth Bálintnak, de megoldották… Korábbi vb-ezüstérmesünk az első direkt kieséses asszóját 3:7-ről fordította meg egyiptomi ellenfelével szemben 15:14-re, utána viszont simán nyert. Kossuth Bálint fordított utat járt be, elvégre egy sima meccs után (15:7) győzött 15:13-ra a japán Josida ellen. 

Ezzel mindösszesen hét magyar folytatja reggel 10 órától a BOK Csarnokban. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk, érdemes a kezdésre érkezni, mivel Szilágyi Áron akkor kezd a kék páston… A program folyamatosan zajlik, a négyes döntő délután háromkor kezdődik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Gerevich-Kovács-Kárpáti emlékverseny, BOK Csarnok, 205 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Decsi Tamás 6 győzelem/0 vereség, Gémesi Csanád 6/0, Szatmári András 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Iliász Nikolász 5/1, Vigh Benedek 5/1, Rabb Krisztián 4/1, Horváth Gergő 4/2, Kossuth Bálint 4/2, Pintér Levente 4/2, Pápai Roland 3/3, Nagy Pál 3/3, Péch Miklós 3/3, Nagy Martin 3/3, Szabó Márton 3/3, Noseda Szabolcs 2/4, Fröhlich Bálint 2/4, Péch Kornél 2/4, Puy Sebestyén 2/4, Galgóczy Tamás 2/4 (továbbjutottak), Baaken Mátyás 2/4, Ondrik Konrád 1/5 (kiestek).

A legjobb 96 közé jutásért: Péch M.-B. Bazadze (grúz) 15:14, Puy-Vigh 15:6, Kossuth-Haynes (brit) 15:7, Horváth-Boureau (francia) 15:5, Nagy M.-Skeete (amerikai) 15:14, Iliász-Nofal (egyiptomi) 15:14, Fröhlich-Lucchetti (argentin) 15:14, Noseda-Josida (japán) 11:15, Nagy P.-Repetti (olasz) 13:15, Galgóczy-Gallo (olasz), Rabb-Cidu (román) 14:15, Pintér-Streets (japán) 8:15, Szabó-Zea (mexikói) 12:15, Péch K.-Ursachi (román) 3:15, Pápai-Bravo (spanyol) 7:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Iliász-Palacios Murillo (kolumbiai) 15:10, Kossuth-Josida (japán) 15:13, Horváth-Fröhlich 15:8, Péch M.-C. Heathcock (német) 10:15, Puy-Streets (japán) 12:15, Nagy M.-Arpino (olasz) 10:15. 

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Almutairi (szaúd-arábiai) – 10.00, Decsi-Iliász – 11.30, Gémesi-Schneider (német) – 11.15, Szatmári-C. Heathcock (német) – 10.15, Kossuth-Gu Bongil (koreai) – 10.45, Horváth-F. Ferjani (tunéziai) – 11.00.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események