Hetedik helyen, de a feladat megoldva!

jan 12, 2020 | Hírek

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából mindkét nagy riválisát maga mögé utasította a magyar női tőrcsapat a katowicei Vk-versenyen. A válogatott a 7. helyen végzett, és egyetlen versenyre van Tokiótól

Amikor egy hetedik helyezés rendkívül értékes lehet! Mert akad úgy, hogy vállvonogatással “elintézzük” a hírt, mely szerint a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású magyar női tőrcsapat a hetedik helyen végzett a katowicei Világkupa-versenyen. 

Ám ha ehhez hozzátesszük, hogy mindez az utolsó előtti olimpiai kvalifikációs viadalon történt, és a kijutás szempontjából a két legnagyobb riválisunkat, a lengyel és a német csapatot magunk mögé utasítottuk, akkor ennek a bizonyos hetedik helyezésnek nagyságrendekkel megnövekszik az értéke! Márpedig ez történt a sziléziai városban – legnagyobb örömünkre. 

A mieinknek először a nyolcaddöntőben kellett pástra lépniük, viszont akkor mindjárt “élet-halál” meccsen, a koreaiak ellen. Egy körrel előttünk vívták, ugyancsak a 16 között a lengyel-német mérkőzést, és ennek okán azért nem bosszankodtunk, mivel éppen ezt a két válogatottat kell megelőznünk az olimpiai kvalifikációban, és az egyik ezáltal mindenképpen kihullott… A házigazdák nyertek, és ezzel a németek jelentős hátrányba kerültek a Tokióért folytatott harcban. A magyarok, persze, magukkal foglalkoztak – nagyon helyesen! És a koreaiak ellen végig vezetve, nagyon fontos győzelmet arattak! A két fiatal, Pásztor Flóra és Kondricz Kata remekelt, Kreiss Fanni pedig nagyon magabiztosan fejezte be a meccset, ami 41:31-gyel zárult. 

A "kispadról" is kellett a segítség! Kreiss Fanni, Feczer Viktor vezetőedző, Kondricz Kata, Kiss Tibor válogatott edző és Lupkovics Dóra.

A negyeddöntőben a világklasszis olaszok ellen a tisztes helytállás jutotta mieinknek, a 36:45-ös vereség abszolút vállalható. Ám nagy izgalom jutott számunkra erre a körre is… A lengyelek ugyanis szinte végig vezettek a favorit oroszok ellen, és a hazai győzelem bennünket rendkívül érzékenyen érintett volna a pontszámítás okán. Ám az utolsó asszóban az elején pihentetett (?…) világklasszis, Deriglazova bebizonyította, hogy Fair Play is van a világon, hirtelen halálban egyetlen tusocskával fordítani tudott. 

Ezzel mi is, és nagy riválisunk is az 5-8. helyért folytatta, egyaránt ázsiai riválissal szemben. Mi a japánoktól kaptunk ki 45:39-re, a lengyelek pedig a kínaiakkal szemben maradtak alul. Így a 7. helyért az utolsó szabad tokiói pozícióra legnagyobb eséllyel pályázó két válogatott egymással nézett szembe. Pásztor Flóra miként egész nap, most is kimagaslóan vívott, a meccs közepén bevágott egy 8:0-át, és ezzel az előnnyel, megint csak Kreiss Fanni magabiztos befejezésével 40:33-mal értünk célba. 

Így a Feczer Viktor vezetőedző által irányított válogatott a hetedik helyen zárt, a lengyelek 8., a németek 9. helyen végeztek. Apró különbségek, ám ezek aranyat, pontosabban tokiói repülőjegyet érhetnek… Az utolsó kvalifikációs csapatversenyt február végén, Kazanyban rendezik. A “matek” bonyolult, ám ami biztos, a lengyelekkel szemben 8, a németekkel szemben több mint 10 pontos az előnyünk. Ebből kell megtartani akár a legminimálisabb mértékben is valamennyit az olimpiai induláshoz, nagyon fogunk szurkolni!

Pásztor Flóra (jobbra) egész nap kimagaslóan vívott!

“Együtt mindent meg tudunk oldani, végzünk mi még előrébb is” – nyilatkozta nagyszerű formában vívó Pásztor Flóra. – “Remek csapatot alkottunk mindenki akkor, és azt tehet hozzá, amihez szükség volt. Nagyon örülök, hogy jól ment a vívás az egész hétvégén, sérülésem után talán először éreztem azt, hogy minden tökéletesen működik. Az orosz-lengyel meccs végén a lányok kimentek a teremből, én végignéztem. Velünk volt ezúttal a jóisten, és ezt a lehetőséget Kazanyban ki fogjuk használni!”

Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa, Katowice, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 41:31 (Pásztor +7, Kondricz +4, Kreiss -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 36:45 (Pásztor +3, Lupkovics -3, Kreiss -4, Kondricz -5).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Japán 39:45 (Kreiss +3, Pásztor -1, Kondricz -8).

A 7. helyért: Magyarország-Lengyelország 40:33 (Pásztor +7, Kreiss +2, Kondricz -2).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra).

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM