Hetedik lett a női tőrcsapat

júl 29, 2021 | Hírek

Hetedik helyen zárt a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra összeállítású női tőrcsapat az olimpián. Az utolsó magyar érdekeltségű vívószámot, a női kardcsapatot szombaton rendezik.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

“Gyerünk, lányok!” – kiáltotta a Makuhari Messe B csarnokában Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád. Igen, kérem szépen, a magyar férfi kardcsapat tagjai az előző, bronzéremmel végigvívott nap utáni délelőttön úgy gondolták, hogy a megérdemelt pihenés helyett eljönnek szurkolni a társaknak a Magyarország-Olaszország női tőrcsapat negyeddöntőre. Senki, egyetlen szót sem szólt volna, ha nem így tesznek, hanem az olimpiai faluban kiheverik a fáradalmakat. Ők nem ezt tették, fontosabbnak érezték a drukkolást. Nyilvánvaló, ez a mentalitás is kell ahhoz, hogy olyan eredményes és szimpatikus legyen ez a társaság, mint amilyen… 

Persze, az sem árt, ha vívni is tudnak, ezzel azonban semmiféle probléma nincs. Természetesen Szilágyi Áron a legnépszerűbb magyar a csarnokban, ám nem csupán ott. Háromszoros olimpiai bajnokunk, aki egy bronzot is szerzett az aranyai mellé gyakorlatilag egyfolytában interjút adott a különböző médiumoknak. Mi több, személyesen hívta fel telefonon, és gratulált neki Áder János köztársasági elnök. Világklasszisunkat így, az ő olimpiája után egyáltalán nem zavarja a népszerűség, sőt, jelezte, hogy kifejezetten örülne, ha minél többen jönnének el hazaérkezéskor köszönteni a csapatot a ferihegyi repülőtérre. Úgy fogalmazott: “Az egyik legnagyobb élményem az olimpiával kapcsolatosan a hazaérkezés, a reptéri üdvözlés. Úgyhogy akkor sem leszek fáradt, ígérem.” Ezek után álljon itt is, és majd több fórumon, több alkalommal: a magyar vívóküldöttség augusztus 3-án, 12.55-kor, a Qatar Airways menetrend szerinti járatával landol a Lesz Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

Kreiss Fanni (balra) győzelemmel kezdett az olaszok ellen, sérülése viszont később akadályozta a nap folyamán.

A kardozók szurkolása az olaszok ellen egyáltalán nem volt eredménytelen. Az Alice Volpi, Ariana Errigo, Martina Batini leggyengébbje is egyéni világbajnoki ezüstérmes, a női tőrcsapat egyértelműen az olimpia egyik aranyesélyesének számított, még akkor is, ha később elbukott a franciák elleni negyeddöntőben. Ennek tükrében a 45:32-es vereség igazán tisztességes eredménynek mondható. Az pedig kifejezetten szép “részsiker”, hogy Kreiss Fanni, Kondricz Kata és Pásztor Flóra egyaránt nyert asszót a klasszisok ellenében, utóbbi ráadásul kettőt is. Tegyük gyorsan hozzá, az ellenfél végig kézben tartotta a meccset, az első kör után 15:7-re, a második után 30:20-ra vezetett, de a látottak alapján nem lehettünk csalódottak. 

Jó két órával később viszont már igen… Az 5-8. helyért Kanadával mérkőzött a válogatott, és reális győzelmi esélyekkel, de legalábbis nagyjából azonos sansszal lépett pástra. Ezen a meccsen azonban nem ment a lányoknak. A végeredmény ugyan egy tussal pozitívabb volt, mint korábban, azaz 45:33. Azonban az ellenfél sem volt ugyanaz, meg a mutatott összkép sem. Már az első körben elhúztak 15:7-re, a másodikban pedig 30:13-ra a Harvey, Guo, Goldie összeállításban vívó észak-amerikaiak. És hogy végül szorosabb lett az eredmény, azt elsősorban Kondricz Kata utolsó asszójának köszönhetjük, ám ez nem volt több a kozmetikázásnál. 

Az utolsó körben, a 7. helyért az Afrika-bajnok Egyiptom következett, és itt már alapvető elvárás volt a győzelem. Nem is volt kétséges, ráadásul a különbség okán sem lehetett panaszunk. A harmadik asszóban Kreiss Fanni révén vettük át a vezetést, amelyet utána gyakorlatilag asszóról asszóra növeltünk. Az utolsó körre csereként beállta Mohamed Aida is, aki ezzel megírta a maga sporttörténelmét. Ő lett ezzel az első magyar sportoló, aki hét olimpián szerepelt. A végeredmény pedig 45:28 lett, ami a magyar női tőrcsapat hetedik helyét jelentette.

Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra és Kondricz Kata.

Feczer Viktor vezetőedző nemcsak a mai versenynapot értékelte, hanem kicsit távolabbra tekintett vissza: “Hosszú úton mentünk végig, ráadásul a pandémiás körülmények miatt korántsem volt zökkenőmentes a felkészülésünk. A három lány rengeteget dolgozott az elmúlt másfél évben, a legnagyobb köszönettel tartozom nekik és edzőjüknek. Nagy kár volt, hogy Kreiss Fanni megsérült az olaszok ellen, egészségesen másként alakulhatott volna a Kanada elleni meccs, amivel persze egyébként is elégedetlen vagyok. Viszont a hetedik helyért úgy győztük le Egyiptomot, ahogy az elvárható volt. Két, 23 éves fiatal vívta végig a versenynapot, bízom benne, hogy lesz még ennél is sikeresebb olimpiájuk.”

Pénteken a férfi párbajtőrcsapatok versenye következik, melyben, sajnos, nincs magyar érdekeltség. A vívóprogram pedig magyar szempontból szombaton zárul, a női kardcsapatok versenyével. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a térdszalag-szakadására rásérülő tokiói negyedik helyezettünket, Márton Annát, dr. Téglási György csapatorvos MRI vizsgálatra vitte. Kiderült, hogy a korábbi, súlyos sérülése mellett leszakadt egy porc is a térdéről. Ennek ellenére Panka vívni szeretne, legfeljebb a közelgő műtétnél több dolga lesz az orvosnak… A végső szót ezzel kapcsolatosan a pénteki edzésen mondják majd ki az érintettek. 

Nyári Olimpiai Játékok, Tokió. Női tőrcsapat, negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 32:45 (Pásztor Flóra 0, Kreiss Fanni -6, Kondricz Kata -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Kanada 33:45 (Kondricz Kata -1, Kreiss Fanni -5, Pásztor Flóra -6). 

A 7. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:28 (Kreiss Fanni +8, Pásztor Flóra +5, Kondricz Kata +4, Mohamed Aida 0).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. , …7. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra, edzők: Marco Goncalves, Kreiss Gábor, Solti Antal, Beliczay Sándor, vezető edző: Feczer Viktor).

Kapcsolódó hírek

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

KADET NŐI FÉRFI KARD KV –GÖDÖLLŐ 2023.10.14-15 – ELŐTERJESZTÉS

Egyéni: Amennyiben egyesületi költségen versenyző indulni kívánna, úgy kérjük az egyesületeket a versenyzők nevezésére az MVSZ információs rendszerében. FONTOS!  Az információs rendszerbe való nevezés nem jelent automatikus indulási jogot, végső nevezés az...

KADET NŐI FÉRFI PBT KV – BUDAPEST 2023.10.14-15 – ELŐTERJESZTÉS

Egyéni: Amennyiben egyesületi költségen versenyző indulni kívánna, úgy kérjük az egyesületeket a versenyzők nevezésére az MVSZ információs rendszerében. FONTOS!  Az információs rendszerbe való nevezés nem jelent automatikus indulási jogot, végső nevezés az...

VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ ÉS diákolimpia – felhívás

VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ ÉS DIÁKOLIMPIA - FELHÍVÁS VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ - Jelentkezési lap

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM