Horváth Gergő ezüstjével kezdődött az Universiade

aug 2, 2023 | Hírek

Magyar ezüstéremmel kezdődtek a kínai Csengtuban az Universiade vívóversenyei. Horváth Gergő férfi kard egyéniben szerzett ezüstérmet, gratulálunk. Női párbajtőrben Muhari Eszter lett hetedik.

A milánói, fantasztikus sikerek után Csengtuban is egy remek ezüstéremmel kezdődtek a nyári Universiade vívóversenyei. A Szecsuán tartományban fekvő, 16 milliós “kisvárosban” rendezik az eredetileg 2021-re kiírt, de a covid miatt eltolt egyetemi világjátékokat. (Ezért szerepel a tokiói olimpiához hasonlóan a “Chengdu 2021” név a hivatalos logókon.)

Universiade-ezüstérmes mosoly. (Fotók: Nekifor Zsolt).

A nyitónapon a férfi kardozók és a női párbajtőrözők egyéni versenyét rendezték. A legeredményesebben a mieink közül Horváth Gergő, a Honvéd 21 éves vívója szerepelt. A csoportkört követően Gergő öt győzelemmel jutott el a döntőig, melyekből a kazah Sarkissyan és a német Bonah legyőzése szép sikernek számít. A döntőben a koreai Park állította meg egy 12:15-tel – az asszóban 10:6-ra még a magyar vezetett. Gergő ezzel a budapesti U23-as bronzérme után egy újabb remek érmet nyert világversenyen. Edzője, Ravasz Etele hétfőn tért haza a milánói vb-ről, elvégre Pusztai Lizának is ő a mestere. Így természetesen nem lehetett ott Kínában, ám itthonról így nyilatkozott. 

Így örült a döntőbe jutásának Horváth Gergő.

“Nagyon büszke vagyok Gergőre, elvégre azon a két versenyen, amely számára ebben a szezonban a legfontosabb volt, egyaránt éremmel végzett. Az utolsó junior évek a covid, illetve egyebek miatt alakulhattak volna jobban is. De Gergő nem lankadt, sőt, egyre nagyobb elánnal vetette bele magát a munkába, és rendkívül örülök, hogy ennek meg is lett az eredménye. A célunk természetesen csak az lehet, hogy a párizsi olimpia után bekerüljön a felnőtt válogatottba.” – mondta honlapunknak Ravasz Etele. 

Muhari Eszter hetedikként zárt az Universiadén.

Nyolc közé jutott női párbajtőrben Muhari Eszter, aki gyakorlatilag a milánói világbajnokságról “esett be” az Universiadéra. Ő a hetedik helyen végzett, japán ellenféltől kapott ki a negyeddöntőben. Tóth Jázmin a nyolcaddöntőben, Gnám Tamara és Kardos Edina a 32-ben búcsúzott. Férfi kardban Rabb Krisztián volt nyolcaddöntős, Galgóczy Tamás és Noseda Szabolcs nem jutott a legjobb 32 közé. 

Eredmények. Universiade.

Női párbajtőr egyéni, 74 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Jázmin 6 győzelem/0 vereség, Gnám Tamara 5/1, Muhari Eszter 4/2, Kardos Edina 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Altangerel (mongol) 15:6, Gnám-Chan (hongkongi) 15:8, Kardos-Saligerova (cseh) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Hszu (kínai) 12:11, Tóth-Romeo (svájci) 12:11, Kardos-Wu (amerikai) 13:15, Gnám-Szaito (japán) 11:15.

Nyolcaddöntő: Muhari-Tóth 15:6.

Negyeddöntő: Muhari-Terajama (japán) 9:12.

Végeredmény: 1. Hszieh Kaylin (koreai), 2. Sara Kowalczyk (olasz), 3. Catherine Nixon (amerikai) és Terajama Tamaki (japán), …7. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Somfai Péter), …10. Tóth Jázmin, …19. Gnám Tamara, …31. Kardos Edina.

Férfi kard egyéni, 64 induló. A csoportmérkőzéseken: Rabb Krisztián 5 győzelem/0 vereség, Horváth Gergő 4/2, Galgóczy Tamás 3/2, Noseda Szabolcs 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Horváth-Chen (ausztrál) 15:7, Galgóczy-Sattarkhan (kazah) 3:15, Noseda-Kalender (török) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rabb-Hszu (kínai) 15:14, Horváth-Dubarry (francia) 15:12.

Nyolcaddöntő: Horváth-Sarkissyan (kazah) 15:13, Rabb-Park (koreai) 12:15.

Negyeddöntő: Horváth-L. Bonah (német) 15:10.

Elődöntő: Horváth-Jarry (francia) 15:8.

Döntő: Horváth-Park (koreai 12:15.

Végeredmény: 1. Park Szangvon (koreai), 2. Horváth Gergő (edző: Ravasz Etele, válogatott edző: Decsi András), 3. Samuel Jarry (francia) és Josida Tamon (japán), …10. Rabb Krisztián, …35. Galgóczy Tamás, …42. Noseda Szabolcs. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események