Húsz év után nyolcban a férfi tőrcsapat!

máj 1, 2022 | Hírek

Hetedik lett a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő összeállítású tőrcsapat a plovdivi Vk-n. 2003 óta egyszer sem sikerült 8-ba jutni a fegyvernem válogatottjának, gratulálunk!

Tegnap Szemes Gergő bronzérme okán örömködtünk, most a férfi tőrcsapat nyújtott rendkívülit a plovdivi Világkupán. A nemzetközi szövetség honlapján 2003-tól követhetőek vissza a Vk-k eredményei, szövetségünk elektronikus archívuma 2013-tól követi vissza a versenyeket. Ami bizonyos, az elmúlt húsz év alatt a magyar férfi válogatott egyetlen egyszer sem tudott nyolc közé kerülni Világkupa-csapatversenyen!

Május 1-jén, Anyák napján, vasárnap viszont igen! Mielőtt felidéznénk a történteket, kezdjük azzal, hogy 2022 új fejezetet nyithat a nagyjából bő két évtizede leggyengébb fegyvernemünknek titulált fegyvernem életében. A kadet Európa-bajnokságon egyéni arany- és ezüst-, csapat aranyérem volt a termés, majd a dubaji junior világbajnokságon bronzérmes lett a magyar férfi tőrválogatott. 

Mindezek után szombaton Szemes Gergő nyert egy Vk-bronzot, melyre legutóbb 17 éve volt példa, vasárnap pedig nyolcba jutott a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő összeállítású csapat! Legalább húsz év szünetet követően… Az eredménysor több mint látványos, kövesse hasonló folytatás! 

Szirmai Benedek válogatott edző kvartettje a 32 között Ausztriát verte rendkívül simán 45:32-re, majd következett az Egyiptom elleni folytatás. A legutóbbi, belgrádi Vk-11. hely és a sorsolás is segített abban, hogy végre nem sztárcsapattal kerültek össze a mieink, hanem a bravúrral legyőzhetőnek tűnő Egyiptom következett, élén az egyéni olimpiai ezüstérmes Abouelkassemmel. A mieink viszont Dósa Dani és Németh András remeklésével, Szemes Gergő fontos tusaival végig vezetve, 45:35-re nyertek, és ezzel egyfajta “újkori férfi tőr történetet” írt! A folytatás is szépen alakult, a negyeddöntőben az egyéniben három érmet nyerő olaszok ugyan 45:29-re nyertek, ám az 5-8. helyért nagyon megkeserítettük az igen erős koreaiak dolgát (37:40), majd a 7. helyért 45:38-ra nyertünk az ukránokkal szemben, akiket korábban nemigen sikerült legyőznünk. 

Két évtized után lett negyeddöntős a férfi tőrcsapat, gratulálunk: Németh András, Frűhauf Benjámin, Dósa Dániel, Szemes Gergő.

A bravúrosnak nevezhető hetedik helyet, és az előzményeket Szirmai Benedek vezetőedző így értékelte a helyszínről. “Először is, máris ülünk be a buszba, mert Szemi holnap reggel érettségizik… Másodszor pedig szeretném megköszönni mindenkinek, aki nem adta fel a magyar férfi tőrvívást, és hitt abban, hogy igenis van kiút a hullámvölgyből. Ma már ott tartunk, hogy lehet kivel edzeni a hétköznapokon, komoly szakmai munka folyik, több klub beszállt a rendszerünkbe, és ennek az eredménye ez a hetedik hely, és őszintén bízom abban, lesz folytatás…”

Legyen így, és a végére a találós kérdést azért tegyük fel: vajon mikor jutott legutóbb nyolc közé Világkupán a magyar férfi tőrcsapat…? A magunk részéről gratulálunk, csak így tovább!

Eredmények. Férfi tőrcsapat Világkupa, Plovdiv, 25 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztria 45:32 (Németh +9, Dósa +2, Szemes +2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:35 (Dósa +8, Németh +4, Szemes -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 29:45 (Dósa -1, Szemes -6, Frűhauf -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Korea 37:40 (Dósa +4, Szemes +3, Frűhauf -10).

A 7. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:38 (Németh +9, Dósa +4, Szemes -6).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Egyesült Államok, …7. Magyarország (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események