Idehaza a helyzet változatlan

ápr 24, 2022 | Hírek

Kun Anna továbbra is dominál idehaza, Muhari Eszter pedig a nyomában. Igazolta a honi ranglistát a női párbajtőr U23-as európai körverseny. Anna és Eszter mögött Balogh Bella nyert bronzérmet. 

Szombatról vasárnapra virradt, a férfiakat a nők váltották az U23-as párbajtőr európai körversenyen a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ám nemcsak a napok és a nemek különböznek, a szakág két fegyverneme is teljesen más cipőben jár napjainkban. 

Természetesen Somfai Péter is pontosan tudja, hogy a férfi, illetve a női párbajtőr jelenlegi helyzetét össze sem lehet hasonlítani, ugyanakkor az év elején kinevezett vezetőedzőnek határozottak az elképzelései a jövőt illetően. “Gyakorlatilag hónapok óta Vk-csapatverseny nélkül vagyunk, ezért is örülök ennek a mai eseménynek. Az olasz második vonal, és további egy-két erősebb külföldi részvétele értékesebbé teszi az eredményeket. Eldöntöttem, idén abszolút a ranglista alapján szeretnék válogatni. A számok objektívek, és mivel mi nem hemzsegünk a Vk-döntők özönében, mint a férfiak, nem látom értelmét a szubjektív mérlegelésnek. Egyedül Kun Anna szerepel kimagaslóan a nemzetközi mezőnyben, ezért is döntöttem úgy, hogy egyedül ő utazik a jövő heti kairói GP-re. Mi pedig a többiekkel elmegyünk a mátraházi edzőtáborba dolgozni…”

A két legmagasabban rangsorolt női párbajtőrözőnk, Kun Anna (jobbra) és Muhari Eszter vívta a döntőt, előbbi győzött…

A korábbi olimpiai bronzérmes elmondta, hogy elsősorban fizikálisan és mentálisan kell fejlődnie a szakágnak, ugyanakkor azt is hozzátette: ezen a téren könnyebb és gyorsabb lehet az előrelépés, mintha vívástechnikai problémákkal lennének a gondok. A vezetőedző nem csak a ranglista tekintetében hisz a számoknak, hanem a fizikai felkészültség terén is. A februári állapotfelmérést követően májusban újabbra kerül majd sor, és így meglesznek az első összehasonlító adatok. “Természetesen szeretnénk minél jobban szerepelni az Eb-n és a vb-n, de úgy gondolom, a közös munka elvárható eredményeit legkorábban a következő szezonban lehet számon kérni.” – fejezte be Somfai Péter. 

…majd okkal örülhetett sikerének.

Természetesen mindeközben a pástokon is zajlottak az események. Ahogy az várható volt, élt a magyar-olasz dominancia, születtek meglepetések, és a verseny korai szakaszában a “csúcsderbik” is összejöttek. Korán búcsúzott a válogatott Nagy Kinga, már a 32-ben összekerült Muhari Eszter és Borsody Emma, illetve a nyolcaddöntőben a két tatai Plásztán-tanítvány, Kun Anna és Büki Lili. Mindkét rangadót egy-egy tussal nyerték előbbiek. A negyeddöntők magyar:olasz aránya 5:3-as hazai dominanciát hozott, ami azért elvárható volt, lévén hazai részről a legerősebb “sorral” indultunk, itáliai oldalról viszont a legjobbak azért hiányoztak. 

A dobogósok: Muhari Eszter, Kun Anna az olasz Bozza és Balogh Bella.

Ez a fölény végül szerencsére jelentősre módosult, és azt is kijelenthetjük, hogy érvényesült a papírforma, elvégre a szezonban kimagaslóan teljesítő Kun Anna és a honi második Muhari Eszti vívta a döntőt, és előbbi győzött. Dicséret illeti a bronzérmes Balogh Bellát, illetve a fiatal Miskó Dorinát helyezéséért. A másik bronzérmes az olasz Bozza lett. 

Női párbajtőr egyéni U23-as Európa-bajnokság, Magyarkupa-forduló, 117 induló. Végeredmény: 1. Kun Anna (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Muhari Eszter (Honvéd), 3. Balogh Bella (Vasas) és Alessandra Bozza (olasz), 5. Alessia Pizzini (olasz), 6. Kardos Edina (Vasas), 7. Miskó Dorina (MTK), 8. Alice Ilde Spinelli (olasz). A döntőben: Kun-Muhari 15:12.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események