Ilyen nincs és mégis van – Világbajnok a magyar női kardcsapat!

júl 23, 2022 | Hírek

A női kard szakág történetének első világbajnoki aranyérmét nyerte meg Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Szűcs Luca, 9 év után nyert ismét vb-aranyérmet magyar csapat! Fantasztikus zárás!

Munkatársunk helyszíni tudósítása:

Húsz, hosszú év kellett ahhoz, hogy a legfiatalabb fegyvernem, a női kard történetében ismét világbajnoki döntőt vívjon Magyarország válogatottja! Úgy írta újra ráadásul a vívótörténelmet Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Szűcs Luca, hogy a csapat “ötödik tagja”, a legeredményesebb Márton Anna ebben a szezonban adott életet gyermekének, így természetesen nem léphetett pástra! 

Hogy mennyire tekinthető mindez meglepetésnek, arról megoszolhatnak a vélemények. Az lehet, hogy ebben a nagyon fiatal és nagyon tehetséges csapatban “benne volt” a siker, ám az is igaz, hogy ezt a szezonban eddig nem sikerült kihoznia magából. A Világkupákon ebben a szezonban egyetlen egyszer jutott négy közé a kvartett, akkor bronzérmet nyert. Az egy hónappal ezelőtti, antalyai Eb-n pedig a negyedik helyen végzett. 

Egy gyönyörű tus a sok közül – Pusztai Liza előadásában.

Legyünk őszinték: fentiek tükrében nem mi számítottunk az esélyesnek az olaszok elleni negyeddöntőben, ráadásul a meccs magyar szempontból nem kezdődött jól. Annak ellenére sem, hogy Gárdos Gábor taktikusan állította össze csapatát, a legjobb olaszra, Gregorióra “rárakta” Szűcs Lucát, aki hozta is az asszót 6:5-re, mégis 15:9-re vezettek az első kör után az olaszok. Ekkor jött a fordulópont, Luca helyett beállt Sugi (taktika/2), aki egy parádés 11:1-gyel nagyot fordított. Csakhogy messze volt a vége, és Reninek nem ment a vívás, így 40:39-re megint az itáliaiak vezettek… Ekkor jött az a Liza, akit tegnapi teljesítményéért már kapott dicséretet a vezetőedzőtől – mit fog kapni a maiért…?

Aranyugrás!!!!

Pusztai Liza a tokiói olimpia óta nem úgy teljesített, amire tehetsége alapján hivatott – egészen a mai napig! A világranglista negyedik helyén álló Gregoriót 6:3-ra legyőzte a mindent eldöntő asszóban, és már ugorhatott is edzője, Ravasz Etele nyakába. A 45:43-as sikert követően az elődöntőben Spanyolország következett. Ne legyintsünk, már csak azért sem, mert a szezon Világkupa-eredményei alapján az ibériaiak, ha nem is sokkal, de előttünk álltak. A kairói egyéni vb-n pedig egy bronzérmesük és egy döntős helyezésük volt, míg ezzel szemben mi egy 32-t tudtunk felmutatni. Ám a vívás nem matek. Ezen a napon a mieink esélyt sem hagytak az ellenfélnek! A két junior, Luca és Sugi ismét hozta magát, Renire pedig rá sem lehetett ismerni az előző meccshez képest! És akkor még nem beszéltünk az ismét topformában vívó Lizáról, aki most nem tudott ugrani, mert mire a 45:31-es győzelmét jelentő tusa után ezt megtehette volna, csapattársai már földre teperték… Volt miért!

Aranyöröm!!!

A 2002-es lisszaboni világbajnokságon jutott először és eddig utoljára döntőbe a magyar női kardcsapat! Akkor nem sikerült kiharcolni az aranyat, most viszont igen! Egészen elképesztő körülmények között! Gárdos Gábor továbblépett megint egyet, és a Pusztai (21 éves), Szűcs (20 éves), Battai (19 éves) trióval állt fel. A korábbi világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok, világranglista-vezető franciákkal szemben… És egyszerűen nem hittünk a szemünknek! A három fiatal sorra verte az ellenfeleket, Battai Suginak tust alig tudtak adni, Szűcs Luca egyszerűen ellenállhatatlan volt, Liza pedig úgy vívott, mint addig – extrán… 

"Hálaadás" a világbajnok női kardcsapattól a kairói pástnak.

Aki csak az eredményt látta, azt gondolhatta, “fordított macska-egér” párharc folyik, “kislányaink” ugyanis 36:19-re is vezettek a nyolcadik asszó elején. Talán az aranyérem szele, vagy a klasszis franciák utolsó erőbedobása azért még hozott némi változást. De előbb Luca adta át 9 tusos előnnyel az utolsó meccsre a “váltóbotot”, majd Liza fejezte be egészen különleges körülmények között a meccset 45:40-nel. Történt ugyanis, hogy 44:39-nél a bolgár versenybíró megadott a javunkra egy találatot, mire a mieink, érthetően, hatalmas ünneplésbe kezdtek. Ám a videó ellenőrzése után a tust megfordították, és 44:40-nél kellett Lizának visszaállnia a pástra. Azonban ez őt zavarta meg a legkevésbé! Adott egy kristálytiszta, vb-aranyat érő tust, és lehetett folytatni azt az ünneplést, ami vélhetően még most is tart… Meg is érdemli Battai Sugi, Katona Reni, Pusztai Liza és Szűcs Luca, valamint a vezető edző Gárdos Gábor és a mesterek – Bódy István, Bódy Benjámin, Boros György, Dávid László és Ravasz Etele. Igaz ugyanis erre az estére Török László sportriporter örök érvényű mondása: “Ilyen nincs, és mégis van!”

A végére a tények kedvéért rögzítsük a sporttörténelmet: női kardban sem egyéniben, sem csapatban, sohasem nyert Magyarország világbajnoki aranyérmet. Csapatban legutóbb világbajnoki aranyérmet 2013-ban, a budapesti vb-n nyertek azok a férfi párbajtőrözőink, akiknek egyik vezéregyénisége az a Boczkó Gábor volt, aki most szövetségi kapitányként örülhetett a sikernek. Végül pedig írjuk le azt is, hogy 2007 volt a legutóbbi olyan világbajnokság, amelyről két aranyéremmel tért haza a magyar küldöttség. A Csampa Zsolt elnök által irányított időszak most záruló évtizedében a magyar vívás négy olimpiai aranyat és hat világbajnoki címet nyert. A női kardcsapat álomszerű zárásának köszönhetően, 2 arany- és 1 ezüstéremmel zárta a magyar küldöttség a kairói világbajnokságot.

Világbajnokság, Kairó. Eredmények.

Férfi tőrcsapat, 33 induló. Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország, …14. Magyarország (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő).

Női kardcsapat, 29 induló.
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 45:43 (Battai +10, Pusztai +3, Szűcs +1, Katona -12).

Elődöntő: Magyarország-Spanyolország 45:31 (Pusztai +7, Katona +4, Szűcs +3, Battai 0).

Döntő: Magyarország-Franciaország 45:40 (Battai +8, Szűcs 0, Pusztai -3).

Végeredmény: 1. Magyarország (Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Dávid László, Boros György, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), 2. Franciaország, 3. Japán.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események