Ismét a felnőttek következnek – jelentés a katari “luxusbörtönből”

jan 26, 2022 | Hírek

A női kardozók egyéniben és csapatban a plovdivi Világkupán, a női és férfi párbajtőrözők egyéniben a dohai Grand Prix-n szerepelnek a hétvégén. A “koronavírus árnyékában” is: hajrá, magyarok!

Munkatársunk helyszíni jelentése Dohából:

Már Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legendás elnöke is megmondta az 1972-es müncheni olimpián történt tragikus terrortámadást követően: “The games must go on.” És úgy tűnik, nincs ez másként most, a koronavírus omikron típusú szörnyetegének támadása idején sem, miközben mindenfelé, ismét, sorra megdőlnek a fertőzöttségi rekordok. A járvány lefolyása szerencsére enyhül, és a sportvilág úgy döntött – az élet más területeihez hasonlóan -, hogy a körülményekhez alkalmazkodva mindent megtesz a “játékok” folytatásáért. Így van ez vívásban is. Miközben idehaza nem álltunk le a versenyek biztonságos megrendezésével, a nemzetközi szövetség másfél éven keresztül gyakorlatilag nem rendezett eseményt. Ám rájöttek – ez így nem mehet tovább. És most, ebben a nehéz helyzetben is mindent megpróbálnak…

A Világkupa-sorozat másik “ékköve” – Budapest mellett… – évek óta a dohai párbajtőr Grand Prix, ahol minden körülmény adott egy remek versenyhez, ráadásul, ha nem is magas, de pénzdíjakért vívnak a legjobbak. A hagyományosan január végi esemény ezúttal majdnem elmaradt a pandémia miatt. Szinte az utolsó utáni pillanatban egyezett meg a katari kormány és a FIE. Végül az olimpián látott szigorban állapodtak meg, így rendezik a hét végén a férfi és női párbajtőrviadalt. 

A labdarúgó-világbajnokságra újjáépített Kalifa stadion tőszomszédságában rendezik a párbajtőr Grand Prix-t.

Hogy mit is jelent mindez? A katari belépéshez eleve kevés az EU-s védettségi igazolvány, emellett 72 órán belüli PCR-teszt is szükséges. Továbbá a Tokióból megismert, helyi “követő alkalmazás” letöltése, amit mindenhol ellenőriznek. Jellemző a jelenlegi helyzetre, hogy a “PCR-rostán” sokan kihullottak, az előzetesen benevezettek nagyjából öt százaléka “törlődött” a FIE rendszeréből, valószínűleg a pozitív eredmények miatt. Az orosz küldöttség pedig nem is utazott el, annyira rossz a helyzet arrafelé. Aki túljutott az otthoni teszten, majd a reptéri ellenőrzésen, annak a szállodába érkezést követően azonnal újabb, rapid PCR-teszt következik, amelynek eredményéig senki sem költözhet be a szobájába. 

Szoba, kilátással. A verseny résztvevői ezt láthatják az ablakukból, de a hotelen kívülre nem léphetnek. 

Utána viszont gyakorlatilag izolált környezetbe kerül. A GP-t ugyanis az utóbbi időben, sajnos, megtanult “buborék rendszerben” rendezik. Azaz a kijelölt, egyetlen hivatalos szállodán és a versenyhelyszínen kívül máshová nem mehetnek a résztvevők. Igaz, az ötcsillagos, belvárosi Marriott Hotel, és a versenyhelyszín, a novemberben kezdődő – éppen 299 nap múlva -, labdarúgó-világbajnokságra tovább bővített Kalifa-stadion tőszomszédságában található Aspire Dome valóban “luxusbörtönnek” tekinthető… Ugyanakkor a szigor rendkívüli. A verseny résztvevői számára elkülönítettek egy külön bejáratot, egy külön recepciót, két külön éttermet, és néhány szintet a szállodából. Na jó, egy kétszer negyvennégy emeletes “ikertorony” esetében mindez megoldható… Mi több, a lifteket működtető szobakártyákat is úgy kódolják be, hogy a hotel további éttermeinek, az uszodának, a spa részlegnek otthont adó emeleteken meg se lehessen állni, nehogy kísértésbe essen valaki…

És tudják, mi az érdekes? Lassan megtanulunk örülni ennek, a viszonylagos biztonságot jelentő elzártságnak. Jelen sorok írásának pillanatában ott tartunk, hogy a különlegesen szigorú beléptetést követően egyetlen pozitív rapid PCR-tesztet sem jelentettek a helyszínen, ami közel akkora fegyverténynek számít, mint egy éremszerzés a majdani Grand Prix-versenyen… Meg azt is lássuk be: a vívók vívni mennek a versenyre, teljesen mindegy, hogy azt merre is rendezik. Úgyhogy vonjuk le a következtetést: a szigor értünk van, a biztonság mostanság mindennél fontosabb, és jelen körülmények között valóban úgy tűnik, hogy a korábbiaknál – hadd ne mondjunk példákat… – sokkalta jobb és biztonságosabb körülmények között rendezik meg péntektől vasárnapig a férfi és női párbajtőr Grand Prix-t. Még az is előfordulhat, hogy a hétvégén csak azzal foglalkozunk majd, ami számunkra a legfontosabb: a vívással, a versenyzéssel…

A katari helyszín mellett a női kardozók lépnek majd pástra Plovdivban, egyéni és csapat Világkupán. A férfi kardozók pedig az első hazai válogató versenyüket vívják szombaton az UTE-ban. Emellett a kadet férfi és női kardozók Bukarestben szerepelnek európai körversenyen, kadet tőrben pedig országos bajnokságot rendezünk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. 

Természetesen mindenhol: hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események