Juhász Katalin 90 éves

nov 24, 2022 | Hírek

Kilencvenedik születésnapját ünnepli Juhász Katalin, olimpiai és háromszoros világbajnok női tőrözőnk. Boldog születésnapot, jó egészséget kíván neki ez úton is a Magyar Vívó Szövetség. 

Kilencven éves lett Juhász Katalin, az 1964-es tokiói olimpiai bajnok magyar női tőrválogatott egyik vezéregyénisége. Juhász Katalin Hódmezővásárhelyen született és ott ismerkedett meg a vívással is. Középiskolás éveit követően Szegedre került, majd az ötvenes évek második felében költözött Budapestre, ahol az OSC-ben, a nagyhírű Szabó László mesterrel dolgozott tovább. 

Juhász Katalin 90 esztendős

Ezt követően már ott volt a budapesti világbajnokságon győztes magyar női tőrcsapatban, és Rejtő Ildikóval, valamint Sákovicsné Dömölky Lídiával közösen közel egy évtizedig a válogatott erősségének számított. Pályafutása csúcsa a már említett olimpiai aranyérem, ám emellett számos nagy sikert ért el. Háromszoros világbajnok csapatban, olimpiai ezüstérme is van a római játékokról. Klasszisát ugyancsak bizonyítja az, hogy két világbajnokságról (1962, 1963) egyéni bronzéremmel tért haza, meghatározó alakja volt a magyar női tőrvívás legeredményesebb évtizedének. 

Juhász Katalin a MOB vezetőivel, és a "régi játszótársakkal", többek között Sákovicsné Dömölky Lídiával, Rejtő Ildikóval, Bóbis Ildikóval és Schmitt Pállal.

Pályafutása után mérnökként dolgozott, számos kitüntetése mellett Hódmezővásárhely díszpolgárává választották. Sportágától a mai napig nem szakadt el, amikor egészsége engedi, rendszeresen találkozhatunk vele a nagy magyarországi versenyeken. Kilencvenedik születésnapján a Magyar Olimpiai Bizottság is köszöntötte, és remélhetőleg ezt teheti majd hamarosan sportágunk sok képviselője a decemberi Magyar Vívás Napján. 

Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Juhász Katalinnak!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események