Juhász Katalin 90 éves

nov 24, 2022 | Hírek

Kilencvenedik születésnapját ünnepli Juhász Katalin, olimpiai és háromszoros világbajnok női tőrözőnk. Boldog születésnapot, jó egészséget kíván neki ez úton is a Magyar Vívó Szövetség. 

Kilencven éves lett Juhász Katalin, az 1964-es tokiói olimpiai bajnok magyar női tőrválogatott egyik vezéregyénisége. Juhász Katalin Hódmezővásárhelyen született és ott ismerkedett meg a vívással is. Középiskolás éveit követően Szegedre került, majd az ötvenes évek második felében költözött Budapestre, ahol az OSC-ben, a nagyhírű Szabó László mesterrel dolgozott tovább. 

Juhász Katalin 90 esztendős

Ezt követően már ott volt a budapesti világbajnokságon győztes magyar női tőrcsapatban, és Rejtő Ildikóval, valamint Sákovicsné Dömölky Lídiával közösen közel egy évtizedig a válogatott erősségének számított. Pályafutása csúcsa a már említett olimpiai aranyérem, ám emellett számos nagy sikert ért el. Háromszoros világbajnok csapatban, olimpiai ezüstérme is van a római játékokról. Klasszisát ugyancsak bizonyítja az, hogy két világbajnokságról (1962, 1963) egyéni bronzéremmel tért haza, meghatározó alakja volt a magyar női tőrvívás legeredményesebb évtizedének. 

Juhász Katalin a MOB vezetőivel, és a "régi játszótársakkal", többek között Sákovicsné Dömölky Lídiával, Rejtő Ildikóval, Bóbis Ildikóval és Schmitt Pállal.

Pályafutása után mérnökként dolgozott, számos kitüntetése mellett Hódmezővásárhely díszpolgárává választották. Sportágától a mai napig nem szakadt el, amikor egészsége engedi, rendszeresen találkozhatunk vele a nagy magyarországi versenyeken. Kilencvenedik születésnapján a Magyar Olimpiai Bizottság is köszöntötte, és remélhetőleg ezt teheti majd hamarosan sportágunk sok képviselője a decemberi Magyar Vívás Napján. 

Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Juhász Katalinnak!

Kapcsolódó hírek

Megjelent a Sport 2023

Negyvenhat oldalnyi vívótartalommal jelent meg a sportévkönyv – bizonyítva ezzel is, hogy páratlan esztendőt tud maga mögött a magyar vÍvósport. A könyvbemutatón ott volt Szilágyi Áron és Koch Máté is.

Nyolcaddöntők a junior női kard Vk-n

Gyakorlatilag teljes korosztályváltás történt junior női kardban. Korábbi junior, és jelenlegi felnőtt világbajnokaink “kiöregedtek”, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár, Keszei Kira “felnőtté vált”, és ez természetesen űrt hagyott maga után a szakágban. Különösen...

Koch Máté és Battai Sugár az Év vívója

A Magyar Vívó Szövetség elnökségi ülésén többek között megválasztották az év sportági legjobbját, aki két világbajnok, Koch Máté, illetve Battai Sugár lett. Emellett számos döntést hozott a testület.

Juniorok és női tőrözők hétvégéje következik

Ez a hétvége sem marad rangos vívóverseny nélkül. A junior Vk-sorozat folytatódik, férfi és női kardban, továbbá női párbajtőrben leszünk érintettek. Női tőr válogató is lesz – szokatlan időpontban.

Kun Anna: jobban van, jobbal vív

Miközben szakad a hó Mátraházán, Kun Anna készül a társakkal. A jövő heti, vancouveri Világkupán már a jó, azaz a jobb kezében lesz a párbajtőr. A világranglista negyedikjével beszélgettünk.

Élő eredmények

Közelgő események