Juniorok kezdik az évet – idehaza is

jan 3, 2020 | Hírek

Ennyi volt a pihenő! 2020 első hétvégéjén máris páston a junior vívóvilág. Valamennyi fegyvernemben Vk-versenyt rendeznek, ebből férfi és női kardban idehaza, Budapesten. Idén is: hajrá, magyarok!

Sportágunknak a január minden esztendőben az egyik legforgalmasabb hónapja, és nem lesz ez másként 2020-ban sem! Az esztendő első hétvégéje a junioroké, majd a következő a felnőtteké – hatalmas téttel… Így aztán a szilveszter környékét egyetlen válogatottunk sem tölthette mulatozással, már az év első napjaiban nagyon komoly feladatok hárulnak vívóinkra. 

Maradjunk egyelőre a mostani víkendnél, ami a húsz éven aluliak számára jelent “teljes készültséget”. Számunkra fókuszban leginkább a szombati junior férfi és női kard Világkupa-verseny lesz, melynek a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok ad otthont. A két egyéni viadalt egyaránt szombaton rendezzük meg, a négyes döntők délután fél 6-kor kezdődnek majd – remélhetőleg magyar résztvevőkkel… A viadalon hagyományosan a nagyszerű mester, Gerevich György emlékének adózunk. 

A mezőnyökről! Ebben a fegyvernemben és korosztályban lassan évek óta a gyengébbik nem az erősebb, a hölgyek a női kard történetében először, tavaly csapatban junior világbajnoki aranyérmet nyertek! Igaz, az akkori kvartettből ketten hiányoznak. Bérczy Dóri “kiöregedett”, jelenleg Amerikában tanul. Klasszisunk, Pusztai Liza pedig már jövő hétvégi, felnőtt feladatára készül. Így is akadnak esélyeseink, többek között a világbajnok csapat másik két tagja, Battai Sugár és Nagy Valentina, valamint a kadet egyéni világbajnok, az ősszel a juniorok között is nagyszerűen szereplő Szűcs Luca személyében. 

Tavaly Pusztai Liza vehette át az első helyért járó díjat a FIE képviseletében Jacek Bierkowskitól, illetve ifjabb Gerevich Györgytől (a kép előterében).

A férfiaknál elsősorban Liza melletti másik ifi olimpiai bajnokunkban, Rabb Krisztiánban bízhatunk, aki természetesen ott lesz a nagyon erős mezőnyben. Ugyanakkor a többiek számára is nagyon fontos lesz a minél jobb szereplés, mivel a verseny természetesen része a válogatási sorozatnak, amely lassan a célegyenesébe fordul. A versenyre ezúttal is szinte mindenhonnan érkeznek fővárosunkba, a sportág nagyhatalmai közül egyedül az amerikaiak, a franciák és a koreaiak hiányoznak majd, de itt lesznek az oroszok, az olaszok, a németek, és még hosszasan sorolhatnánk. 

A másik négy fegyvernem részére az észak-olaszországi Udine jelent igen fontos állomást. A női tőr kivételével valamennyi szakág számára a hazai válogatásba is számító Világkupát rendeznek. Itt is egyéni számok lesznek, a mieink érthetően a pontszámításunkban érdekelt három viadalra koncentrálnak. Legjobbjaink közül itt is lesz hiányzó, női tőrözőinken kívül nem lesz ott Muhari Eszter sem, kadet világbajnok párbajtőrözőnk ugyancsak jövő heti felnőtt feladatára készül. Az év eleji időpont okán ritka időrendben versenyének majd a húsz éven aluli vívók: szombaton a férfi tőrözők, vasárnap a női tőrözők és a női párbajtőrözők, hétfőn a férfi párbajtőrözők szerepelnek. 

Természetesen mindkét helyszínen: hajrá, magyarok!  

 

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM