Juniorok következnek

jan 21, 2022 | Hírek

Ebben az évben változatlan a sorminta: egy hétvége a junioroké, egy a felnőtteké a Világkupa-versenyek kapcsán - ezúttal a fiatalabbak következnek három helyszínen. Már amennyire a covid engedi…

Sajnos, tagadhatatlan, a pandémia sok mindent felülírhat manapság, és igaz ez a vívóversenyek tekintetében is. Abból a szempontból változott a helyzet, hogy más sportágak után a vívás nemzetközi vezérkara is elhatározta: ha teheti, megrendezi a versenyeit. Persze, akadnak lemondók, olyankor jön a másik helyszín keresése. 

Csakhogy most, az omikron rohamos terjedésével újfajta “veszélyforrás” jelentkezik. Nevezetesen, hogy a helyszíni teszteken akadnak fenn a rostán versenyzők, edzők, vezetők, ami pedig azt jelenti, hogy az adott ország járványügyi szabályzata alapján kerülhetnek helyi karanténba az érintettek. Bizony, ilyesmi szép számmal fordult elő mostanság… A magyar szövetség úgy próbálja ezt megelőzni, hogy közvetlenül az utazás előtt, majd a hazatérést követően is végeznek PCR-tesztet az utazókon, akkor is, ha az nem kötelező egy adott országba történő belépéskor. Persze, a fennmaradó, köztes időben is el lehet kapni a vírust, de talán egy veszélyforrással kevesebb…

Elnézést ezen bevezetőért, ám sajnos, ez napjaink velejárójává vált… Ráadásul csapataink összeállítását befolyásoló tényező mostanság. Junior női tőrözőink esetében, ezúttal nem játszott szerepet a covid. Valamennyi, válogatottságra esélyes versenyzőnk ott lesz a zágrábi Világkupán. Más kérdés, hogy nagyon fiatal a csapatunk, egyelőre, közel sem sorolható az esélyesek közé. 

A “szakági kollégák”, a junior férfi tőrözők, már közel sem ilyen szerencsések ebből a szempontból… Legjobbjuk, Szemes Gergő a “még covidos”, Skorka Csongor és Horváth Keán a “már covidos” kategóriába tartozik. A többiek a franciaországi Aix-en-Provance-ban lépnek pástra szombaton és vasárnap. A harmadik hétvégi érintett fegyvernem a junior női kardozóké, ahol a honi rangsor első három helyezettje nem lesz ott a segoviai Vk-n. Igaz, az első kettő nem a pandémia miatt marad távol. A felnőtt válogatottat is erősítő Battai Sugár és Szűcs Luca ugyanis az előző hétvégén Tbilisziben vívott, a jövő hétvégén pedig Plovdivban szerepel a “nagycsapatban”, ezért Gárdos Gábor vezetőedző úgy egyeztetett Gulácsi Ferenc válogatott edzővel, hogy a két tehetség most a felnőtt feladatokra koncentrál. A harmadik hiányzó, Keszei Kira a “még covidosok” közé tartozik, de legalább már itthonról… 

Gyorsan tegyük hozzá, hogy valamennyi betegünk vélhetően az omikron variánst kapta meg, és szerencsére komolyabb tüneteket senki sem produkál.

Ennyit a hétvégi “kórlapról”, és ettől kezdve, reméljük, csak a versenyekre koncentrálhatunk. Mindhárom eseményen egyéni és csapatversenyt is rendeznek, szombaton, illetve vasárnap. Ugyancsak kijelenthető a három Vk-viadalról, hogy egyaránt nagy és erős mezőnyök jellemzik az eseményeket, egyértelműen jelezve, hogy a nehezített körülmények ellenére vívni akar a vívóvilág! Úgyhogy ismét: hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események