Kairói kardkaland

febr 21, 2019 | Hírek

Miközben a korosztályos kontinensbajnokságok világszerte kezdődnek, vagy már zajlanak, a felnőttek sem kapnak pihenőt. A hét végén Kairóban rendezik a férfi és női kard Grand Prix-t, magyar indulókkal

Az eredeti tervek szerint a mexikói üdülőparadicsomban, Cancúnban rendezték volna ezen a héten a kardozók szezonbéli első egyéni Grand Prix-viadalát. (Miként a jövő heti női tőr Világkupát is…) Ám a közép-amerikaiak az utolsó pillanatban lemondták a versenyeket, így helyükre végül a 2021-es kadet és junior vb-rendező, Kairó ugrott be – mindkét hétvégére. És valószínűleg több versenyző bánatára, elvégre, teremsport ide vagy oda, a cancúni tengerpart kellemesebb és biztonságosabb terepnek ígérkezett az egyiptomi metropolisznál, melynek óvárosában éppen hétfőn történt robbantásos öngyilkos merénylet…

Persze, ez a vívók kedvét és bátorságát nem szegi, nem is szegheti, hihetetlenül erős mezőnyök gyülekeznek Kairóban. A versenyt a férfiak nyitják, akik pénteken és szombaton szerepelnek majd. Neves hiányzó gyakorlatilag nincs, hacsak nem tekintjük annak, hogy a koreai Kim Junghvan nem lesz ott. Ő ugyanis tavalyi vb-aranyát követően visszavonult, ám még mindig harmadik az aktuális világranglistán. Magyar részről “minden a szokásos”. A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, és a világbajnok Szatmári András kiemeltként, a rangsor negyedik, illetve nyolcadik helyéről száll be a versenybe. Tegyük hozzá, megvédendő pontja mindkettejüknek bőven akad, a rendszerből most kieső, tavalyi, kiemelt szorzós cancuni GP-n Áron ezüst-, Andris bronzérmet nyert. Mellettük további három magyar indul (Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Galgóczy Tamás), Iliász Nikolász Varsóban elszenvedett kézsérülése miatt nem állhat rajthoz. 

A hölgyek szombaton és vasárnap lépnek majd pástra, itt magyar részről hatan szerepelnek majd. A világranglista-második Márton Anna és az ugyancsak kiemelt Pusztai Liza (aki Kairóból közvetlenül utazik majd Foggiába, ahol a junior Európa-bajnokságon indul) mellett Katona Renáta, László Luca, Záhonyi Petra és Mikulik Júlia. Klasszisokban természetesen itt sem lesz hiány, az olimpia közeledtével a szülések, kihagyások, sérülések után hiánytalanul visszatért a három korábbi extraklasszis, az orosz Velikaja, az ukrán Harlan, és az amerikai Zagunis, de itt vannak – élén Pankával – az ifjabb trónkövetelők is, no meg a tőr világbajnoka, az olasz Errigo, aki két fegyvernemben szeretne indulni Tokióban… Egyetlen neves hiányzó itt is akad, méghozzá a riói aranyérmes orosz Jegorjan

Természetesen Kairóban is: hajrá, magyarok!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események