Kard GP-vel rajtol a nemzetközi szezon

nov 9, 2021 | Hírek

Hatalmas a várakozás vívóberkekben! A jelek szerint közel két éves szünet után ismét beindul a nemzetközi vívóélet. Rangos rajt csütörtöktől szombatig: kard GP Orleans-ban. A mieink már a helyszínen!

2020 februárjában rendeztek legutóbb “hagyományos” felnőtt nemzetközi Világkupa-versenyt. Az azóta eltelt 21 hónap sportágunkban többet szólt a koronavírusról, mint a vívásról. A járvány ugyan most is fenyeget, a nemzetközi szövetség eltökélt: több kihagyás nem fér bele, elkezdi, és a hírek szerint be is próbálja fejezni a 2021/22-es junior és felnőtt Világkupa-szezont. A helyszínek elég bizonytalanok, ami viszont most már biztosnak tűnik: idén még valamennyi fegyvernem pástra lép Világkupa-, vagy Grand Prix-verseny keretein belül. 

Rajt ezen a hétvégén: szokatlan helyszínen és időpontban. Eredetileg női kard Világkupát rendeztek volna ekkor Orleans-ban. Ám a decemberi, montreali Grand Prix-t, illetve a francia helyszínnel párhuzamosan tervezett algíri férfi kard Vk-t a szervezők egyaránt lemondták. A FIE gondolt egyet, felvette a kapcsolatot az orleans-iakkal, és a vége az lett, hogy a világranglistába másfélszeres szorzóval számító, férfi és női egyéni Grand Prix-t rendeznek a katedrálisáról és szűzéről elhíresült francia városban. 

Méghozzá csütörtöktől szombatig, míg vasárnap a kard Bajnokcsapatok Európa Kupáját bonyolítják le. Utóbbiban nem lesz magyar résztvevő, a GP-n viszont természetesen igen. Három rangos hiányzónk akad, Szilágyi Áron és Decsi Tamás korainak tartotta a szezonkezdetet, Márton Anna pedig térdműtétje után lábadozik. A többiek viszont kivétel nélkül ott lesznek a páston, élükön többek között Szatmári Andrással, Gémesi Csanáddal és Pusztai Lizával. 

A mieink java része – a teljes női válogatott, Szatmári, Iliász Nikolász és Galgóczy Tamás – már vasárnap Orleans-ba érkezett, ahol Gárdos Gábor vezetésével részt vesznek egy nemzetközi edzőtáborban, melyet a GP zár majd le. A női válogatott vezetőedzője hunlapunknak így nyilatkozott a helyszínről: “Francia, amerikai, japán és spanyol vívókkal edzőtáborozunk. Sokan vagyunk, minden feltétel biztosított, értékes napokat töltünk itt. Mindenki egészséges, és nagyon várjuk a rajtot, azt, hogy végre normálisan beinduljon a nemzetközi vívóélet. A férfi mezőny gyakorlatilag majdnem teljes lesz, női részről viszont sok a hiányzó. Rengeteg a pletyka, hogy ki miért marad távol, szerintem egyelőre messzemenő következtetéseket ebből nem lehet levonni. Sokan gondolkodhatnak úgy is, mint Áronék, hogy csak jövőre kezdik meg a versenyzést, és a komoly felkészülést a párizsi olimpiára.”

Akkor a mezőnyről. Talán a legfontosabb, hogy Kína kivételével minden olyan nemzet ott lesz, amely valamit is számít a vívásban. A férfiaknál ráadásul az olimpiához képest alig akad hiányzó. A világranglista élmezőnyéből Áronon kívül egyedül a korábbi Európa-bajnok német Max Hartung – ő bejelentette a visszavonulását -, és a korábbi világbajnok orosz Venjamin Resetnyikov (35 éves, bizonytalan a jövője), valamint az athéni (!) olimpiai bajnok olasz Aldo Montano (41 éves, minden bizonnyal visszavonul) nem utazik Franciaországba, a többiek kivétel nélkül igen. A nőnél már korántsem ez a helyzet. Az olimpiai bajnok Szofija Pozdnyakova a nyáron megházasodott, a jövőben ugyancsak kardozó férje okán Lohanova néven szerepel majd. A Lohanov házaspár pedig a jelek szerint még nászúton van, ugyanis egyikük sem nevezett. A világranglistát vezető ukrán Olga Harlan éppen az ukrán televízió “Sztárom a párom” műsorában ropja, az “örök olimpiai ezüstérmes”, sokszoros világbajnok Szofia Velikaja (36 éves) folytatásáról nincs hír. De nem indul a francia Lembach, az amerikai Zagunis, a román Pascu sem, úgyhogy ebben a fegyvernemben, legalábbis ezen a versenyen minden bizonnyal új sztárok is feltűnnek majd. Reméljük, magyarokat is találunk majd köztük!

Az orleans-i kard Grand Prix-n csütörtökön a férfi, pénteken a női selejtezőket rendezik. Szombaton lesz a 64-es direkt kieséses tábla, este 7-től rendezik a négyes döntőket. Honlapunkon keresztül természetesen live score-on, és live stream-en is követhetőek lesznek az események. Végre ismét: hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Rajtol kedden az Európa-bajnokság

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Élő eredmények

Közelgő események