Kardezüst a végére!

jún 22, 2019 | Hírek

Ezüstéremmel zárta a magyar küldöttség a düsseldorfi Eb-t. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat lett második, gratulálunk a fiúknak és a mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nagyjából kétezren teremtettek a düsseldorfi Arenában olyan hangulatot, mintha, monjduk egy vérbeli kézilabda-rangadón lennénk. A német közszolgálati televízió, a ZDF élőben közvetítette az eseményt, és minden érintett egy emberként szurkolt a magyar kardozók ellen. Természetesen a németeknek. E két válogatott jutott ugyanis az Európa-bajnokság zárónapján a férfi kardcsapatok döntőjébe!

A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű, címvédő csapatunk a “surranóágon”, egészen simán jutott el az Európa-bajnoki fináléig. Miközben valamennyi riválisunk hatalmas csatákat vívott, addig klasszisaink oktatták az aktuális ellenfelet. Elsőként a négy közé jutásért léptek pástra Áronék, és Nagy-Britanniát 45:28-ra győzték le. Mindeközben a másik három páston öldöklő, és nagyon élvezetes csatározások folytak. A német-francia meccs okozta hangorkán okán a “Kész! Rajt!” vezényszavakat is alig lehetett hallani a páston, ritka jó hangulatot teremtettek a szurkolók a leglátványosabb versenyszámban. Ráadsául nyertek a németek, volt is minek örülniük… Értek a meglepetések, a grúzok és a románok egyaránt közel tíz tussal elhúztak esélyesebb ellenfeleiktől, az olaszoktól, illetve az oroszoktól. Végül az itáliaiak egy tusocskával nyertek, az oroszok viszont az alsó ágra kerültek. 

A harc előtti csatakiáltás!

Ennek okán olyan nagyon azért nem keseredtünk el, mert egyik örök riválisunk helyett így a románokat kaptuk ellenfélül az elődöntőben. Az első körben a nagyon harcos rivális még vezetett, ám mire összevontuk volna a szemöldökünket, Szatmári Andris kiosztott egy 7:1-et, és 20:16-nál már nálunk volt az előny. Ettől kezdve pedig már nem lehetett kétséges a győztes kiléte, az is bőven belefért, hogy Áron a végére kicsit kiengedett. Így is 45:40 lett a végeredmény. Áron még azt a “szívességet” is megtette az érdeklődőknek, hogy 44-nél megállt, és megvárta a német-olasz meccs végét. Hadd nézzük meg azt is…! Persze, ennek az volt a valós oka, hogy a hazaiak gyakorlatilag őrjöngve figyelték, hogy kedvenceik legyőzik a papíron erősebb olaszokat, a hangzavarban nem lehetett vívni a mi pástunkon. Aztán, miután lenyugodtak a kedélyek, Áron letolta a sisakját, és egy parádriposzttal villámgyorsan bevágta a csapatot a fináléba. 

Bőven akadt ok a nap folyamán örömre!

Ezzel vissza is térhetünk az első bekezdéshez – egészen kivételes hangulatban kezdődött a rövid záróünnepséget követően a magyar-német karddöntő. (Gyorsan tegyük hozzá, egészen bizonyosak vagyunk abban, hogy jó három hét múlva ennél is több ember, ennél is pazarabb hangulatot teremt majd a budapesti világbajnokságon.) Aztán villámgyorsan lehűtötték a kedélyeket a mieink, igaz, sajnos, csak egy időre… Andris és Áron parádés villámrajtjával 10:2-re elhúztunk, és amikor Csanád is hozta az asszóját 5:4-re, a reménykedésünk komoly bizakodásba csapott át. 

Szatmári András az utolsó két asszóját kivéve szenzációsan vívott.

A második kör azonban a feltámadó németeké volt, mindhárom asszót hozták, és a közönség üdvrivalgása mellett 30:28-ra felzárkóztak. Utána pedig Szabó Mátyás 7:1-re nyert! Sajnos, ő azonban a német válogatott tagja, és Csanádot győzte le, ezzel pedig fordult a kocka. Andris a nyolcadik asszó után 34:40-nel adta át a váltást Áronnak Wagner ellen. Wagner ide vagy oda, itt a magyar vezényelt, és hihetetlen zárkózásba kezdett, mi több, 43-nál beérte ellenfelét! Ekkor kapott egy balszerencsés egylámpást, majd jöttek az együttesek. Amit leghamarabb a zsűri unt meg… Lehet, sőt biztos, hogy elfogultak vagyunk az irányunkba, ám a magyar oldalon valamennyien együttesnek láttuk azt a tust, amellyel végül eldöntötték az Európa-bajnoki aranyérmet. A németek 45:43-ra nyertek, ezzel ezüstérmes lett a kardcsapat, gratulálunk. 

Szilágyi Áron kis híján csodát tett a végén: 34:40-ről közel volt a fordításhoz.

Decsi András válogatott edző, egyben Áron mestere, pedig rendkívül szimpatikusan annyit mondott, amikor azzal vigasztaltuk, hogy a pesti vb-n bizonyosan másként lesz majd a bíráskodás: “Ott sem szükséges, hogy az együttest a javunkra adják. Csak ítéljenek együttest!” Az ilyen gondolkodás garantálja azt, hogy ez a remek ezüst lesz még fényesebb is… Minden esetre most ehhez gratulálunk valamennyi versenyzőnek és mesternek!

Női párbajtőrben fiatal csapatunk nagyjából azt teljesítette, amire jelen helyzetben hivatott. Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga összeállításban léptek pástra a mieink, és a nyolcaddöntőben Svájccal találkoztak. A mérkőzés közepéig a helvétek vezettek, ám ekkor jött Muhari Eszti, elvégre jó a fiatal a háznál… A válogatott legfiatalabb, 16 éves tagja fordított, és az utolsó körben már biztosan tartották az előnyt a mieink, 45:38 lett a vége. 

Budai Dorina, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Kun Anna.

Ezzel az “alap”, a nyolc közé jutás sikerült, az “extra pluszt” azonban nem sikerült hozzátenni. Ehhez még a lengyelek elleni negyeddöntőben jártunk a legközelebb, elvégre két kör után csak két tussal vezetett a jóval esélyesebb ellenfél. Csakhogy a hetedik és a nyolcadik asszóban egyetlen tust sem sikerült szúrnunk, és ezzel el is dőlt a továbbjutás, a vége 29:40 lett. A helyosztókon nem termett babér a számunkra, előbb Németországtól 45:33-ra, majd Észtországtól 45:29-re szenvedtünk vereséget, és ezzel a csapat a nyolcadik helyen végzett. 

Véget ért ezzel az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság, és bátran kijelenthető, hogy a magyar küldöttség nagyon szépen teljesített! Két ezüst- és két bronzéremmel zárt, ráadásul a négy éremből hármat csapatban szereztünk, ami nagyon sokat érhet még a tokiói kvótaszerzés szempontjából. Úgyhogy gratulálunk valamennyi érintett vívónak, mesternek és szakembernek. Most egy szusszanásnyi szünet következik, aztán máris jöhet a felkészülés a július 15-én kezdődő budapesti világbajnokságra. 

Hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi kardcsapat, 12 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:28 (Gémesi +7, Szatmári +6, Szilágyi +4).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:40 (Szatmári +8, Gémesi +1, Szilágyi -4).

Döntő: Magyarország-Németország 43:45 (Szilágyi +5, Szatmári -1, Gémesi -7).

Végeredmény: 1. Németország, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, Neuhold Sándor, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Olaszország.

Női párbajtőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Svájc 45:38 (Muhari +6, Budai +1, Kun 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 29:40 (Budai -1, Nagy -2, Muhari -2, Kun -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 33:45 (Budai -1, Kun -5, Muhari -6).

A 7. helyért: Magyarország-Észtország 29:45 (Nagy -2, Budai -6, Muhari -8).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Olaszország, …8. Magyarország (Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga).

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM