Kata és Csanád nyolcadik helyezése a nyitónapon

jún 17, 2022 | Hírek

Az antalyai Európa-bajnokság nyitónapján női tőrben Kondricz Kata, férfi kardban Gémesi Csanád egyaránt nyolcadik helyezést ért el. Szatmári András nyolcaddöntőig, a többi magyar a 32-ig jutott.

Kezdjük a nap pozitív híreivel! A törökországi Európa-bajnokság nyitónapján Kondricz Kata és Gémesi Csanád egyaránt kitett magáért, mindketten remekül szerepeltek, előbbi női tőrben, utóbbi férfi kardban végzett a nyolcadik helyen. Gratulálunk nekik és a mestereknek, Marco Goncalvesnek, illetve Navarrete Józsefnek. 

Kondricz Kata fejlődését az Eb-8. hellyel igazolta ismét.

A két vívó egész más utat járt be az Eb-döntőig, igaz, nem ezen a napon. Pénteken ugyanis az egyaránt 4/1-es csoportkört követően mindketten érvényesítették esélyüket, és biztos győzelmekkel jutottak el a legjobb nyolcig. Kata közel 24 esztendősen, két “covid-év” után nagyot lépett előre ebben a szezonban. Megszerezte élete első felnőtt Vk-döntőjét, és most az Európa-bajnokságon is negyeddöntős lett! A direkt kieséses táblán az osztrák Cenkert 15:5-re, a török Karametét 15:11-re verte. Az éremért a mezőny egyik legjobbjával, a francia Thibus-szal került szembe, és az első harmadban nagyszerűen tartotta magát a Honvéd vívója, ám a folytatásban a nagyobb rutin érvényesült, 9:15 lett a vége. 

Gémesi Csanád egy asszóra volt attól, hogy ismét egyéni Eb-érmes legyen.

Gémesi Csanád Katánál tucatnyi esztendővel idősebb, és nyolc éve, 2014-ben már szerzett egy egyéni bronzot a strasbourgi Európa-bajnokságon. Most egy asszóra volt ugyanettől. Ám róla is elmondható, hogy kellett neki ez a siker, formája egyéniben is újra felfelé ível a gödöllőiek ikonjának, csapatban pedig mindig is lehetett számítani rá. Csani német ágon menetelt a nyolcig, előbb Bonahot 15:12-re, majd Kindlert egészen simán, 15:5-re verte. Az éremért aztán becsúszott egy bibi. Csanádot is egy francia, az “új hullám” képviselője, Bibi állította meg, aki 15:11-re győzte le őt. 

Gémesi Csanád így nyilatkozott napjáról honlapunknak: "Az egyik szemem sír, a másik nevet. De azért a síró az erősebb… Úgy vélem, hogy a két németet nekem meg kellett vernem, és jó esélyem volt arra, hogy érmet nyerjek, sajnálom, hogy nem sikerült. Ugyanakkor az is tény, hogy ez egy Európa-bajnoki helyezés, ami mindenképpen értékes, tekintettel az utóbbi néhány esztendőmre. Sok volt ebben a szezonban egyéniben az elszalasztott lehetőség, de léptem előre, ez az, aminek örülök."

Szilágyi Áron ezúttal alulmaradt Sandro Bazadzéval szemben.

Ennyit a jó hírekről, lássuk a nap további krónikáját…! Egy háromszoros olimpiai bajnok sorsa már csak olyan, hogy mindenki kíváncsi rá. Nos, intézzük el mi is gyorsan Szilágyi Áron esetét! Extraklasszisunknak napja nem volt, balszerencséje viszont igen, a 32 között búcsúzott. A sors úgy hozta, hogy a csoportkör után már ebben a szakaszban találkozott világranglista egyesként a rangsor harmadikjával, a grúz Sandro Bazadzéval. Az olimpiai elődöntő visszavágójának – elvégre Tokióban ott találkoztak – ezt azért nem neveznénk, de tény, ezúttal a georgiai volt a jobb, 15:7-re nyert. A verseny ugyanezen szakaszában került össze Szatmári András és Decsi Tamás, előbbi győzött. A nyolcaddöntőben azonban egyéni világbajnokunk egy küzdelmes meccsen kikapott a román Teodosiutól 15:13-ra. 

Női tőrben a tovább három magyar egyaránt a 32-ben esett ki. Mohamed Aida egészen szoros, Pásztor Flóra szoros, Pöltz Anna kevésbé szoros mérkőzésen. 

Boczkó Gábor szövetségi kapitány így foglalta össze a napot: "Kata döntős helyezése értékes, ezt is tűzte ki maga elé célként. Lép előrébb és előrébb, de azért Thibus az csak Thibus… Meg kell említenem, hogy Aida a csoportkör végén megsérült, ez befolyásolta őt a folytatásban. A kardozóknál Áron bebizonyította, hogy emberből van… Nem szokott csoportkört vívni, ott összeszedett vereségeket, aztán meg szembekerült Bazadzéval, aki most jobb volt. Van ilyen… Csanád nyolcadik helye is szép eredmény, lett volna esélye talán előrébb jutni, úgy éreztem, kicsit elfáradt a végére. Szatmári András hektikus asszót vívott, rossz zsűriskedés mellett, de nem fognám erre a vereséget. Bizonyosan lesz még jobb napunk is ezen az Eb-n."

Az Európa-bajnokság szombaton a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők egyéni versenyével folytatódik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Vívó Európa-bajnokság, Antalya. Női tőr egyéni, 60 induló. A csoportmérkőzéseken: Kondricz Kata 4 győzelem/1 vereség, Mohamed Aida 4/2, Pásztor Flóra 3/3, Pöltz Anna 2/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Pöltz-E. Schreiber (svéd) 15:10, Pásztor-Sopit (ukrán) 15:6.

A legjobb 16 közé jutásért: Kondricz-Cenker (osztrák) 15:5, Mohamed-Wohlgemuth (osztrák) 14:15, Pásztor-Stutchbury (brit) 12:15, Pöltz-Ebert (német) 6:15.

Nyolcaddöntő: Kondricz-Karamete (török) 15:11.

Negyeddöntő: Kondricz-Thibus (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Ysaora Thibus (francia) és Alice Volpi (olasz), …8. Kondricz Kata (edző: Marco Goncalves, válogatott edző: Feczer Viktor), …19. Mohamed Aida, …24. Pásztor Flóra, …26. Pöltz Anna.

Férfi kard egyéni, 55 induló. A csoportmérkőzéseken: Szatmári András 5 győzelem/1 vereség, Gémesi Csanád 4/1, Szilágyi Áron 4/2, Decsi Tamás 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Decsi-Patrice (francia) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Decsi 15:6, Gémesi-Bonah (német) 15:12, Szilágyi-S. Bazadze (grúz) 7:15.

Nyolcaddöntő: Gémesi-Kindler (német) 15:5, Szatmári-Teodosiu (román) 13:15.

Negyeddöntő: Gémesi-Bibi (francia) 11:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Eliott Bibi (francia) és Bolade Apithy (francia), …8. Gémesi Csanád (edző: Navarrete József, válogatott edző: Decsi András)…12. Szatmári András, …18. Szilágyi Áron, …26. Decsi Tamás. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események