Katona Reni 7. helyével zárult az egyéni

jún 27, 2023 | Hírek

Az Európa Játékok vívóversenyeinek utolsó egyéni napján a kardozó Katona Renáta szerepelt a legjobban, aki a 7. helyen zárt. Következnek az olimpiai kvalifikációs csapatversenyek, hajrá, magyarok!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Bírósztrájkkal és rossz világranglistával színesítette a krakkói Európa Játékok harmadik napjának délelőttjét az élet. Miközben a férfi párbajtőrözők annak rendje és módja szerint levívták a csoportkörüket – ezt valamennyi magyar sikerrel teljesítette – a színfalak, pontosabban a pástok mögött zajlott az élet. Történt, hogy a zsűriknek járó, egyébként sem túl magas, napi 80 eurós juttatást a lengyelek egész furcsa módon oldották meg. Adtak egy július 31-ig érvényes bankkártyát, melyre feltöltöttek napi 63 eurónak megfelelő zlotyt – mondván, hogy nekik le kell vonni az adót az összegből. Ezt  a bírók okkal kifogásolták, ám nem történt változás. Ezek után közölték, hogy kedd délig dolgoznak, és ha nem kapják meg a hiányzó pénzt, akkor befejezik a munkát. Délig nem kapták meg. Ekkor tolták ki egy órával a határidőt. Aztán a huzavona vége fél órás késés lett, és egy ígéret magas szintről, mely szerint másnap reggel megkapják a nekik járó összeget.

Mindeközben a “vívószakma” várta a csapatversenyek sorsolását – sokáig hiába. Kiderült ugyanis, hogy a világranglistával nem várták meg az Európa Játékokat, és feltöltötték az időközben befejeződött kontinensbajnokságok eredményeit. Ez által kiestek az előző évi hasonló eredmények. Ami Ázsiában, Amerikában és Afrikában rendben is volna, csakhogy így az európai válogatottak pontjainál nem szerepeltek kontinensbajnoki eredmények. Ezért aztán Lausanne-ban visszaállították a korábbi sorrendeket, és eztán kezdődhetett a sorsolás. 

Tán azért is kezdtük mindezzel a tudósítást, mert a nap első fegyverneme sikerülhetett volna jobban is a számunkra. Férfi párbajtőrben valamennyi vívónkat képesnek tartottuk arra, hogy odaérjen a nap végére, ám végül ez egyiküknek sem sikerült. Az első hidegzuhany Siklósi Gergelyt érte, aki a 64 között 5:12-re is állt a finn Tauriainen ellen. Innen sikerült majdnem felállnia, de csak majdnem… A meccs végül 13:15-tel ért véget. 

“Fejben dőlt el, nem lábban. Hónapok óta bajlódok a sérülésemmel, és a mai nap végre úgy éreztem, hogy minden rendben. Ez aztán annyira megnyugtatott, hogy nem tudtam úgy a vívásra koncentrálni, ahogy kellett volna. Természetesen nyerni szerettem volna, de ez a verseny nem kvalifikál, deklaráltan a csapatra készülünk, ahol be fogom bizonyítani, hogy minden rendben van velem” – kommentálta mindezt egyéni világbajnokunk és olimpiai ezüstérmesünk. 

Férfi párbajtőrben a legértékesebb sikert Koch Máté aratta a svájci Heinzer legyőzésével.

Higgyünk Gerinek, hogy a szakág a csapatra koncentrál, elvégre a későbbiekben sem dúskáltunk a sikerélményekben. Andrásfi Tibi a 32 között búcsúzott a spanyol Ibanez ellenében (11:15), míg a két vasasos, Nagy Dávid és Koch Máté a nyolcaddöntőig jutott. Számoljunk be pozitívumokról is: Dávid két nagyon sima meccsel került a 16 közé, míg Máté az egykoron a világ legjobbjai közé tartozó, svájci Heinzert verte 15:11-re egy izgalmas meccsen. A folytatásban viszont két egytusos vereség következett. Előbb Máté maradt alul 15:14-re a portugál Felipe Frazaóval szemben, majd Dávid kapott ki hosszabbítás után 9:8-ra a holland Tristen Tulentől. Úgyhogy, jöhet az a bizonyos csapatverseny…

Gyakorlatilag ugyanezt jelenthetjük ki világbajnok női kardozóinkkal kapcsolatban. Várjuk a csapatversenyt… Az egyéni ugyanis nagyon nem jött össze. Pusztai Liza és Battai Sugi már a csoportkör után búcsúzott, márpedig ez velük nagyon régen fordult elő. Szűcs Luca a 32-ben maradt alul 15:13-ra a lengyel Wator ellenében. 

Reni a világranglista élmezőnyéhez tartozó német Eiflert győzte le a 32 között.

A nap pozitívuma viszont vitán felül Katona Renáta szereplése volt! A Vasas vívója, Boros György tanítványa talán eddigi legszebb és legértékesebb nemzetközi eredményét érte el azzal, hogy bejutott a nyolcas döntőbe, és végül a hetedik helyen végzett. A csoportkört követően a világranglista élmezőnyéhez tartozó német Eiflerrel került össze a legjobb 32 között, és a 15:12-es siker komoly fegyverténynek számított. A nyolcaddöntőben már semmivel sem számított esélytelenebbnek az azeri Karimovával szemben, és ezt 15:12-es győzelemmel be is bizonyította Reni. Az érem sem tűnt reménytelennek, ám a következő körben az olasz Passaro gyorsan elhúzott, és előnyét meg is őrizte az asszó végéig (9:15). 

Katona Renáta elégedett lehet a vívásával és a megszerzett hetedik hellyel. 

Ennek ellenére Renit csak dicséret illetheti teljesítményéért, még ha benne azért akadt némi hiányérzet. “Mentálisan elfáradtam a nap végére, nem tudtam már úgy vívni, ahogy szerettem volna. De nem az egyéni versenyre készültünk, hanem a csapatra, pénteken kell nekem, és a többieknek is teljesíteni. Annak azért örülök, hogy sikerült nyolc közé kerülnöm, annak pedig még jobban, hogy az utolsó asszóig úgy éreztem, egész jól megy a vívás.” – nyilatkozott honlapunknak.

Ezzel értek véget az Európa Játékok egyéni versenyei, és ezúttal kijelenthető, hogy ezen a napon nem bosszankodtunk amiatt, hogy különösebb tétje, az olimpiai kvalifikáció szempontjából nem volt ennek a napnak. 

Szerdától jóval komolyabbra fordulnak az eddig sem komolytalan dolgok. Kezdődnek a csapatversenyek, amelyek egyben olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságnak számítanak. Az egyéni számok sorrendjének megfelelően a női tőrözők (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra) és a férfi kardozók (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) lépnek pástra. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa Játékok, Krakkó.

Férfi párbajtőr egyéni, 96 induló. A csoportmérkőzéseken: Koch Máté 6 győzelem/0 vereség, Andrásfi Tibor 5/1, Nagy Dávid 5/1, Siklósi Gergely 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Svensson (svéd) 15:8, Nagy-R. Tulen (holland) 15:8, Andrásfi-Iszkrov (bolgár) 15:6, Siklósi-Tauriainen (finn) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Heinzer (svájci) 15:11, Nagy-H. Favre (svájci) 15:8, Andrásfi-Ibanez (spanyol) 11:15.

Nyolcaddöntő: Koch-F. Frazao (portugál) 14:15, Nagy-T. Tulen (holland) 8:9.

Végeredmény: 1. Tristan Tulen (holland), 2. Miguel Frazao (portugál), 3. Volodimir Sztankevics és Manuel Bargues (spanyol), …9. Koch Máté, …11. Nagy Dávid, …24. Andrásfi Tibor, …40. Siklósi Gergely.

Női kard egyéni, 53 induló. A csoportmérkőzéseken: Katona Renáta 3 győzelem/2 vereség, Szűcs Luca 3/2 (továbbjutottak), Battai Sugár 1/4, Pusztai Liza 1/5 (kiestek).

A legjobb 16 közé jutásért: Katona-Eifler (német) 15:12, Szűcs-Wator (lengyel) 13:15.

Nyolcaddöntő: Katona-Karimova (azeri) 15:12.

Negyeddöntő: Katona-Passaro (olasz) 9:15.

Végeredmény: 1. Olga Harlan (ukrán), 2. Ilinca Pantis (román), 3. Teodora Gudura (görög) és Eloisa Passaro (olasz), …7. Katona Renáta (edző: Boros György és Sárközi Gergely, válogatott edző: Gárdos Gábor), …25. Szűcs Luca, …40. Battai Sugár, …44. Pusztai Liza.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események