Keszei Kira és Petrucz Mirkó nyerte a junior kard Mk-t

okt 15, 2022 | Hírek

Pasaréten rendezték szombaton a junior kardozók újabb hazai válogatóját, egyben Magyarkupa-fordulóját. A férfiaknál Petrucz Mirkó (BVSC), a nőknél Keszei Kira (Honvéd) lett az aranyérmes. 

Kifejezetten szép számú induló, izgalmas és fordulatos mérkőzések. Távirati stílusban így lehetne összefoglalni a junior férfi kardozók szombati válogató, egyben Magyarkupa-fordulóját, melyet a Vasas Pasaréti úti csarnokában rendeztek. Akadtak meglepetések, parázs csaták, és természetesen a nemzetközi megmérettetések lesznek mérvadóak, ám a látottak alapján “rendben van” a legpatinásabb fegyvernem utánpótlása. 

A képzeletbeli dobogóra két favorit és két “meglepetésember” állhatott fel. Hegyi Barnabástól és a szeptember óta Nyíregyházán tanuló, pilótának készülő Szabó Mártontól elismerésre méltó ez az eredmény, pláne úgy, hogy utóbbi az elődöntőben a korosztály egyik legjobbjának számító Vigh Benedeket győzte le. Mi több, a döntőben sem volt esélytelen, sőt, 9:3-ra is vezetett Petrucz Mirkó ellen. A BVSC-s korosztályos válogatott, Varga József tanítványa azonban innen is fordítani tudott 15:13-ra, majd így nyilatkozott honlapunknak. 

Petrucz Mirkó utolsó találata a döntőben.

“Nem emlékszem, hogy valaha is sikerült volna három:kilencről nyernem, és most végeztem először első helyen a juniorok között, úgyhogy semmiféleképpen sem lehetek elégedetlen. Azt azért tegyük hozzá, hogy igazából a nemzetközi versenyek számítanak majd, de kezdetnek ez semmi esetre sem rossz…”

Petrucz Mirkó aranyérmes öröme.

A női versenyben gyakorlatilag az esélyesek uralták a versenyt, ami nem véletlen, hiszen korosztályos Európa-bajnokok “hemzsegtek” a mezőnyben. Végül a döntőben a kadet és junior Európa-bajnok Keszei Kira 15:14-re legyőzte a kadet egyéni Európa-bajnok Spiesz Annát, miközben az egyaránt kadet Európa-bajnok Domonkos Emese és Pápai Zoé lett a bronzérmes. Itt tart momentán a felnőtt világbajnok csapattal bíró magyar női kardvívás, ami azért több, mint bíztató… A versenyt követően Ravasz Etele honvédos tanítványa a következőket mondta a hunfencing.hu-nak. 

“Annak is nagyon örülök, hogy két, egymást követő junior Magyarkupát nyertem, mert korábban ez egyszer sem sikerült. Meg annak is, hogy fejben összeszedettebbnek érzem magam, mint korábban bármikor. Határozott célom, hogy most már egyéniben ugyancsak dobbantsak a világversenyeken, és ehhez nagyon jó alapnak számított ez a két aranyérem.”

Eredmények. Junior férfi kard egyéni Budapest bajnokság, Magyar Kupa, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 80 induló. Végeredmény: 1. Petrucz Mirkó (BVSC, edző: Varga József), 2. Szabó Márton (KVSE), 3. Hegyi Barnabás (Vasas) és Vigh Benedek (Vasas), 5. Bíró Huba (Vasas), 6. Hanzély Zsombor (TFSE), 7. Sápi Vince (DEAC), 8. Fülöp Zsombor (KVSE). A döntőben: Petrucz-Szabó 15:13.

Junior női kard egyéni Budapest bajnokság, Magyar Kupa, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 47 induló. Végeredmény: 1. Keszei Kira (Honvéd, edző: Ravasz Etele), 2. Spiesz Anna (Vasas), 3. Domonkos Emese (Vasas) és Pápai Zoé (UTE), 5. Bognár Liza (Vasas), 6. Kónya Csenge (DEAC), 7. Brassai Dorottya (BVSC), 8. Tóth Nadin (BVSC). A döntőben: Keszei-Spiesz 15:14.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események