Két remek ezüstérem a budapesti kadet körversenyen!

nov 26, 2022 | Hírek

A hatalmas mezőnyű, budapesti kadet tőr  körversenyen férfi egyéniben Rubin Mattia, női csapatban Magyarország (Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin) ezüstérmet nyert, gratulálunk!

A legjobb az egészben: messze nem csak azzal kell foglalkozni, hogy milyen nagyszerű körülmények várták a fiatalokat a budapesti kadet tőr európai körversenyen a BOK Csarnokban. Persze, fontos ez is, de hagyjuk a végére! Sokkal lényegesebb az, hogy a hatalmas mezőnyben a fiatal magyar tőrözők nagyszerű eredményeket értek el! 

Rubin Mattia hatalmas mezőnyben végzett a második helyen, gratulálunk!

A sor elejére Rubin Mattia nevét illik tenni. A kellemetlen sérülése után sokat kihagyó, tehetséges fiatalember, Fekete Gábor és Kárpáti Krisztián tanítványa pályafutása eddigi legszebb eredményét érte el szombati ezüstérmével. Ráadásul tette ezt úgy: akadt olyan pillanata a napnak, amikor rajta kívül talán senki sem gondolta volna azt, hogy így zárja ezt az eseményt. A legjobb 64 közé jutásért ugyanis 2:10-re állt olasz ellenfelével szemben, és innen fordított… Ehhez képest már-már “eltörpül”, hogy a nyolcaddöntőben 8:13-ról tette meg ugyanezt amerikai riválisával szemben. Aztán egy újabb amerikait vert az elődöntőben 15:14-re, majd a döntőben megint egy tengerentúlitól, Caleb Jeontól  szenvedett 9:15-ös vereséget. 

Így is nagyszerű ezüstje után kissé megilletődötten találta a szavakat Mattia, aki így nyilatkozott honlapunknak: “Nem volt egyszerű a nap, az biztos. Nagyon nehezen indult, de akartam a sikert, és megéreztem egy idő után a vívást. A fordításaim? Nem éreztem azt, hogy vége lenne egyik asszómnak sem, amikor hátrányban voltam. Ez az eredmény azért szinte bizonyosan válogatottságot jelent a 2023-as kadet világversenyekre, nagyon szeretnék ott is szép sikereket elérni.”

Sperka Jázmin, Badár Szonja, Papp Jázmin és Kollár Anna: az ezüstérmes kadet női tőrcsapat!

A nők csapatversenyében ugyancsak rendkívül értékes ezüstérmet szerzett a Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin összeállítású válogatott, egy igen érdekes versenyen. A nagy mezőnyben ugyanis megtörtént, hogy az öt amerikai válogatott kizárólag akkor kapott ki, amikor egy másik amerikai csapattal vívott. Mivel hasonló dominanciája volt a tengerentúliaknak az egy héttel ezelőtti, nürnbergi körversenyen is, így megkérdeztük Szabó Istvánt, a kadet férfiak válogatott edzőjét, egyben Szemes Gergő mesterét, hogy miben látja mindennek az okát. 

“Először is: hihetetlen magabiztosak, nagy önbizalommal lépnek mindenki ellen pástra. Miközben ellenük már nagyon tart mindenki, ők ezzel épp fordítva vannak, és ez is jelent néhány tusnyi előnyt. Vívó szakmai nyelven szólva pedig a magyarázat így hangzik: mindenhonnan tüzelnek, és mindig találnak. Valamennyi szituációban és testhelyzetben pontos a hegyük, akkor is, amikor látszólag nem állnak tökéletesen a lábukon. Tőrben talán ez a legfontosabb, és ebben kiemelkednek a mezőnyből.”

Ugyanakkor a magyar lányok is kiemelkedtek a mezőnyből csapatban! Egy hete is ezüstéremmel zártak a hasonló, már említett nürnbergi körversenyen, miként most. Ráadásul a döntőig viszonylag simán jutottak el, egyedül Románia szorította meg őket a legjobb 8 között. Az aranyéremért dicséretesen szoros küzdelemben, 37:45-ös vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól, de a második helyért jár a nagy gratuláció a hölgyeknek és a mestereknek!

És akkor a rendezésről…! 47 pást, tökéletes szervezés és rendezés várta a hatalmas mezőnyt. Magyarország, Budapest, a helyi szervezés ismét bizonyított, egyáltalán nem a véletlen műve, hogy rekordmezőnyök indulnak a versenyeinken…

A budapesti kadet tőr körverseny vasárnap a nők egyéni és a férfiak csapatversenyével folytatódik. 

Eredmények. Kadet férfi tőr egyéni európai körverseny, BOK Csarnok, 312 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Bodor-James (brit) 15:11, Gergely-Nagy 15:2, Bódis-Cullivan (amerikai) 15:14, Rubin-Chaudhari (brit) 15:4, Zsögön-Duraj (lengyel) 10:15, Sommer-Graham (amerikai) 5:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Ruben-Duraj (lengyel) 15:9, Gergely-Goor (amerikai) 15:12, Bódis-Kim (spanyol) 12:15, Bodor-Robson (szingapúri) 10:15.

Nyolcaddöntő: Rubin-Graham (amerikai) 15:14, Gergely-Kim (spanyol) 13:15. 

Negyeddöntő: Rubin-Yang (amerikai) mérkőzés nélkül. 

Elődöntő: Rubin-Li (amerikai) 15:14.

Döntő: Rubin-Jeon (amerikai) 9:15.

Végeredmény: 1. Caleb Jeon (amerikai), 2. Rubin Mattia (edzők: Fekete Gábor, Kárpáti Krisztián), 3. Li (amerikai) és Robson (szingapúri), …10. Gergely Zoltán, …27. Bodor Áron, …29. Bódis Kristóf, …33. Zsögön Andor, …49. Sommer Marcell, …53. Nagy Huba. 

Kadet női tőrcsapat európai körverseny, BOK Csarnok, 43 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Magyarország 3-Törökország 4 43:45.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Törökország 3 45.27, Magyarország 2-Szlovákia 45:30.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Magyarország 2 45:27.

Negyeddöntő: Magyarország-Románia 44:39.

Elődöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 2 45:21.

Döntő: Magyarország-Egyesült Államok 37:45.

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Magyarország (Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin, edzők: Gombola András, Szilassy Bence, Beliczay Sándor, Magyary Ágnes, Marco Goncalves, válogatott edző: Salamon Beatrix), 3. Egyesült Államok 2, …13. Magyarország 2 (Bartus Claudia, Lajcsik Róza, Simon Borbála, Szeverényi Sára), …39. Magyarország 3 (Bodnár Hanna, Hicsák Natasa, Molnár Kincső, Osmanaj Admira). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események