Kezdődik a budapesti U23 Európa-bajnokság

máj 22, 2023 | Hírek

A Ludovika Arénában rendezzük keddtől szombatig az U23 Európa-bajnokságot. Az eseményen 32 ország 389 vívója indul, a mieink természetesen teljes csapattal vesznek részt. Hajrá, magyarok!

Ismét világversenynek ad otthon a magyar vívósport. Ezúttal az U23 Európa-bajnokságot rendezzük Budapesten, a Ludovika Arénában. Az európai szövetség több mint egy évtizeddel ezelőtt hozta létre ezt a versenyformát azzal a céllal, hogy versenyzési lehetőséget, segítséget adjon a juniorból kiöregedő vívóknak. Elvégre sportágunkban igen sok esetben nem egyszerű az átmenet ebben az időszakban, “későn érő” sokaknál a vívás, gondoljunk csak vissza a mostani hétvégére, Kun Anna és Dósa Dániel esetére, pályafutására… Így még három esztendeje van a 20 és 23 közötti fiataloknak, hogy rangos nemzetközi eseményen, Európa-bajnokságon szerezzenek tapasztalatot, sikerélményt, érmet. 

Természetesen akadtak kétkedők, mint minden újításnál… Ám a számok bizonyítják, hogy az ötlet “nyerő” lett, most, Budapesten már 32 ország 389 vívója lép pástra keddtől szombatig a Ludovika Arénában. Nem csak a mennyiség, a minőség is garantált. A névsorokat végigböngészve megállapítható, hogy több nemzet is a lehető legerősebb csapatával indul, még ha akadnak is olyan “sztárhiányzók”, akik koruknál fogva pástra léphetnének. 

A Ludovika Aréna is készen áll az U23 Európa-bajnokságra.

Igaz ez a magyarokra is. Világbajnok női kardcsapatunk három fiatalja (Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca) az olimpiai kvalifikációra koncentrál, és női párbajtőrben sem szerepel Muhari Eszter és Büki Lili. Az eredetileg tervezett magyar keretből még két, rangos név esett ki, betegség, illetve sérülés miatt nem indulhat két kardozó, Rabb Krisztián és Keszei Kira. Ám így is erős a keretünk! A két “húzónév” talán Szemes Gergő (tőr) és Keszthelyi Zsombor (párbajtőr), de ott a csapatban a felnőtt párbajtőr-válogatott junior tagja, Wimmer Dorina, valamint többek között Kovács Gergely, Somody Soma, Bagdány Albert és Spiesz Anna is -, hogy a legutóbbi junior Eb és vb magyar főszereplőit említsük. 

Tamás Henriette főtitkárt arról kérdeztük, hogy miért tartotta szövetségünk fontosnak az esemény megrendezését, valamint arról, milyen körülmények várják majd a fiatal tehetségeket. “Négy évvel ezelőtt, általános nemzetközi megelégedettség mellett rendeztünk Budapesten ismét világbajnokságot. Természetesen a két eseményt nem szabad összehasonlítani, de úgy éreztük, eljött az ideje, hogy valamilyen szinten ismét szerepet vállaljunk. Ráadásul ‘pozitív nyomás’ is érkezett több országtól, minden jel arra mutat, hogy szeret Budapestre járni a vívóvilág. Ennek a korosztálynak még nem rendeztünk világversenyt, a helyszín viszont nem újdonság. A Ludovika Arénában többször jártunk, és méretét tekintve ideális helyszín erre a rendezvényre. Várjuk a versenyt, a nézőket, a vívókat, és őszintén bízom abban, hogy a rendezésben senki sem csalódik majd. A többi meg vívóinkon múlik, elvégre akkor lehet egy hazai esemény sikeres, ha van eredmény…”

Az U23 Eb versenyeire a belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk. Hajrá, magyarok! (Az eseményről természetesen honlapunkon, social média felületeinken folyamatosan beszámolunk.)

Az U23 Európa-bajnokság programja. Ludovika Aréna. 

Május 23. kedd, 9.00: női tőr egyéni. 12.00: férfi kard egyéni. 17.15: megnyitó ünnepség. 17.30: elődöntők, döntök. 

Május 24., szerda, 9.00: női párbajtőr egyéni. 11.00: férfi tőr egyéni. 17.30: elődöntők, döntők.

Május 25., csütörtök, 9.00: férfi párbajtőr egyéni. 13.00: női kard egyéni. 17.30: elődöntők, döntők. 

Május 26., péntek, 9.00: női tőrcsapat, női párbajtőrcsapat. 10.00: férfi kardcsapat. 15.00: mérkőzések a 3. helyért. 16.00: döntők.

Május 27., szombat, 9.00: férfi tőrcsapat, férfi párbajtőrcsapat. 10.00: női kardcsapat. 15.00: mérkőzések a 3. helyért. 16.00: döntők.

A magyar válogatott összeállítása az U23 Európa bajnokságon (május 23-27.). Férfi kard: Horváth Gergő (Honvéd), Kaiser Balázs (UTE), Péch Kornél (KVSE), Tóth Patrik (BVSC). Férfi párbajtőr: Keszthelyi Zsombor (Honvéd), Kovács Gergely (Tatabánya), Somody Soma (MTK), Osman-Touson Maruán (BVSC). Férfi tőr: Szemes Gergő (FTC), Tóth Gergely (Törekvés), Bagdány Albert (Ludovika), Mihályi Andor (Ludovika). 

Női kard: Spiesz Anna (Vasas), Domonkos Emese (Vasas), Beviz Dorottya (KVSE), Pápai Zoé (UTE). Női párbajtőr: Wimmer Dorina (MTK), Tóth Jázmin (Honvéd), Gnám Tamara (Tatabánya), Kardos Edina (MTK). Női tőr: Pöltz Anna (Ludovika), Kollár Anna (Törekvés), Wolf Eszter (Honvéd), Nekifor Erika (Törekvés). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események