Kezdődik a kadet és junior Európa-bajnokság!

febr 20, 2023 | Hírek

Tallinnban tényleg tél van. A hó és a fagy azonban nem befolyásolja azt, hogy az észt fővárosban kedden megkezdődik a kadet Eb. A nyitónapon három számban avatnak bajnokot, hajrá, magyarok!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Február van és tél. Ezzel túl sokat nem mondtunk, ám az otthoni tizenöt fokok után Tallinnba érkezve azonnal átértékelődik az első mondat. Vasárnap este szakadó hóesésben érkezett meg a magyar küldöttség első szakasza, az utak jegesek, a repülőgépek szárnyait indulás előtt meleg levegővel fújják, és repkednek a mínuszok. Az előrejelzések alapján hajnalra mínusz tíz fokok is lehetnek. De hát nem kellene ezen meglepődnünk – ilyen a tél, egykoron mifelénk is hasonló volt…

Hohó, itt aztán van hó! Tallinni életkép – odahaza rég láttunk ilyesmit.

A vívóversenyeket ugyanakkor mindez természetesen nem érinti. Hidegben és hőségben kifejezetten előnyös a teremsport, az persze tény, hogy ebben az időben itt sem fűtik agyon a kadet és junior Európa-bajnokságnak otthont adó, hatalmas teniszcsarnokot. A tallinni esemény “nulladik napja” a megszokottaknak megfelelően zajlott – akkreditálás, fegyverhitelesítés, utolsó simítások. Ami, persze, csak azoknak megszokott, akik többször jártak hasonló eseményen. Ugyanez viszont igazán kivételes lehet azoknak, akik először vannak hasonlón. 

Márpedig a kadet Eb-n bőven találkozunk ilyenekkel – és éppen ez adja a különlegességét ezeknek a versenyeknek. Számtalan későbbi világklasszis kezdte ilyen módon a nemzetközi pályafutását, és szerezte ezeken az eseményeken első tapasztalatait és élményeit. Újoncot márpedig bőven avat a magyar küldöttség is, a 24 tagú kadet válogatott 19 tagja most vesz részt első alkalommal világversenyen. Rengeteg élmény, és reméljük, jóval kevesebb csalódás vár még rájuk – első alkalommal itt, Tallinnban. 

Az utazás “örömeivel” például máris megismerkedhettek… A magyarok első, nagyobb csoportja vasárnap délelőtt 11 órakor indult el, és hétfőn, hajnali két óra környékén került ágyba. A kadet női kardozók, illetve a férfi párbajtőrözők válogatott edzője, Kovács Laura és Peterdi András mesélte el, hogy a repülők késését a helyi transzferszervezők nem vették figyelembe, és egyszerűen nem várták meg az éjjel érkező járatot. A magyarok taxikkal próbáltak a reptérről a szállodába jutni, ám amikor a sofőrök meglátták a vívózsákok méretét, akkor riadtan visszautasították a fuvart. Az edzők aztán végül szereztek valahonnan két minibuszt, és így értek oda az éjszaka közepén a hotelbe. 

A tallinni pástok "végeláthatatlan sokasága", az előtérben Peterdi Andrással, aki a keddi kadet Eb-re teszi meg tanítványával az utolsó simításokat.

Az effajta kellemetlenségek ugyancsak hozzátartoznak a “vívóélethez”, megszokják majd ezt is a fiatalok. Azonnal tegyük mindehhez hozzá, hogy a szálloda minden igényt kielégít, kényelmesen pihenhetnek majd a mieink a versenyek előtt és között. 

A nyitónapon közel 250 vívó veszi majd birtokba az észtesen csengő, Tallink Tennisekeskus névre hallgató csarnokot, és kedden három versenyszámban, kadet férfi párbajtőrben, női tőrben és női kardban avatnak majd Európa-bajnokot. A versenyek reggel kilenckor kezdődnek és nagyjából este kilenc órakor érnek majd véget az eredményhirdetésekkel. Reméljük, hosszú napok elé nézünk…!

Természetesen Tallinnban is: hajrá, magyarok! 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események