Kezdődik a kairói világbajnokság!

júl 14, 2022 | Hírek

Napra pontosan 3 évvel a budapesti világbajnokság rajtja után kezdődik Kairóban az esztendő fő eseménye, a felnőtt vb. A nyitónapon a férfi kard és a női párbajtőr selejtezőjét rendezik, öt magyarral.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Azt túlzás lenne állítani néhány órával a rajt előtt, hogy Kairó készen áll a világbajnokságra, ennek ellenére péntek reggel 9 órakor, a női párbajtőrözők egyéni selejtezőjével bizonyosan megkezdődik az esemény… 

Érdekes hozadéka a sorsnak, hogy napra pontosan három évvel ezelőtt startolt Budapesten a legutóbbi hasonló esemény. Amit bátran kijelenthetünk: sem annyi induló, sem annyi néző nem lesz az egyiptomi metropoliszban, mint volt a BOK Csarnokban. Mint ismert, az oroszok és a fehéroroszok nem indulhatnak, és ez gyakorlatilag két teljes csapatot, azaz 48 hiányzót jelent. Nagyjából ennyivel csökkent mindössze a mezőny, azaz kijelenthető, a vívás továbbra is igen népszerű az egész világon, így is hatalmas mezőnyök lépnek pástra – egy hatalmas csarnokban. 

Lázasnak még nem nevezhető a készülődés a világbajnokságra.

A monumentális, húszezres olimpiai központban rendezik ugyanis a versenyt, és a gigantikus létesítményben rengeteg hely volt a pástok kialakítására. Az más kérdés, hogy alig tizenkét órával a rajt előtt óriási volt a felfordulás a helyszínen, mi több, a nagyteremben még éppen csak elkezdték a pástok kialakítását… 

Tegyük hozzá: a döntők hétfőn kezdődnek, azaz bőven akad még idő a csinosításra, a selejtezőket ugyanis három kisebb teremben rendezik. Ugyancsak védjük meg az egyébként rendkívül együttműködő helyi szervezőket azon a téren is, hogy mindössze két nappal ezelőtt kapták meg a nagycsarnokot. A hét végén ugyanis torna Világkupát rendeztek ugyanitt, és valóban nem lehet egyszerű a két, totálisan eltérő berendezést lebontani, illetve újraépíteni. 

Higgyük el, hogy itt néhány óra múlva minden a legnagyobb rendben lesz…!

Persze, mindez a vívókat a legkevésbé sem zavarja, illetve érdekli. Ők sokkal inkább azt tartják fontosnak, hogy a kötelező “kellemetlenségeken” – lásd akkreditáció, fegyverhitelesítés, edzőtermek, masszázslehetőségek felkutatása – minél hamarabb túlessenek. Különösképpen azért, mert rekkenő a hőség. Most még “csak” 36-37 fokot mérnek, ám a hét végétől 40 fok feletti hőmérsékletet jósolnak – természetesen árnyékban… Ilyenkor azért jó hír, hogy a vívás teremsport, és tegyük hozzá, hogy a csarnok tökéletesen temperált, és reméljük, minél több időt tölthetünk majd el benne, tekintettel arra, hogy a magyar versenyzők az esti döntőkben is érintettek lesznek majd. 

A “nulladik napon” a kairói Olimpai Központban a női párbajtőrözőkkel találkoztunk, éppen Somfai Péter különítménye volt a soros a fent említett tortúrában. A férfi kardozóink ugyanis mindezen már átestek, a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők a nap folyamán utaztak, míg a legkésőbb induló női kardozók és férfi tőrözők ezeket a mondatokat még Budapestről olvashatják. 

A selejtező helyszínéül szolgáló kisebb csarnokok már készen várják a pénteki rajtot.

A világbajnokságot is a női párbajtőrözők nyitják, reggel 9 órakor a selejtezőkkel kezdődik az esemény. Magyar részről Büki Lili, Muhari Eszter és Nagy Kinga lép pástra, mivel Kun Anna kiemeltként a legjobb 64 között kezd, majd hétfőn. A nap másik versenyszáma a férfi kard egyéni selejtező lesz, ahol Szilágyi Áron és Szatmári András ugyancsak kiemelt. A 13 órakor kezdődő csoportmeccseken Decsi Tamásnak és Gémesi Csanádnak szurkolhatunk. 

Kilenc napon át: hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események