Kezdődik a toruni világbajnokság!

ápr 5, 2019 | Hírek

Az év legrangosabb utánpótlás versenye, a kadet és junior világbajnokság április 6-án kezdődik, és 14-én ér véget a lengyelországi Torunban. Az esemény a kardversenyekkel rajtol, hajrá, magyarok!

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Az “új módinak” megfelelően, a három fegyvernem egymást követő, külön-külön versenyeivel másodszor rendeznek kadet és junior világbajnokságot. A debütálás tavaly, Veronában vegyes fogadtatást hozott, mindezek ellenére a nemzetközi szövetség nem váltott, idén Torunban is ez lesz a rendszer. 

Tény, a résztvevő országok, különösen a nagy nemzetek számára gazdaságilag sokkal előnyösebb ez a szisztéma, hiszen ahelyett, hogy tizenegy napon át minden érintett a helyszínen tartózkodna, ötnapos “turnusokban” zajlk az utaztatás. Azaz, miközben a vb-n a kardozók már javában versenyezni fognak, a párbajtőrözők még a sportcsarnokban készülnek az eseményre…

Fentiekből következik, hogy a világbajnokság nyitóversenyeit kardban rendezik, és a magyar delegáció egy kényelmes, ám hosszú, és közlekedési dugókkal terhes, 13 órás utazást követően csütörtök este megérkeztek a toruni Mercure Hotel-ba. A megérdemelt pihenő után, pénteken pedig a “nulladik napi” szokásoknak megfelelően zajlott a program: azaz, akkreditáció, hitelesítés, átmozgató edzés. 

Az impozáns toruni Arénában rendezik szombattól a kadet és junior világbajnokságot.

Torun egyébként nem ismeretlen helyszíne a sportágnak. Három évvel ezelőtt itt rendezték a felnőtt Európa-bajnokságot. Ez előtt nem sokkal adták át a helyszínt, az akkor vadonatúj – most sem öreg… – Arená-t, amely rangos fedettpályás atlétikai versenyek rendezésére is tökéletesen alkalmas. Olyannyira, hogy most, az Arénában még maradt az atlétikai Masters világbajnokság marketing anyagaiból, amely az elmúlt hétvégén ért véget, és mintegy tízezren indultak rajta… 

Nos, a létszám vívásban is magas lesz, az edzőkkel, vezetőkkel együtt mintegy négyezren érkeznek Kopernikusz szülővárosába. Ennek köszönhetően, a Varsó és Gdansk között található, mintegy 200 ezres egyetemi központ bájos, Hansa-városi belvárosában számtalan hotel és étterem teheti most ki a “Teltház” táblát a kadet és junior vb-nek köszönhetően. 

De térjünk vissza a magyarokhoz, illetve a kardozókhoz, akik közül a juniorok szombaton megkezdik a világbajnokságot. Soraikban Pusztai Lizával. Küldöttségünk legeredményesebbje alig egy hónapja, Foggiában megnyerte a junior Európa-bajnokságot, és természetesen itt is az esélyesek közé tartozik. Időnk bőven akadt útközben a szóváltásra, még akkor is, ha Lizi kisebb betegséggel bajlódik, vagy fogalmazhatunk egyenesebben: alaposan megfázott… 

Pusztai Liza kisebb betegséggel bajlódik a vb rajtja előtt.

“Jobban szeretem a felnőtt versenyeket, a színvonal ott érthetően magasabb, no meg nincs az az érzésem, hogy mindenki engem akar megverni… De természetesen ez nem magyarázkodás, szeretnék éremmel hazatérni a világbajnokságról. Az utazás kicsit hosszú volt, de ezt is megszoktuk, állandó szobatársammal, Szűcs Lucával jól elütjük az időt. A csapatversenyen, remélhetően a négy közé jutásért, a világranglistát vezető Oroszországgal vívunk majd, és egyáltalán nem érzem magunkat esélytelennek… Majd meglátjuk, először jöjjön az egyéni verseny!”

Liza mellett a női versenyen Bérczy Dorottya, Nagy Valentina és Battai Sugár lép majd pástra szombat reggel fél 9-kor, a férfiak (György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás) délelőtt kezdenek. Közülük a kétszeres kadet csapat Európa-bajnok, egyéni bronzérmes Kaiser Balázst kérdeztük arról, hogy milyen az átmenet a kadetból a junior korosztályba. 

“Nem egyszerű. Elsőéves junior vagyok, és tény, hogy a legjobbak egyelőre gyorsabbak, erősebbek, taktikusabbak. Ugyanakkor hiszek abban, hogy mire a korosztály végére érünk, addigra ugyanolyan eredményesek leszünk, mint voltunk kadetban. Ezért dolgozunk! Itt, Torunban, a csapatversenyeken már a nyolcaddöntőben az oroszokkal kerülünk össze. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű, de nagyon szeretnénk meglepetést szerezni…”

A toruni világbajnokságról minden nap helyszíni tudósításban számolunk be, az élő eredményeket, és a direkt kieséses tábla asszóit követni lehet weboldalunkon keresztül. Hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Élő eredmények

Közelgő események