Kialakultak a világbajnokság ágai (1. rész)

júl 4, 2019 | Hírek

A Pán-amerikai bajnokság befejeztével véglegesen kialakultak a világranglisták, melyek alapján elkészül a budapesti világbajnokság csapatversenyeinek direkt kieséses táblája. Elemzés magyar szemmel!

Decsi András válogatott edző, Szatmári András, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Neuhold Sándor válogatott másodedző

FÉRFI KARDCSAPAT. Tagadhatatlan, magyar szempontból a legesélyesebb száma a csapatversenyeknek. Decsi András válogatott edző csapata 2016 óta valamennyi világbajnokságról éremmel tért haza. Két ezüst- és 1 bronzérem a mérlege a Szilágyi Áron vezérelte kvartettnak, amelynek további három tagja Áron mellett ezúttal is Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád lesz. Ezúttal nem panaszkodhatunk a sorsolásra. A világranglistán jelenleg Korea és Olaszország mögött a harmadik helyen álló válogatottunk európai csapattal először várhatóan a négy között kerülhet össze, és reméljük, odáig mindenképpen eljutunk. A nyolcaddöntő megnyerése kötelezőnek tűnik Egyiptom vagy Tunézia ellen. A negyeddöntőben bármelyik ázsiai rivális (Irán vagy Kína) veszélyes lehet, de papíron mindkettőnél jobbak vagyunk. További jó hír, hogy a világbajnok Korea, az Európa-bajnok Németország, valamint Oroszország csak az utolsó körben lehet az ellenfél. Ha bejutunk a négy közé, akkor az olaszok tűnnek legvalószínűbb partnernek. Ott aztán már minden lehet, akár az is, hogy az itáliaiak nem jutnak el idáig…

A világranglista élmezőnye: 1. Korea 424 pont, 2. Olaszország 352, 3. Magyarország 288, 4. Németország 260, 5. Oroszország 260, 6. Irán 252, 7. Franciaország 223, 8. Egyesült Államok 217.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom vagy Tunézia. Lehetséges negyeddöntő: Magyarország-Irán vagy Kína.

A csapatviadal versenynapjai: július 20. (a negyeddöntőkig), július 21.

Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Koch Máté, Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző, Siklósi Gergely, Rédli András.                                                                                                      (A képről hiányzik a vb-n egyéni induló Nagy Dávid).

FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT. A fiatalok “türelmi ideje” lejárt, és hogy ezzel mennyire tisztában van a Dancsházy-Nagy Tamás vezette válogatott, azt düsseldorfi Eb-bronzérmével igazolta. A riói olimpiát követően, az ott bronzot nyerő “aranycsapat” két klasszisa, Imre Géza és Boczkó Gábor némi hezitálás után végleg szögre akasztotta a fegyverét. Nem is lehetett kérdéses, hogy az ezzel járó korosztályváltás nem lehet zökkenőmentes. Ám a jelek szerint két, egymást követő generáció, egyaránt junior világbajnokságot nyerő tagjai, kiegészülve az egyre rutinosabb Rédli Andrással, nagyszerű elegyet alkotnak. Ezt abban a BOK-csarnokban bizonyíthatják, ahol hat éve nyert vb-aranyat a magyar válogatott. Nem lesz könnyű az útjuk. Vívni kell a nagy mezőnyben a 16-ért is, de ez nem lehet gond. A nyolcaddöntőben viszont Ukrajna következhet. Éppen őket vertük 2013-ban a vb-döntőben, Rióban az olimpiai bronzért. Most a rangsorban kicsit visszaestek északkeleti szomszédaink, ám nagyon erősek, olyannyira, hogy egyéni rangszámuk jobb, mint a miénk. Ám ez csapatviadal, és reményeink szerint ebben rejlik az erősségünk… Ha nyerünk, akkor a négyért Olaszország lehet a legvalószínűbb ellenfél, melyet az Eb-n sikerült legyőzni – ugyancsak a negyeddöntőben. Bár most is így lenne. Tovább pedig ebben a fegyvernemben igazán nem érdemes gondolkodni, csak tartunk ott!

A világranglista élmezőnye: 1. Oroszország 376 pont, 2. Svájc 332, 3. Korea 279, 4. Olaszország 256, 5. Magyarország 247, 6. Franciaország 239, 7. Japán 234, 8. Egyesült Államok 222.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna. Lehetséges negyeddöntő: Magyarország-Olaszország.

A csapatviadal versenynapjai: július 21. (a negyeddöntőkig), július 22.

Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Szirmai Benedek válogatott edző, Dósa Dániel, Németh András.

FÉRFI TŐRCSAPAT. Hányattatott sorsú fegyvernemünkben butaság lenne azt elemezni, miként lehetne kivívni az olimpiai részvételt. Reálisan erre, ha nem is lottóötösnyi, de lottónégyesnyi az esélyünk. Apró részsikereket ugyanakkor elért ebben a szezonban a Dósa Dániel által vezérelt csapat: tizedik lett egy Világkupa-versenyen – ehhez hasonló szereplésre hosszú évek óta nem volt példa. Majd bejutott a nyolc közé az Eb-n is, mi több, közel állt ahhoz, hogy az ötödik helyért vívhasson. Budapesten várhatóan mások lesznek a célok. Először is a 16 közé jutás, melyért Brazíliával kell megmérkőzni. Reméljük, ez összejön, utána viszont a világranglistát vezető Egyesült Államok lesz a következő rivális, és akkor itt megint jöhet annak a bizonyos lottónégyesnek az esete. Úgyhogy a reális célkitűzés a válogatottal szemben a minél előlekőbb helyezés megszerzése a 9. és 16. hely között, és ennek megszerzése jelenthet egy lépést afelé, hogy egyszer könnyebb csapattal mérkőzhessünk a nyolcba kerülésért.

A világranglista élmezőnye: 1. Egyesült Államok 412 pont, 2. Olaszország 376, 3. Franciaország 284, 4. Oroszország 272, 5. Korea 260, 6. Japán 241, 7. Hongkong 220, 8. Egyiptom 208, …17. Magyarország 131. 

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Brazília. Várható nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok.

A csapatviadal versenynapjai: július 22 (a negyeddöntőig), július 23.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM