“Kiscsillagok háborúja” Dubaiban

márc 31, 2022 | Hírek

Minden készen áll Dubaiban, és a magyar küldöttség első része is megérkezett. Április 2-án kezdődik és 11-ig tart a Hamdan sportkomplexumban a junior és kadet vívó világbajnokság. Hajrá, magyarok!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Képzeljenek el egy olyan köves-sivatagos tájat, mint mondjuk, a Csillagok háborúja legkorábbi epizódjának elején! A képhez tegyenek hozzá számtalan mennyiségű, felfoghatatlan méretű villanypóznát és vezetéket, és egy, látszólag e semmibe vezető, hatsávos autópályát. Jó fél órás autóútra Dubai belvárosától, ebből a környezetből bukkant elő, gyakorlatilag a semmi közepén a hatalmas Hamdan sportkomplexum, ahol szombattól rendezik a junior és kadet világbajnokságot. 

Valóban a sivatag közepéből, a "semmiből" emelkedik ki a Hamdan Sportkomlexum, a junior és kadet vb helyszíne.

Ám a “csodák” mindezzel csak elkezdődtek. A Hamdan ugyanis egy 23 ezer nézőt befogadó, hatalmas uszoda, ahol rendeztek már felnőtt világbajnokságot is. Igen, uszoda. Ezt fedték most le a helyi szervezők, saját bevallásuk szerint 4000 négyzetméternyi anyaggal, és a medencék tetejére építették fel a 28 pástot… A műugró tornyokat pedig egyszerűen eltakarták a vívó vb-t reklámozó, hatalmas méretű molinóval… Bizony, errefelé úgy tűnik, valóban semmi sem drága. Bizonyára semmiféle összefüggés nincs a fentiekkel, ám a helyszín rövid bemutatóját mindezek után az koronázta meg, amikor a megnyitó ünnepség főpróbáján felharsant a bevonulózene, a Csillagok háborúja méltán elhíresült főcímzenéje…

A Hamdan "rendes üzemmódban", amikor uszodaként funkcionál…

Aztán, hogy a gigantikus és impozáns csarnokot megszeretjük-e az április 2. és 11. közötti rendezvényen, az természetesen a magyar küldöttség eredményességén múlik majd. Az mindenesetre bizonyos, hogy a léc igen magasan van a mieink számára. A magyar válogatott legutóbb három esztendővel ezelőtt, a lengyelországi Torunban vett részt hasonló eseményen. Tavalyelőtt a covid miatt elmaradt a Salt Lake City-be tervezett esemény, tavaly pedig a pandémia okán nem vett részt küldöttségünk a kairói kadet és junior vb-n. Torunban viszont 4 aranyérmet nyert a magyar válogatott, ami még akkor is kimagasló sikernek számított, ha emellé “csak” egy bronzot sikerült összeszorgoskodni… Érdekesség, hogy három akkori aranyérmesünk is ismételhet. Szűcs Luca és Muhari Eszter három éve kadet egyéniben nyert aranyérmet, míg Battai Sugár már akkor tagja volt az első helyezett junior kardcsapatnak. Tehetségeink ezúttal sem tartoznak az esélytelenek táborához… 

…és most, amikor a medencék tetejére pástok kerültek.

Aztán nemrégiben tovább emelte a korosztály saját maga számára azt a bizonyos lécet. Az újvidéki Európa-bajnokságról ugyanis kilenc aranyéremmel tértek haza, megnyerve a nemzetek közötti éremtáblázatot… Gyorsan tegyük hozzá, ez több szempontból is megismételhetetlen sikernek tűnik, kadet csapatban ugyanis nem rendeznek világbajnokságot, márpedig a 9 első helyből 3-at abban szereztünk. 

De hagyjuk is a számokat – a lényeg, hogy a magyar küldöttség ezúttal is nagyon erős, és a hatalmas mezőny ellenére reális az esély arra, hogy ezúttal sem maradunk értékes érmek és sikerek nélkül. A világbajnokság rendezése egyébként élesen eltér az Eb-étől. Itt nem korosztályokra (junior és kadet), hanem fegyvernemekre “szedik szét” a vívókat. Az első harmad a kardozóké, a nyitónapon a junior egyéni, a középsőn a kadet egyéni, míg a szakág zárónapján a junior csapatversenyeket rendezik. 

Ifjú kardozóink és a mesterek már meg is érkeztek a helyszínre, és a kényelmes utazást követően egy minden igényt kielégítő szálloda fogadta a mieinket. A mai világ egyik legizgalmasabbnak számító szakaszát is sikerrel vették vívóink, a covid-gyorsteszten ugyanis mindenki negatív leletet produkált. Ezt követhette a szokásos, verseny előtti procedúra, az akkreditáció és a fegyverhitelesítés, ami ugyancsak tökéletesen rendben lement. 

Úgyhogy már csak kettőt kell aludni, és megkezdődhet a “Kiscsillagok háborúja”, a dubai kadet és junior világbajnokság. Hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események