Koch Máté bronzzal folytatta remek szezonját

máj 13, 2022 | Hírek

22 évesen, a pandémia miatt csaknem két év versenykihagyással is a párbajtőr mezőny közvetlen élvonalába került Koch Máté! A Vasas vívója, Halla Péter tanítványa a heidenheimi Vk-n nyert bronzérmet.

Tovább folytatta nagyszerű menetelését Koch Máté. A Vasas 22 éves párbajtőrözője a szezon során második alkalommal állhatott Világkupa-versenyen dobogóra, emellett további egy döntős helyezést is összehozott, és mindez azt jelenti, hogy a világbajnokságot hazai ranglistaegyesként, egyben kiemeltként kezdheti majd júliusban, Kairóban!

Máté olimpiai és világbajnokok legyőzésével érte el heidenheimi bravúrját, majd egy újabb olimpiai bajnok akadályozta meg abban, hogy még előrébb jusson. Mindez nevekre és számokra fordítva annyit tesz, hogy Halla Péter tanítványa a legjobb 64 között a francia Allegre legyőzése után (15:10), a csapatban hazájában olimpiai aranyat nyerő Koki Kanónál bizonyult magabiztosan jobbnak (14:9). Aztán a nyolcaddöntőben egy újabb olimpiai bajnok, a londoni egyéni első helyezett venezuelai Limardo Gascon következett, akit 11:9-re vert Máté. A negyeddöntőben pedig az egyéni világbajnok klasszis francia Yannick Borel jelentette az újabb “skalpot”, a mezőny egyik legjobbja lassan “madara” lesz a magyarnak, ezúttal 15:11 volt a végeredmény, ami egyben dobogós helyezést ért. 

Koch Máté ismét egy remek Világkupa-bronzéremnek örülhetett.

Olimpiai bajnokokból azonban bőven jutott ebben a nagyon erős mezőnyben erre napra, az elődöntőben a tokiói egyéni aranyérmes francia Romain Cannone következett, aki már az asszó elején elhúzott, és ezt az előnyét meg is tartotta a meccs végéig. A 9:15 Koch Máté bronzérmét jelentette, és annyit bátran kijelenthetünk, hogy ilyen fiatalon, ilyen látványos előretörést a fegyvernemben legutóbb talán egy másik magyartól, Siklósi Gergelytől láthattunk, és ez legalábbis jó előjelnek mondható…

A Vasas vívója a londoni olimpia egyén aranyérmesét, Limardo Gascont győzte le a nyolcaddöntőben.

Koch Máté még az eredményhirdetés előtt a következőket nyilatkozta honlapunknak. “Az elődöntőig olyan ellenfelekkel találkoztam, akikkel nemrégiben már összekerültem. A legutóbbi, kairói GP-n éppen az első riválisomtól, Allegrétől kaptam ki, úgyhogy tőle tartottam kicsit, de sikerült a visszavágás. Kanóval, Limardóval és Borellal viszont múltkori bronzérmem útján is szembetalálkoztam, és nagyon örülök, hogy ezúttal is sikerült legyőznöm őket. A francia 12:6-ról jött fel 12:11-re, de aztán sikerült nyernem, talán ez az asszó vett ki a legtöbbet belőlem. Az elődöntőben Cannone ellen nem sikerültek az akcióim, rendre megelőzött, átszúrta a védéseimet, azért nem véletlenül lett olimpiai bajnok… Örülök a bronznak, bár Siklósi Geri nyerni tudott itt, viszont Boczkó Gábor szövetségi kapitány két harmadik helyig jutott, miként most már én is, úgyhogy őt behoztam, remélem, jövőre le is hagyom… Várom a holnapi csapatversenyt, nem érzem magam fáradtnak, szeretnék szombaton is örülni a nap végén. ”

Halla Péter bízott tanítványa sikeres szereplésében.

Halla Pétertől, Máté mesterétől azt kérdeztük, gondolta-e, hogy tanítványa 22 évesen meghatározó alakja lesz a felnőtt mezőnynek. “Azt határozottan kijelenthetem, hogy láttam Máté fejlődését, és bíztam az eredményességében. Az elmúlt időszakban jóval felnőttebbé vált, kinőtt olyan dolgokat, amelyek korábban hátráltatták, rendkívül tudatosan dolgozik. Én is változtattam néhány dologban, Máté már eljutott arra a szintre, amikor a mesternek is alkalmazkodnia kell a tanítványhoz, és én próbálok ekként dolgozni vele. Nagyon örülök a szezonjának, és remélem, a folytatás is hasonló lesz…”

Máté újabb Vk-bronzéremnek örülhetett.

A többiekről. A további négy, főtáblára jutott vívónk egyetlen győzelmet aratott a 64-es mezőnyben. A fentebb már említett Siklósi Gergely révén, aki a kínai Mát győzte le 13:8-ra, ám a következő körben az izraeli Freilichtől 15:10-es vereséget szenvedett olimpiai ezüstérmesünk. Bányai Zsombor, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor egyaránt kikapott az első körben. 

Szombaton talán a legfontosabb szakaszával folytatódik a négynapos heidenheimi hétvége, a csapatok Világkupa-versenyével. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Heidenheim, 268 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Ma (kínai) 13:8, Koch-Allegre (francia) 15:10, Bányai-Lan (kínai) 9:15, Nagy-Mencarelli (olasz) 11:15, Andrásfi-Limardo Gascon (venezuelai) 9:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Koki (japán) 14:9, Siklósi-Freilich (izraeli) 10:15.

Nyolcaddöntő: Koch-Limardo Gascon (venezuelai) 11:9.

Negyeddöntő: Koch-Borel (francia) 15:11.

Elődöntő: Koch-Cannone (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. Romain Cannone (francia), 2. Houssam Elkord (marokkói), 3. Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Gabriele Cimini (olasz), …17. Siklósi Gergely, …38. Bányai Zsombor, …45. Nagy Dávid, …62. Andrásfi Tibor, …94. Keszthelyi Zsombor, …112. Hamilton-Meike Jonathan, …114. Fenyvesi Csaba, …186. Bakos Bálint, …201. Buta Levente, …233. Bartkó Levente, Berta Dániel sérülés miatt visszalépett. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események