Kollár Anna nyolcadik a kadet tőr Ek-n

nov 27, 2022 | Hírek

Kollár Anna 8. helyezésével ért véget magyar szempontból a budapesti kadet tőr európai körverseny. A szombati két ezüst után, ezzel az értékes helyezéssel szép hétvégét zárt a korosztály, gratulálunk!

Közel hatszáz vívó kezdte el vasárnap reggel 9 órakor kadet tőr európai körversenyén női egyéniben és férfi csapatban, ám a nagy létszám kezelése egyáltalán nem okozott gondot  a szervezőknek – miként az egész hétvégén. Az kora délutánra már bizonyossá vált, hogy ezen a napon egyedül Kollár Annától várhatunk szép eredményt. A csapatról lentebb bővebben, a hölgyek egyéni versenyében négy magyarnak sikerült a 64 közé jutás. Aztán Papp Jázmin, Szeverényi Sára és Lajcsik Róza is búcsúzott – egyedül a Törekvés tehetsége, Beliczay Sándor legifjabb tanítványa maradt állva. 

Kollár Anna szép győzelmekkel jutott el a negyeddöntőig.

A 16 közé jutásért már komoly skalpot szerzett a 15 éves tőröz. Az egyik legmagasabban rangsorolt amerikait, Chent győzte le taktikus, tudatos vívással, végig vezetve 15:9-re. Azonban ez az értékes győzelem is “csak” nyolcaddöntőt ért, és a fegyvernem másik nagy nemzete, az olasz képviselője érkezett Lazzeri személyében. Az itáliai azonban gyakorlatilag ugyanúgy járt, mint elődje, egy újabb magabiztos 15:8 pedig már a 9 közé jutást jelentette. Jöhetett a következő “amerázsiai” – Jing személyében. Ez az akadály már túl nehéznek bizonyult, 7:15 lett a vége, de Annának, no meg mesterének jár a komoly gratuláció! 

"Nagytotál" a BOK Csarnokban, 600 vívóval.

A nyolcadik helyezést követően ezúttal a tapasztalt mestert, Beliczay Sándort kértük meg arra, hogy beszéljen tanítványáról: “Anna sokra hivatott, és mindent megtesz azért, hogy el is érje céljait. Ezen a téren tanítványaim közül az elsők közé sorolom. A mai vívására büszke vagyok, nagyon szépen teljesített. Különösen úgy, hogy kilenc nap alatt a negyedik versenyét vívta végig tizenöt és fél évesen. Más a mai vívás, mint az évtizedekkel korábbi, de természetesen alkalmazkodni kell a szabályokhoz a mestereknek is. Ha tetszik, ha nem. Az olyan tanítványok, mint Anna, kedvet adnak a folytatáshoz, fejlődnie kell nap mint nap, a technikát hozzá tudom tenni, a többi rajta fog múlni. Hiszek benne!”

Beliczay Sándor és legifjabb tanítványa, Kollár Anna.

Kadet férfi tőrcsapatban – talán mondani is felesleges… – ugyancsak hatalmas mezőny, 57 válogatott jött össze, a mieink a szombati, remek Ruben Mattia ezüstérem után nem tudtak bejutni a nyolc közé. Igaz, ebben az első és a második számú válogatottunkat is az egyik amerikai kvartett állította meg a nyolcaddöntőben (egyaránt 45:23-mal). A tengerentúliakkal kapcsolatos méltatást pedig előző nap már megtettük, most ezt nem kezdenénk ismét elölről, pusztán ajánljuk mindenki figyelmébe a nap két végeredményének ellenőrzését… 

A kadet tőr szakág ezzel a szombati két ezüsttel zárta a hétvégét, melyet azért előzetesen sokan aláírtak volna ebben a nagyon nagyon erős mezőnyben. Úgyhogy: gratulálunk minden érintettnek az eredményekhez, a szervezőknek pedig az ezúttal is tökéletes rendezéshez. 

Eredmények. Kadet női tőr egyéni európai körverseny, BOK Csarnok, 279 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kollár-Wojewodzka (lengyel), Szeverényi-Shen (amerikai) 4:15, Lajcsik-Li (tajpeji) 12:15, Papp-Zhao (amerikai) 11:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Kollár-Chen (amerikai) 15:9.

Nyolcaddöntő: Kollár-Lazzeri (olasz) 15:8. 

Negyeddöntő: Kollár-Jing (amerikai) 7:15.

Végeredmény: 1. (amerikai), 2. (amerikai), 3. Chen (amerikai) és Lung (amerikai), …8. Kollár Anna (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Salamon Beatrix), …33. Papp Jázmin, …40. Lajcsik Róza, …56. Szeverényi Sára.

Kadet férfi tőrcsapat európai körverseny, BOK Csarnok, 57 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Magyarország 2-Franciaország 5 45:33, Magyarország 3-Moldova 39:45, Magyarország 4-Románia 2 45:19, Magyarország 5-Szingapúr 43:44.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Franciaország 2 45:38, Magyarország 2-Szingapúr 45:38, Magyarország 4-Törökország 45:39.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 3 23:45, Magyarország 2-Egyesült Államok 23:45, Magyarország 4-Izrael 31:45.

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Egyesült Államok 3, 3. Nagy-Britannia, …9. Magyarország (Gergely Zoltán, Orovecz Gergely, Rubin Mattia, Szabó Bálint), …13. Magyarország 2 (Bódis Kristóf, Bodor Áron, Kosztolányi Hunor, Zsögön Andor), …16. Magyarország 4 (Bán Sebestyén, Grósz Roland, Rózsa Csanád, Sommer Marcell), …34. Magyarország 3 (Bebesi Kolos, Bónis Márk, Madura János, Tóth Márton), …46. Magyarország 5 (Hamzi Balázs, Németh Benedek, Somodi-Nagy Gergő, Vladár Ádám). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események