Kondricz Kata és Mihályi Andor nyerte a tőr válogatót

okt 8, 2022 | Archív, Hírek

Tőrben rendezték a szezon első felnőtt válogató versenyét. A Honvéd vívótermében lezajlott PBT Kupán a férfiaknál Mihályi Andor (Ludovika), a nőknél Kondricz Kata (Honvéd) lett az aranyérmes. 

A tőrözők “ébredtek” leghamarabb. A junior után a felnőtt korosztályban is először ez a szakág kezdte meg a 2022/23-as válogatási szezont, méghozzá a Budapesti Honvéd vívótermében rendezett PBT Kupán. A napot a férfiak indították, és mire eljutottak a legjobb 16 mezőnyéig, csupán egyetlen olyan vívó maradt állva, aki ott volt a júliusi, kairói világbajnokságon. Méghozzá Dósa Dániel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hiányzók is akadtak, míg Frűhauf Benjámint a korábbi válogatott, jobbára “hobbivívóvá” avanzsált Mátyás Bálint győzte le. A versenyről, illetve a fegyvernem helyzetéről, Szirmai Benedek vezetőedzőt kérdeztük. 

Mihályi Andor felnőtt karrierje első versenyén arannyal nyitott.

Szemes Gergő már edz, de a versenyzést még korainak tartottuk. Németh András már a vb-n sem volt egészséges, ínhüvelygyulladással bajlódik, melyet injekciós kezeléssel próbálunk javítani. Remélem, a Világkupa-szezon rajtjáig ő is felgyógyul majd.” A vezetőedző elmondta, hogy az évben nem is lesz több hazai válogató az országos bajnokságon kívül. A zágrábi, illetve a barcelonai szatellit verseny számít majd be a honi ranglistába, a fegyvernem jelenlegi helyzetében a nemzetközi eredmények a mérvadóak. 

Dósa Daninak ezúttal ezüstérem jutott.

“Novemberre még van egy meghívásunk a tokiói edzőtáborba, közvetlenül az ottani Világkupa-verseny előtt, remélem, a szövetség segítségével el tudunk utazni, nagy szükség lenne rá.” – folytatta Szirmai Benedek. 

Mindeközben a pástokon zajlottak a küzdelmek, mi több, megérkeztek a női verseny résztvevői is, akik kihasználva a nagyon kellemes indián nyarat, a szabadtéri kosárpálya napsütésében melegítettek. Feczer Viktor vezetőedző természetesen vigyázó szemmel követte őket, miközben örömmel számolt be Kreiss Fanni visszatéréséről. Ha nem is ezen a versenyen, de hamarosan… 

“Fanni a szülése után elkezdte az edzéseket. Máris szinte tökéletes állapotban van, egyetlen deka súlyfelesleg nincs rajta. Új klubjában, a Törekvésben készül, de már a keretedzéseket is látogatja. Sokat segíthet a válogatottnak a visszatérése. Idén mi még vívunk idehaza egy válogatót az ob előtt, de rajthoz állunk a barcelonai szatelliten is, kell a verseny. Aztán decemberben már jöhet a franciaországi Világkupa, úgyhogy bőven akad feladatunk.” 

A férfiak versenyében a nyolcaddöntőktől kezdve már inkább érvényesült a papírforma, legalábbis a fináléig… Örvendetes volt a hosszú térdsérülés után visszatérő Tóth Gergely ötödik helye, illetve a két fiatal, Bagdány Albert és Gergely Zoltán bronzérme. Az aranyért a vb tartalékja, Mihályi Andor találkozott Dósa Danival és szoros meccsen, 15:14-re legyőzte korábbi klubtársát. 

“Versenyen, tizenötös asszóban még nem győztem le Danit, és felnőtt Magyarkupát sem nyertem eddig, úgyhogy kétszeresen örülök. Egész nap jól ment a vívás, táblaegyes voltam, igazán nincs okom panaszra. Szeptemberben kezdtem tanulmányaimat az orvosegyetemen, nagyon remélem, hogy össze tudom egyeztetni az iskolát a vívással, és el tudok utazni a versenyekre, edzőtáborokba.” – nyilatkozta honlapunknak Mihályi Andor. 

Kondricz Kata újabb aranyéremmel nyitott a hazai mezőnyben.

A női tőrözők versenyéről elmondható, hogy gyakorlatilag teljes mértékben érvényesült a papírforma. Az aranyérmet az előző szezon legjobbja, a honvédos Kondricz Kata szerezte meg, míg az ezüstérmes a tavalyi idény ranglistájának második helyezettje, Pásztor Flóra lett. A dobogó harmadik fokára pedig a 46 évesen is aktív Mohamed Aida, és az ugyancsak válogatott Pöltz Anna állhatott. 

Pásztor Flóra második helyezéssel kezdte a szezont.

Kondricz Kata győzelmét követően így nyilatkozott honlapunknak: “Kicsit nehézkesnek éreztem a kezdést – az első verseny általában ilyen a szezonban. Később akadt, hogy megtaláltam a ritmust, és voltak jó perceim, de remélem, lesz ez még jobb is. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy aranyéremmel kezdtem, győzni mindig jó érzés. Várom a nemzetközi feladatokat, legközelebb a barcelonai szatellit versenyen lépek pástra.”

Eredmények. Férfi tőr egyéni PBT Kupa, Magyarkupa-forduló, Honvéd vívóterem, 60 induló. Végeredmény: 1. Mihályi Andor (Ludovika, edző: Mazza Lorenzo), 2. Dósa Dániel (Törekvés), 3. Bagdány Albert (Ludovika) és Gergely Zoltán (FTC), 5. Tóth Gergely (Törekvés), 6. Skorka Csongor (FTC), 7. Mátyás Bálint (Törekvés), 8. Orovecz Gergely (Honvéd). A döntőben: Mihályi-Dósa 15:14.

Női tőr egyéni PBT Kupa, Magyarkupa-forduló, Honvéd vívóterem, 40 induló. Végeredmény: 1. Kondricz Kata (Honvéd, edző: Marco Goncalves), 2. Pásztor Flóra (Törekvés), 3. Mohamed Aida (UTE) és Pöltz Anna (Ludovika), 5. Nekifor Erika (Törekvés), 6. Kollár Anna (Törekvés), 7. Lupkovics Dóra (Honvéd), 8. Wolf Eszter (Honvéd). A döntőben: Kondricz-Pásztor 15:9.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események