Kovács Gergely és Szarvas Rita nyerte a junior párbajtőr Mk-t

szept 25, 2022 | Hírek

Hatalmas mezőnyök, magas színvonal, izgalmas meccsek. Ez jellemezte a junior párbajtőr Magyar Kupa fordulóját, melyet a férfiaknál Kovács Gergely, a nőknél Szarvas Rita nyert meg, gratulálunk!

Azért az az adat elég sokat elmond a párbajtőr jelenlegi, magyarországi helyzetéről, hogy a vasárnapi junior szezonnyitó Magyarkupa-fordulón 255-en (!) léptek pástra a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban… A szám évről évre nő, a mennyiség hozza a minőséget, szóval, le a kalappal a fegyvernem, és az azt irányító mesterek, vezetők előtt. 

Kezdjük a kalapemelést például Eitner Kinga előtt, aki 2001 óta, azaz huszonegy esztendeje irányítja ennek a korosztálynak a férfi válogatottját, a két évtized alatt sikert sikerre halmozva. A mester, miközben természetesen követte a páston történteket, így mesélt honlapunknak a jelenről. “Ellentétben a másik két fegyvernemmel, nekünk semmi okunk nem volt arra, hogy bármit is változtassunk az eddig jól bevált szisztémánkon. A kadetoknak ebben a korban kell a terhelés, kifejezetten jót tesz nekik a két, egymást követő versenynap. Arról nem is beszélve, hogy ez a szisztéma azoknak a legjobb 17 éveseknek, akik a junior világbajnokságra is kijutnak, megegyezik a vb lebonyolítási rendszerével. A juniorok közül pedig többen már felnőtt feladatokra is készülnek, úgyhogy nekik is van versenyük bőven. És ebben a korban erre szükség is van. A vattázás ráér később…” 

Eitner Kingát panaszkodni a legritkábban halljuk, most mégis megtette. Balatoni tanítványának, az előző női kadet ranglista győztes, korosztályos Eb- és vb-negyedöntős Pátri Majának ugyanis abba kellett hagynia a vívást. “Majának olyan súlyos gerincproblémái voltak már az előző szezonban is, hogy csak komoly fájdalmakkal tudott vívni. Annak pedig semmi értelme nincs. Sajnálom, mert nagyon tehetséges volt, de az egészség fontosabb…”

Ezzel valamelyest át is ugrottunk a női szakágra, amelynek “vezérkara” szinte teljes létszámmal képviseltette magát az eseményen. Ott volt Boczkó Gábor szövetségi kapitány, Somfai Péter vezetőedző, Partali Csaba junior válogatott edző, Galli Zsolt kadet válogatott edző – aki sosem hiányzik sehonnan – betegség miatt maradt távol. “Junior ügyben” Partali Csabát kérdeztük, akinek nem lesz egyszerű feladata, ugyanis a korábbi évek két korosztályos klasszisa, Muhari Eszter és Büki Lili lépett át vívószemmel mérve is felnőtt korba. 

“Új időszámítás kezdődik, ez nem is kérdés. Ám korántsem a nulláról indulunk. Két jelenlegi juniornak már volt Vk-döntője, Gachályi Gréta és Salamon Réka tagja volt az Eb-aranyérmes válogatottnak, és akadnak további tehetségeink. Szerintem hatalmas harc lesz a csapatba kerülésért, melyet elsősorban a nemzetközi eredmények döntenek majd el.” 

Mindeközben természetesen a páston is zajlottak a küzdelmek – a nagy mezőny okán a sportcsarnok valamennyi termében… A férfiaknál a nyolcas döntőben számos izgalmas csatát láthattunk, ám a prímet a finálé vitte. Kovács Gergely és Somody Soma izgalmas, fordulatos meccset vívott, 6:3-ra Soma vezetett, majd 10:8-ra Geri fordított, aztán 11:10-nél ismét az MTK párbajtőrözőjénél volt az előny. Ám még egy csavar belefért, a végén a fehérvári tehetség győzött 15:13-ra, majd így értékelte teljesítményét. 

Kovács Geri öröme a győztes tus után.

“Nehéz nap volt, mert nem teljesen egészségesen léptem pástra. Meg az ellenfelek is jók voltak, a döntő különösen kemény meccset hozott. Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, mert sokat változott az életem. Szeptembertől az ELTE-re járok, Pestre is költöztem, mesterem, egyben édesapám is ingázik, én is hetente egyszer visszamegyek Fehérvárra iskolázni. A következő feladat a spliti felnőtt válogató lesz, mert szeretnék az idősebb korosztályban is helyt állni.”

A női verseny végjátéka pedig tökéletesen igazolta Partali Csaba mondatait – a válogatás szempontjából minden előfordulhat… Most például az, hogy az FTC nagyon tehetséges vívója, Szarvas Rita nyerte meg a versenyt, az eggyel lentebbi korosztályban ugyancsak korábbi Eb-résztvevő Wimmer Dorina előtt, a férfiakhoz hasonlóan ugyancsak egy nagyon szoros asszóban. 

Mire a remekül, végig pörgősen szervezett verseny véget ért, a Puskás Aréna környéke be is zárta kapuit. az esős időben ugyanis megérkezett a hétfői futballmeccs előtti utolsó edzésre az olasz, illetve a magyar labdarúgó-válogatott. Úgyhogy hazai tudósítások kapcsán nem szokás, ám ennek okán mégis zárjuk úgy a riportunkat, ahogy nemzetközi események előtt szoktuk. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Junior férfi párbajtőr Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 139 induló. Végeredmény: 1. Kovács Gergely (Honvéd Szondi, edző: Kovács László), 2. Somody Soma (MTK), 3. Horváth Márk (FTC) és Pelle Domonkos (Honvéd), 5. Csabai Máté (Vasas), 6. Koska-G Bendegúz (MTK), 7. Keresztes Ádám (Tata), 8. Kerényi Gábor (Honvéd). A döntőben: Kovács-Somody 15:13.

Junior női párbajtőr Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 116 induló. Végeredmény: 1. Szarvas Rita (FTC, edző: Kovács Attila), 2. Wimmer Dorina (MTK), 3. Kálmán Zille (Honvéd) és Kálmán Gyöngyvér (Honvéd), 5. Gachályi Gréta (AVA Békéscsaba) és Salamon Réka (Honvéd Szondi), 7. Csendes Luca (MTK), 8. Kiss Panna (BVSC). A döntőben: Szarvas-Wimmer 13:12.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események