Közel három év után, hazai nézők előtt Szilágyi Áronék

márc 16, 2022 | Hírek

Az emlékezetes, 2019-es budapesti vb óta először lép pástra nézők előtt nemzetközi versenyen a magyar kardcsapat, élén Szilágyi Áronnal! Hétvégén férfi kard egyéni és csapat Vk a BOK Csarnokban!

2019 nyarán még senki sem gondolta volna azt: csaknem három évet kell várnunk arra, hogy ismét nézők előtt léphessenek pástra férfi kardozóink. A világ nagyot fordult azóta, és forog jelenleg is, emlékezzünk jelen pillanatban leginkább arra, hogy időközben olyat alkotott Szilágyi Áron, amit férfi vívó az olimpiák történetében még soha – harmadszor nyert olimpiát egyéni számban… Éppen március 14-én kapta meg ezért a magyar államtól azt a kitüntetést, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, amivel aktív sportolót még soha nem ismertek el idehaza… 

Szilágyi Áron a BOK Csarnokban ezüsttel zárt a tavalyi Vk-n – zárt kapuk mögött. Most nézők előtt folytathatja klasszisunk!

Különleges lesz tehát ez a hétvége, sok szempontból. A Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni, illetve a Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa 2020-ban elmaradt, 2021-ben zárt kapuk mellett rendeztük meg azt a koronavírus miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával itt a lehetőség arra, hogy minél többen megtekintsék Szilágyi Áront és társait a BOK Csarnokban, ahová egész hétvégén ingyenes a belépés. 

Persze, korántsem csupán háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk okán lesz érdemes kilátogatni a hétvégén vívóversenyünkre, elvégre hatalmas és nagyon erős mezőny jött össze annak ellenére, hogy természetesen az ukrán, a fehérorosz és az orosz kardozók nem érkeznek Budapestre. A világranglista első húsz helyezettje közül ugyanis 16 itt lesz Budapesten, közte a teljes koreai válogatott olimpiai és világbajnok csapatával, valamint a tokiói olimpia első négy helyezettjével, a grúz Baszadzéval, a koreai Kimmel, az olasz Samelével, no meg Áronnal. Áron mellett természetesen pástra lép ötkarikás bronzérmes csapatunk további három tagja, az egyéni világbajnok Szatmári András,
Decsi Tamás és Gémesi Csanád, valamint a teljes magyar utánpótlás. 

A tavalyi budapesti Vk-n, majd a tokiói olimpián is bronzéremmel zárt a Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Szatmári András összeállítású kardcsapat. Jöhet a folytatás vasárnap!

Szilágyi Áron a napokban nyilatkozta honlapunknak, hogy, ha már így hozta a sors – a varsói és a padovai Vk is elmaradt a koronavírus miatt -, akkor nagyon örül annak, hogy Budapesten tér vissza a nemzetközi pástokra, ráadásul közönség előtt. Mint elmondta, Londonban (ott dolgozik a felesége) és Budapesten készült, jó állapotban érzi magát, és várja az egyénit és a csapatot egyaránt. Kiemeltként természetesen szombaton, a legjobb 64 között kezd, ennek pontos időpontját a pénteki selejtezőket követően tudjuk megmondani. 

Decsi András vezetőedző a következőket nyilatkozta a hétvégéről: “Kicsit hasonló a helyzet a tavalyi évhez, ezúttal is elmaradtak a versenyeink, és március közepén, Budapesten lépünk először pástra a szezon során a legerősebb összeállításunkban. Nagyon várjuk a hétvégét, de a jelek szerint így van ezzel mindenki, mivel nagyon nagy mezőny érkezik. A felkészülésünk jól sikerült, a kadetok, a juniorok és néhány külföldi vívó bevonásával edzőpartnerben sem volt hiány, az ünnepek is munkával teltek, hétfőn és kedden egyaránt edzettünk. Abban természetesen biztos vagyok, hogy mindenki a legjobbját akarja nyújtani a hétvégén, aztán hogy ez mire lesz elég, azt ebben a helyzetben nagyon nehéz megmondani.”

A hétvégi férfi kard egyéni és csapat Világkupa-verseny programja (BOK Csarnok). Péntek, 10 óra: Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni Vk selejtezők a legjobb 64-ig. Szombat, 10 óra: Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni Vk 64-es tábla. 15 óra: négyes döntő. Vasárnap, 9 óra: Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa, 32-es tábla. 14.30: 3. helyért. 15.45: döntő. 

Az urak mellett a hölgyek is pástra lépnek a hétvégén, ugyancsak egyéni és csapat Világkupán, méghozzá Isztambulban. A törökországi helyszín a belgiumi St. Niklaas lemondását követően ugrott be rendezőként. A magyar válogatott hat fővel képviselteti magát az eseményen, természetesen nekik is szól: hajrá, magyarok! Emellett a férfi és a női tőrözőknek is a válogatásba beszámító Magyarkupa-fordulót, egyben U23-as európai körversenyt rendeznek szombaton és vasárnap a Honvéd vívótermében. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események