Közeledhet a hazai vívóélet újraindítása

ápr 25, 2020 | Hírek

Május közepén tervezhetjük újra a hazai vívóélet megindulását. A költségvetés 20 százalékkal csökken, a béreket, fizetéseket nem fenyegeti veszély. Tamás Henriette főtitkár fontos információkat közöl.

Közel másfél hónapja állt meg a vívóélet idehaza és a világon mindenhol, és most jött el az első alkalom, hogy érdemben, nagyon halkan, de őszintén reménykedve, arról ejtsünk szót, hogy mi lenne, ha…? Tamás Henriette, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára beszélt sportágunk anyagi helyzetéről, az iroda munkájáról és mindennapjairól a koronavírus ideje alatt, illetve arról, hogy mikor, miként és milyen módon tartja lehetségesnek az újrakezdést. 

“Abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az év első három hónapjában valamennyi állami támogatásról szóló megállapodásunk aláírásra került, úgyhogy a Magyar Vívó Szövetség esetében most csak átcsoportosításokról kell beszélnünk” – kezdte beszámolóját Tamás Henriette. 

“Ugyanakkor a megváltozott körülmények között húsz százalékkal csökkentették a sportfejlesztési támogatást, tehát új költségvetést kell készítenünk és azt majd az elnökségnek el kell fogadnia. Úgy érzem, hogy ez ebben a helyzetben természetes, a versenyeztetés, az edzőtáborok, a felkészülés teljesen átalakul, idén nem lesz olimpia, más világversenyek is elmaradhatnak – minden megváltozik, és még nem is tudjuk, hogy pontosan miként.” 

Tamás Henriette: "A béreket és a fizetéseket nem érinti a költségvetés csökkentése."

A főtitkár asszony elmondta, hogy ezekben a napokban készítik elő az új költségvetést. Hozzátette azt is, hogy ez a béreket és a fizetéseket mindez semmiképpen sem érinti, valamennyi sportoló, illetve sportszakember továbbra is megkapja az őt illető járandóságát. 

A versenynaptár átalakításával kapcsolatosan Tamás Henriette a következőket nyilatkozta. 

“Az olimpia remélhetőleg nem marad el, hanem jövő nyáron lesz, ennek megfelelően kell mindent átcsoportosítanunk. Természetesen ezt érdemben akkor tudjuk megvalósítani, ha látjuk a nemzetközi versenynaptárt, ennek megfelelően kell kialakítani a mienket, illetve ehhez kell majd hozzárendelni a költségeket. Ha a körülmények megengedik, akkor az országos bajnokságokat valamennyi korosztály számára meg szeretnénk rendezni az idén, de az biztos, hogy diákolimpiát ebben az évben nem tervezünk. Természetesen sikeres sorozatunkat tovább szeretnénk építeni, de jelen körülmények között erre majd csak jövőre lesz lehetőség.”

A Magyar Vívó Szövetség irodája jelenleg “fél home office” üzemmódban dolgozik. Ügyfélfogadás egyáltalán nincs, és a munkák jelentős részét minden kolléga otthon végzi el, ugyanakkor a szükséges személyes megbeszélésekre természetesen sor kerül. 

Szóba került a beszélgetés során az újrakezdés kérdése és időpontja is. Mint ismert, a szövetség elnökségének döntése alapján jelenleg a válogatott edzések szünetelnek, és a vívókat a testület arra kérte, hogy önkéntes házi karanténba menjenek. 

“Meglátásom szerint, amennyiben a körülmények úgy alakulnak, május közepe felé lehet mindebben változás. Ebben a helyzetben kockázatos és felesleges lenne konkrétumokkal dobálózni, biztosan megvárjuk, illetve követjük a kormányrendeleteket. Az is bizonyos, hogy lépésről lépésre történhet majd a visszatérés, először a klubokban kell ismét elindulnia az életnek. Mindenki várja az újrakezdést, de türelmesnek kell lennünk még egy ideig!”

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM