Közeledik Tokió – nyílt edzés, fotózás, közös ebéd

júl 12, 2021 | Hírek

Nyílt edzéssel búcsúzott a médiától a magyar vívóválogatott. A tatai edzőtáborból az Esterházy-kastélyba vezetett az út, ahol elkészültek a csapatfotók. Boczkó Gábor a tokiói részletekről számolt be.

Lassan hagyományosnak mondható módon “köszönt el” a magyar vívóválogatott a médiától, no meg az itthoniaktól. Az olimpiai felkészülés egyik állandó és “örökös” helyszínén, a tatai edzőtáborban gyűlt össze a tokiói küldöttség egy “nyílt média edzésre”, melyen azért korántsem a vívás játszotta a főszerepet. Sokkal inkább az, hogy megköszönve a médiának a nyugodt felkészülés biztosítását, lehetőséget adjunk az újságíró kollégáknak munkájuk elvégzésére. Azaz szabadon beszélgessenek, interjúzzanak, fotózzanak bármelyik tokiói magyar utazóval. 

A teljes magyar olimpiai vívóküldöttség az Esterházy-kastély kertjében.

Tegyük hozzá, nem volt egyszerű összehozni az időpontot… A sportág íratlan szabályainak megfelelően ugyanis a fegyvernemek külön edzettek, a 10-12 hetes olimpiai felkészülés alatt gyakorlatilag nem volt olyan alkalom, hogy egy fedél alatt lett volna a teljes vívócsalád. Most, nem sokkal az indulás előtt sikerült megtalálni ezt a lehetőséget, összekötve a csapatfotózással, illetve egy utazás előtti utolsó, közös ebéddel. 

A nyílt edzést meglátogatta Csampa Zsolt, a szövetség elnöke is, de a kamerák kereszttüzében természetesen klasszisaink álltak. Szilágyi Áron, Szatmári András, Siklósi Gergely, Márton Anna, Pusztai Liza, Kreiss Fanni, Mohamed Aida és a többiek “folyamatos munkában” voltak, reméljük, a tokiói versenyek után is hasonlóan népszerűek lesznek legjobbjaink…

A megszokott tatai helyszínt egy másfajta követte. A nyílt edzés után ugyanis a közeli Esterházy-kastélyba autóztak a válogatottak. A nemrégiben felújított, impozáns kiskastély szobáiban készültek el a csapatfotók, amelyeket a későbbiekben természetesen mi is közreadunk. A kertben pedig összeállt a teljes olimpiai küldöttség, talán először és utoljára idehaza. Ez úton is szeretnénk megköszönni az Esterházy-kastély vezetőinek a rendkívüli házigazda szerepét. Amellett, hogy szívélyes és kedves vendéglátást kaptak válogatottjaink, a fotózás “kellékeként” használhattuk a több évszázados bútorgyűjteményeket, mi több, az érdeklődőknek alkalmi idegenvezetést is biztosítottak. 

A 13-nak szerencsét kell hoznia! A tizenhárom fős magyar tokiói vívóválogatott.

A programot közös ebéd zárta, melyen többek között évtizedes támogatónk, Prosits Attila elnökségi tag, a Gránit Pólus csoport üzletfejlesztési igazgatója és Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója találkozott a tokiói utazókkal. Honlapunk mindeközben Boczkó Gábor sportigazgatót, a magyar olimpiai vívóküldöttség csapatvezetőjét kérte meg arra, hogy számoljon be az előkészületekről, illetve az utazásról, az ott tartózkodás várható körülményeiről. 

“Küldöttségünk valamennyi tagja csütörtök délután repül el, egy átszállással Tokió felé, és oda helyi idő szerint másnap délután érkezünk majd meg. Tizenhárom versenyző alkotja majd a versenyzői keretet, és nagyon örülök annak, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével szinte valamennyi vívó edzője is ott lehet majd a helyszínen. Nagy segítség, hogy a japán főváros Kita kerülete egy több évvel ezelőtti megállapodásnak megfelelően támogatja a magyar vívóválogatottat. Ennek köszönhetően külön szállodában lakunk majd, külön csarnokban edzhetünk, ott töltjük el az érkezést követő napokat.”

Boczkó Gábor csapatvezető számolt be a tokiói utazás részleteiről.

Korábbi világbajnok és olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőnk elmondta, hogy az olimpiai faluba július 22-én és 23-án költöznek be a versenyzők és a vezetőedzők. A többiek végig a kitai hotelben maradnak, és az edzések is ott zajlanak majd. A kerület egyaránt 30-40 perces autóútra található az olimpiai falutól, illetve a versenyek színhelyétől, a csibai Makuhari Messé-től. A szigorú buborék rendszerben a szállót, az olimpiai falut, az edzés színhelyét, illetve a verseny színhelyét leszámítva senki, sehová sem mehet majd. A mieinket szállító buszokat is a kitai régió biztosítja, a napokban szigorított japán törvényi szabályoknak megfelelően. Az autóbuszoknak minden harmadik helyét szabad elfoglalni, ennek megfelelően a nem egész 30 fős magyar delegációt a repülőtérről két, 50 fős autóbusz szállítja majd a tervek szerint… 

“Rengeteg az adminisztráció, kötelező applikációkat kell feltölteni minden utazónak, az egészségügyi óvintézkedések rendkívüliek, ilyen sose volt még. Természetesen más ez az olimpia, mint a többi.” – folytatta Boczkó Gábor, aki négy játékokon járt korábban. – “De vannak olyan profik a mieink, hogy ezek a körülmények ne befolyásolják a szereplésüket. A felkészülés jól sikerült, több helyszínen, profi körülmények között zajlott. Most már mindenki nagyon indulna, alig lehet visszafogni vívóinkat.”

Nos, az indulásra már nem kell sokat várni. A magyar vívóküldöttség csütörtökön repülőre ül, majd a kitai helyszínen zajlik majd a helyszíni “finomhangolás”. A tokiói olimpia vívóversenyeit július 24. és augusztus 1. között rendezik. Most aztán tényleg: hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események