Különleges 50 forintost bocsátott ki az MNB a vívó-vb tiszteletére

júl 8, 2019 | Hírek

A hétköznapi vásárlások során pénzként használható, és a budapesti vívó-világbajnokságra is felhívja a közönség figyelmét az az 50 forintos, amelyet a vb tiszteletére bocsátott ki az MNB.

Az ünnepségen Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke elmondta, hogy az egy hét múlva kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon egyaránt cél a versenyzők és a nézők professzionális kiszolgálása. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Teátrumában ünnepélyes keretek között bemutatott 50 forintos egyik oldalán a készpénzforgalomban aktívan résztvevő 50 forintosok ismert motívumai láthatók, a másik, úgynevezett tematikus oldala viszont a világbajnoksághoz kapcsolódik. A forgalmi érmék emlékváltozatai alacsony névértékük, és a milliós kibocsátási mennyiségük miatt bárki számára könnyen hozzáférhetők, ezért kiváló figyelemfelkeltő, népszerűsítő eszközök. 

"Az utóbbi években kiemelt jelentőséget kaptak a hazai rendezésű világversenyek a forgalmi érmék emlékváltozatain. 2017-ben a vizes világbajnokság, tavaly pedig a Divízió I/A jégkorong világbajnokság, valamint a hazai rendezésű birkózó világbajnokság tiszteletére jelent meg az ötven forintos forgalmi érmének emlékváltozata. A hazai rendezésű vívó-világbajnokság tiszteletére 2 millió példányban kerülnek forgalomba új 50 Ft-os érmék, amelyek tematikus oldalán egy párbajtőr-összecsapás klasszikus mozdulata, a tus elevenedik meg" – mondta az ünnepségen Pataki Tibor, az MNB igazgatója.

Az ötven forintos vívóérme bejelentésén ott volt Siklósi Gergely, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Rédli András, Szabó Tünde államtitkár, Csampa Zsolt elnök, Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző és Berta Dániel.

Csampa Zsolt beszédében köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Banknak, az érmét tervező Kósa Istvánnak és a Magyar Pénzverő Zrt.-nek a vívó-vb tiszteletére megjelent 50 forintos érméért. Az MVSZ elnöke az ünnepségen arról is beszélt, hogy az egy hét múlva kezdődő világbajnokság szervezőinek a legfontosabb feladata, hogy a versenyzőknek kiváló feltételeket biztosítsanak, de nem feledkeznek meg a nézőkről sem.

"Egy sportesemény akkor jó, ha ötvözni tudja a versenyzők, valamint a nézők, a szurkolók maximális kiszolgálását is. Egy olimpiai kvalifikációs világbajnokságot elsősorban versenyzői oldalról kell jól megszervezni. Ha pedig a sportolók minden támogatást megkaptak ahhoz, hogy a legjobbjukat nyújthassák a páston, akkor utána a szurkolók  kiszolgálásán van a sor. Azt szeretnénk elérni, hogy aki kijön a világbajnokságra, az a nap végén úgy távozzon a BOK-csarnokból, hogy azon gondolkodjon, sporteseményt látott, vagy egy hatalmas showműsort" – mondta a szövetség vezetője.

Az eseményen részt vett Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára is, aki arról beszélt, hogy nem csak a vívásnak, de a teljes magyar sportnak fontos, hogy minél több felületen emlékezzünk meg sikereinkről.

„A budapesti világbajnokság rangját és méltóságát is emeli a most kibocsátott érme. Ezzel is népszerűsíthetjük a sportágat és általában a magyar sportot. Fontos, hogy ez az érme az esemény hírét vigye, ugyanakkor a visszaemlékezésben is segít. Majd később, amikor a kezünkbe vesszük, akkor az eszünkbe juttathat egy szép találatot, vagy magát az esemény hangulatát."- tette hozzá Szabó Tünde.

A hivatalos érmekibocsátás zárásaként Pataki Tibor az új 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat első tiszteletpéldányait adta át az ünnepség kiemelt vendégeinek, Szabó Tündének, Csampa Zsoltnak,  a háromszoros paralimpiai bajnok Szekeres Pálnak, valamint a néhány hete Európa-bajnoki bronzérmet szerző férfi párbajtőrcsapatnak, és az egyéni versenyben hetedik helyezést elérő Andrásfi Tibornak.

"Óriási elismerés minden pástra lépő sportolónak, hogy a vívó-vb tiszteletére új ötven forintos jelent meg, kiváló emlék lesz ez azoknak, akik részt vesznek a versenyen. Mi a budapesti vb-t azonban egy világbajnoki éremmel is szeretnénk emlékezetessé tenni a magyar szurkolóknak" – mondta az alakulat rangidőse, Rédli András, aki a hat évvel ezelőtti hazai világbajnokságon az akkori párbajtőrcsapat tagjaként aranyérmet szerzett.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események