Kun Anna ezüstérmes a párbajtőr Westend GP-n!

márc 12, 2023 | Hírek

A tavalyi év után ismét ezüstérmes lett a párbajtőr Westend GP-n Kun Anna! Gratulálunk neki és mesterének, Plásztán Attilának, egyetlen tuson múlt az aranyérem… Nagy Dávid a férfiak mezőnyében 8. lett

Történt, hogy Nagy Dávid remek vívással – majd részletezzük… – jutott el a negyeddöntőig, ahol a kellemetlen stílusú francia Billa állította meg egy 12:15-tel. Nyolcadik helyezése után nem volt jókedvében, ám az azért vidította, hogy mire átöltözött, párja és kedvese, Kun Anna a női versenyen bejutott az elődöntőbe, egy hihetetlenül izgalmas párharcban, hosszabbításban 13:12-re legyőzve a hongkongi Kongot. A magyar csapat öltözőjénél találkoztak a párbajtőrözők, a gratulációt, az ölelést és a puszit pedig a következő rövid párbeszéd követte.

Anna: “Kérhetek tőled valamit?”

Dávid: “Nem mosogatok.”

Anna: “Az rendben, de a döntő előtt melegítesz velem?”

Dávid: “Azt persze!”

Nagy Dávid okkal mosolyoghat negyeddöntős szereplése okán.

Ezt követően már jóval vidámabban értékelte Dávid a versenyét, Annát pedig hagytuk pihenni. “Azért bőven akadtak pozitívumai a napnak. Legfontosabb, hogy most vívtam eddig ebben a szezonban a legjobban. Meg annak is örültem, hogy a tizenhatért Kurbanovot 12:14-ről legyőztem. Két hete, a heidenheimi Vk-n éppen ebben a szakaszban kaptam ki tőle, viszonylag simán. Az éremért a franciát nem éreztem, de összességében elégedett lehetek. És most már dolgom is lett a döntő előtt…”

Igen, mert hogy Anna fentiek okán érmes lett, ezzel biztosítva a magyar részvételt az esti programban a BOK Sportcsarnokban. Méghozzá remek vívással jutott a négy közé. Kardos Edina (15:4) és a kínai Lin (15:10) sima legyőzése után jöttek az igen “értékes skalpok”. A nyolcért az észt olimpiai bajnok csapat erősségét, Kirput verte a tatai klasszis 15:11-re, majd jött a már említett hongkongi Kong, aki a világranglista harmadik helyén állt a GP előtt, és a már ugyancsak említett, hosszabbításos 13:12. 

Kun Anna idén is remek ezüstéremmel zárta a Westend GP-t.

Fentieken kívül az is kettejük (love) sztorijához tartozik, hogy tavaly ugyanezen a budapesti GP-n lettek mindketten ezüstérmesek, és a külvilág, pontosabban a média ekkor szerzett tudomást arról is, hogy az életben egy párt alkot a két fiatal. Úgyhogy sokan dörzsölgették a tenyerüket, hogy itt a történet újabb epizódja, na de így is jár mindkettejüknek a nagy gratuláció – egyébként is, két, újabb ezüst már túl szirupos lett volna… 

Adósak vagyunk Dávid eredményeivel, aki sima sikerrel kezdett az amerikai McDowald ellen (15:9), majd jött a fent érintett asszó a kazah Kurbanovval szemben, és a bravúros fordítás 12:14-ről. A nyolcért a francia Mideltonnak esélye sem volt (15:8), míg a következő francia, Billa jelentette a végállomást, és így végzett a nyolcadik helyen Halla Péter tanítványa. A saroksérüléssel bajlódó Siklósi Gergelyt is elismerés illeti a nyolcaddöntős helyezéséért, no meg azért, mert félig egészségesen is vállalta a versenyt. Jár továbbá a vállveregetés a két, 32 közé jutó fiatalnak, Keszthelyi Zsombornak és a junior korú Somody Somának. A főtábla első köre jelentette a végállomást két kiemeltünknek, Andrásfi Tibornak és Koch Máténak, valamint Bakos Bálintnak és Kovács Gergelynek. 

Mielőtt Annára visszatérnénk, fussuk végig a hölgyek napját is. Az első éves junior, Wimmer Dorina jutott el a legjobb 32 közé, nagyot lépve ezzel a felnőtt válogatottság felé. A további négy főtáblás magyar, Nagy Kinga, Kardos Edina, Tóth Jázmin és Gnám Tamara az első körben búcsúzott. 

Csampa Zsolt elnök köszöntötte a verseny két névadójának, Sákovics Józsefnek és Kulcsár Győzőnek az özvegyét, Dömölky Lídiát és Kulcsár Zsuzsát.

A négyes döntő látványos külsőségek között, népes közönség mellett kezdődött. A díszvendégek között ott volt családjával az olimpiai bajnok Sákovicsné Dömölky Lídia és Kulcsár Zsuzsa, a Westend GP két névadójának özvegye. Továbbá elfogadta a meghívást többek mellett Demján Sándorné, a névadó szponzor alapítójának özvegye, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, olimpiai bajnok, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, Schmidt Gábor, a sportért felelős államtitkárság helyettese, Kovács Zsombor, a Westend marketing igazgatója, Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete, és természetesen Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke, aki virágcsokorral köszöntötte hölgy díszvendégeinket. 

Kun Anna döntőt érő tusa a francia Candassamy ellen.

Neves vendégeink is végignézhették ezt követően azt a csodát, amit Kun Anna hajtott végre az elődöntőben. A franciák legjobbja, Marie-Florence Candassamy sokáig kézben tartotta az asszót, olyannyira, hogy 14:9-re is vezetett. Azaz öt plusz egy egylámpás találat kellett a fordításhoz, ami e fegyvernemben közelít a lehetetlenhez. Csakhogy Plásztán Attila tanítványa – gyerek kora óta az… – nem ismert lehetetlent! Előbb egyenlített, majd még a rendes vívóidőben egy pazar flesstámadással bevitte a győztes tust is! 

Az i-re a pontot a lengyel Knapik-Miazga ellen kellett volna feltenni a fináléban. Majdnem sikerült… Csak az a fránya egy tus ezúttal nem Annát segítette. 8:10-ről még sikerült az egyenlítés néhány másodperccel a vívóidő vége előtt. Aztán a hosszabbításban megint jött a flesstámadás, de a lengyel valahogy bele tudott piszkálni, és együttesre mentette az akciót. A végén pedig ő adta be a döntő tust. Ezzel Anna remek ezüsttel zárt, persze, szeretett volna először aranyat nyerni egy VK-n, vagy GP-n, és magyar győztese sem volt eddig a Westend versenyének, amióta Vk-ból Grand Prix-vé változott. Mindezek ellenére remek napot zárhattunk, és Anna is tudott mosolyogni, nem sokkal az elvesztett döntőt követően.

Partali Csaba, aki a pást mellett segítette Annát, a mosolygós ezüstérmes, és az edző, Plásztán Attila.

“Persze, most van bennem csalódottság. De azért tudok örülni ennek az ezüstéremnek. Újra tudtam élvezni a vívást, feldobott a hazai környezet, és voltak olyan asszóim, amelyekre szívesen gondolok vissza. Az elődöntőben például végig bíztam a sikerben, tényleg, még 9:14-nél sem fordult meg a fejemben, hogy én itt kikapok. Így utólag, lehet, hogy változtatnék a taktikámon a lengyel ellen, de majd legközelebb, ez már így alakult. Sokkal több pozitívuma volt ennek a napnak, mint negatívuma, köszönöm nagyon ezt a szurkolást is, amiben részem volt.” – nyilatkozta kétszeres ezüstérmesünk, neki és mesterének még egyszer, ez úton is gratulálunk. 

Szövetségünk pedig azzal a jóleső érzéssel zárhatta az eseményt, hogy az ismét kivételesen magas színvonalú rendezés mellé ismét párosult magyar siker!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Westend Grand Prix, Kulcsár Győző emlékverseny, BOK Sportcsarnok, 343 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Galper (izraeli) 15:13, Nagy-McDowald (amerikai) 15:9, Keszthelyi-F. Limardo (venezuelai) 15:9, Somody-Loyola (belga) 15:14, Andrásfi-Gorbacsuk (ukrán) 12:15, Koch-Cuomo (olasz) 10:11, Kovács-Kurbanov (kazah) 11:15, Bakos-Antkiewicz (lengyel) 10:11. 

A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Coufal (cseh) 15:7, Nagy-Kurbanov (kazah) 15:14, Somody-Pereira (spanyol) 8:15, Keszthelyi-Cuomo (olasz) 13:15.

Nyolcaddöntő: Nagy-Midelton (francia) 15:8, Siklósi-Cimini (olasz) 13:15.

Negyeddöntő: Nagy-Billa (francia) 12:15.

Végeredmény: 1. Gabriele Cimini (olasz), 2. Yonatan Cohen (izraeli), 3. Valerio Cuomo (olasz) és Gaetan Billa (francia), …8. Nagy Dávid (edző: Halla Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …22. Keszthelyi Zsombor, …32. Somody Soma, …34. Koch Máté, …38. Andrásfi Tibor, …52. Bakos Bálint, …60. Kovács Gergely, …118. Rédli András, …120. Antal Máté, …137. Pelle Domonkos, 138. Kulcsár Viktor, …146. Bányai Zsombor, …155. Keresztes Ádám, …167. Horváth Ádám, …172. Bartkó Levente, …182. Csabai Máté, …216. Fenyvesi Csaba, …225. Mestyanek Máté, …231. Balázs Bence, …237. Buta Levente, 238. Nagy Marcell, …243. Stubnya Márton, …296. Debnár Gergely, …301. Kerényi Gábor. 

Női párbajtőr egyéni Westend Grand Prix, Sákovics József emlékverseny, BOK Sportcsarnok, 282 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kun-Kardos 15:4, Wimmer-Staehli (svájci) 15:10, Nagy K.-Lin (kínai) 13:15, Tóth-Zu (kínai) 11:12, Gnám-Isola (olasz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Lin (kínai) 15:10, Wimmer-Differt (észt) 12:15.

Nyolcaddöntő: Kun-Kirpu (észt) 15:11.

Negyeddöntő: Kun-Kong (hongkongi) 13:12.

Elődöntő: Kun-Candassamy (francia) 15:14.

Döntő: Kun-Knapik-Miazga (lengyel) 10:11.

Végeredmény: 1. Renata Knapik-Miazga (lengyel), 2. Kun Anna (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Somfai Péter), 3. Marie-Florence Candassamy (francia) és Nelli Differt (észt), …24. Wimmer Dorina, …45. Nagy Kinga, …51. Gnám Tamara, …53. Tóth Jázmin, …60. Kardos Edina, …73. Dékány Kinga, …88. Büki Lili, …101. Salamon Réka, …107. Kálmán Zille, 108. Mihály Kata, …110. Turcsák Bianka, …123. Kálmán Gyöngyvér, …151. Nagy Blanka, …167. Jakobi Júlia, …191. Gábor Ágnes, …197. Gachályi Gréta és Szarvas Rita, …220. Borsody Emma, …227. Gálfalvy Réka, …237. Miskó Dorina, …253. Réti Kamilla, …267. Kiss Panna.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események