Liza ezüstérmes az athéni Vk-n!

márc 7, 2020 | Hírek

Pusztai Liza nagyszerű ezüstéremmel zárta az athéni női Világkupa-versenyt. A 18 éves magyar klasszis rendkívüli győzelmekkel jutott el a fináléig. Márton Anna is jól szerepelt, hatodik helyen végzett

Persze, persze, a legfontosabb része a vasárnapi csapatverseny lesz az athéni női kard Világkupának. Ám azért nem fogunk mérgelődni annak okán, hogy Pusztai Liza kimagaslóan, Márton Anna nagyon jól szerepelt! Előbbi remek ezüstérmet nyert, utóbbi pedig az értékes hatodik helyen végzett. Gratulálunk mindkettejüknek, valamint Bódy István és Bódy Benjámin, illetve Gárdos Gábor mestereknek. 

Harmadik érmét nyerte Liza az athéni felnőtt Vk-n, két ezüstnél és egy bronznál tart.

A 64-es tábla másik két magyarja, László Luca és Battai Sugár az első körben kikapott a világbajnok orosz Velikajától (5:15), illetve a japán Miszakitól (10:15). Két klasszisunk azonban elindult a nyolcas döntő felé vezető úton. Panka az amerikai Burke-öt 15:7-re, Liza a francia Gimalacot 15:11-re verte. A 16 közé jutásért nem tágítottak egymástól, mindketten 15:10-re nyerték a következő meccsüket az olasz Gargano, illetve az amerikai Chamberlain ellen. A nyolcaddöntő sem jelentett akadályt, az MTK vívója a kínai Qian ellen 15:6-ra, a BVSC tehetsége a világ élvonalához tartozó román Pascu ellen 15:12-re nyert. A negyeddöntőben Lizának sikerült a továbblépés, méghozzá nem akármilyen módon, 15:3-ra lépte le a legjobb olasznak számító Gregoriót. Panka a későbbi győztestől (bár ezt akkor még nem tudtuk…), az örökifjú amerikai olimpiai bajnok Zagunistól kapott ki 15:10-re és ezzel a hatodik helyen zárt. Liza az elődöntőben a házigazda görög Gunturával került szembe, de ő sem tudta megállítani (15:9). Az utolsó lépcsőfok nem sikerült, ám nem gondolnánk, hogy pálcát kéne törni egy 18 éves klasszisjelölt felett, mert “csak” ezüstérmet nyert egy felnőtt Vk-n. Liza csapattársához hasonlóan Zagunistól kapott ki (6:15), és ezzel ezüstérmet nyert!

Lizi a döntőben is látványos tusokat adott.

Az eredményhirdetés után pedig így nyilatkozott honlapunknak: “Nyolc hete nem indultam versenyen, és ez az időszak nagyon jót tett a felkészülésemnek. Koncentrált voltam, és nem fáradtam el a végére sem. Mi több, alig várom már a holnapi csapatversenyt, ahol legalább ilyen jól szeretnék vívni! Jól ment egész nap, azt pedig nem is értem, hogy miként tudtam 15:3-ra megverni Gregoriót. Jöhet a csapat!”

Az athéni dobogó, Pusztai Lizával a jobb oldalon.

Jöhet bizony, a mieink nagy lépést tehetnek vasárnap a Tokió felé vezető úton. A nyolcaddöntőben valószínűleg Németország lesz az ellenfél, a négyért pedig Korea következhet. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Női kard egyéni Világkupa-verseny, Athén, 200 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Burke (amerikai) 15:7, Pusztai-Gimalac (francia) 15:11, Battai-Emura (japán) 10:15, László-Velikaja (orosz) 5:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Gargano (olasz) 15:10, Pusztai-Chamberlain (amerikai) 15:10.

Nyolcaddöntő: Márton-Qian (kínai) 15:6, Pusztai-Pascu (román) 15:12.

Negyeddöntő: Pusztai-Gregorio (olasz) 15:3, Márton-Zagunis (amerikai) 10:15.

Elődöntő: Pusztai-Guntura (görög) 15:9.

Döntő: Pusztai-Zagunis (amerikai) 6:15.

Végeredmény: 1. Mariel Zagunis (amerikai), 2. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Theodora Guntura (görög) és Emura Miszaki (japán), …6. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), …45. Battai Sugár, …64. László Luca, …78. Szűcs Luca, 79. Katona Renáta, …92. Mikulik Júlia, …112. Záhonyi Petra, …119. Várhelyi Kata, …129. Pótz-Nagy Fanni, …159. Kelecsényi Mirabella, …181. Kern Bianka.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.