Liza hatodik a kairói Grand Prix-n

febr 24, 2019 | Hírek

Ismét bizonyított a felnőttek között Pusztai Liza. 18 éves klasszisjelöltünk a kairói GP-n végzett a hatodik helyen, megszorítva az orosz Velikaját. Márton Anna ezúttal a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Kivételes párosításban volt része a magyaroknak a kairói kard Grand Prix zárónapján, a hölgyek 64-es direkt kieséses tábláján. Vasárnap ugyanis három vívónk volt érintett, és kizárólag ázsiai, illetve orosz ellenfelet kaptak a nap folyamán. A “keleti kirándulásnak” a végeredménye magyar szempontból felemásnak mondható, ám Pusztai Liza hatodik helye feltétlenül dicséretes…

Pusztai Lizának lassan védjegyévé válik a mosoly mellett az "egyezményes győzelmi jel".

A BVSC tehetsége, Bódy István, és fia, Benjámin tanítványa az indiai Chadalavadával kezdett, és az Amerikában tanuló kardozó legyőzése nem jelentett számára problémát. Miként a folytatás sem… Liza a folytatásban Kína felé vette az irányt, Fu maradt alul vele szemben 15:9-re. Az ázsiai kirándulás a magyar számára Japánban ért véget, a nyolcaddöntőben Fukusima kapott ugyancsak egy 15:9-et. Ezzel kétszeres kadet világbajnokunk ismét nyolc közé jutott a “nagyok” között, ám a negyeddöntőben következett a nagyok között is az egyik legnagyobb, az egyéni világbajnok, világranglsitát vezető orosz Velikaja személyében. Lizi alaposan megnehezítette az orosz klasszis dolgát, 13:12-re még vezetett is ellene, ám a végén a nagyobb rutin diadalmaskodott, 15:13-ra Velikaja győzött. Lizi ezzel a hatodik helyen zárt, amihez neki, és edzőinek egyaránt gratulálunk! 

Lizát csak a későbbi győztes, a világranglsitát vezető orosz Velikaja állította meg.

Sok pihenője mindenesetre nem lesz Lizának. Hétfőn ugyanis Budapest helyett Foggia felé veszi az irányt, és szerdán már a junior Európa-bajnokságon lép pástra… És őt ismerve, Itáliában egy hatodik hellyel nem lenne elégedett…

A többiekről. Mikulik Júlia a 64-ben a kínai kiemelttől, Saótól szenvedett 15:11-es vereséget. A világranglistán második helyen álló Márton Anna pedig ezúttal a nyolcaddöntőig jutott. Már az első meccsén nagyon megnehezítette a dolgát a fiatal orosz Obvinceva, de Panka 15:13-ra győzni tudott. A következő kör már magabiztosabb sikert hozott, a koreai Hvangot 15:11-re verte. A nyolcaddöntőben aztán egy újabb koreai jött, és Csoj ezúttal remek napot fogott ki. Ezt egyébként nem csupán azzal bizonyította, hogy 15:14-re legyőzte világbajnoki bronzérmesünket. A döntőt ugyanis ezen a délutánon az a két versenyző vívta, aki legyőzte Lizát, illetve Pankát. Tehát Velikaja és Csoj. Úgyhogy a mieinket igazán nem érheti szemrehányás…

Eredmények. Női kard egyéni Grand Prix, Kairó, 130 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Obvinceva (orosz) 15:13, Pusztai-Chadalavada (indiai) 15:10, Mikulik-Sao (kínai) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Hvang (koreai) 15:11, Pusztai-Fu (kínai) 15:9.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Fukusima (japán) 15:9, Márton-Csoj (koreai) 14:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Velikaja (orosz) 13:15.

Végeredmény: 1. Szofija Velikaja (orosz), 2. Csoj Szujeon (koreai), 3. Cecilia Berder (francia) és Olga Harlan (koreai), …6. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), …9. Márton Anna, …54. Mikulik Júlia, …97. Záhonyi Petra, …111. Katona Renáta, …114. László Luca.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.