Lupkovics Dóra és Szemes Gergő nyerte a tőr Mk-t

márc 11, 2023 | Hírek

A szezon utolsó hazai tőr válogatóját rendezték szombaton a sportcsarnokban. Akadt néhány hiányzó, de visszatérő is, az aranyérmet a nőknél Lupkovics Dóra, a férfiaknál Szemes Gergő szerezte meg. 

Sérültek, betegek, visszatérők, mindenben volt részünk a tőrözők utolsó hazai válogatóján, Magyarkupa-fordulóján, egyben U23-as európai körversenyén. Mivel a napot a férfiak kezdték, ezért mi is kezdjük az erősebb nemmel. Itt Dósa Dániel hagyta ki ezt az eseményt, kisebb térdsérülése miatt. Ugyanakkor hétfőn már ő is útra kel társaival a következő hét végi, koreai Grand Prix-re. A fiatal, válogatottbéli társak viszont hiánytalanul ott voltak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az eseményen nagyjából érvényesült a papírforma, azt tegyük hozzá: kellemes tudat, hogy a hazai Mk-n egy újdonsült kadet Európa-bajnok (Rubin Mattia) és egy junior Eb-bronzérmes (Bagdány Albert) vívott negyeddöntőt – utóbbi győzött. A finálét is két junior korú vívta, igaz, egyikük felnőtt vb-döntős is mindeközben. Szemes Gergő visszavágott a junior ob döntőért Bagdány Albertnek, 15:6-ra győzött a verseny esélyese, aki érvényesítette a papírformát. 

A nők mezőnyéből két, stabil válogatottunk is hiányzott. Feczer Viktor válogatott edző számolt be az okokról. “Kreiss Fanni eredetileg elindult volna, jó felvezető versenynek tűnt számára ez, az olimpiai kvalifikáció közeledtével. Itt a betegség szólt közbe. Pásztor Flórát a kairói Vk után porcleválással megműtötték, de a jó hír az, hogy hat hét után ismét versenyképes lehet.” Ismét a páston köszönthettük viszont a még mindig csupán 24 éves, junior vb-bronzérmes csapattag Tóth Jankát, aki több térdműtét után adta fel kényszerűségből a profi versenysportot. Most negyeddöntőig jutott, gratulálunk! Meglepetés egyébként is akadt, elvégre Kondricz Katát a nyolcaddöntőben búcsúztatta Mohamed Aida, de aztán a döntőt végül a kairói vb két csapattagja, Lupkovics Dóra és Pöltz Anna vívta, előbbi győzött, és ezzel nyerte a versenyt.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Magyarkupa, egyben U23-as európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 53 induló. Végeredmény: 1. Szemes Gergő (Ferencváros, edző: Szabó István), 2. Bagdány Albert (Ludovika), 3. Tóth Gergely (Törekvés) és Veljko Csuk (szerb), 5. Frűhauf Benjámin (Törekvés), 6. Korom Erik (Törekvés), 7. Rubin Mattia (Zalaegerszeg), 8. Bellovicz Gábor (Honvéd). A döntőben: Szemes-Bagdány 15:6.

Női tőr egyéni Magyarkupa, egyben U23-as európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 43 induló. Végeredmény: 1. Lupkovics Dóra (Honvéd, edző: Marco Goncalves), 2. Pöltz Anna (Ludovika), 3. Mohamed Aida (UTE) és Kollár Anna (Törekvés), 5. Kalocsai Luca (Ludovika), 6. Tóth Janka (Törekvés), 7. Simon Borbála (Zalaegerszeg), 8. Mesteri Viktória (Törekvés). A döntőben: Lupkovics-Pöltz 15:11.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események