Majdnem hibátlan a folytatás

júl 16, 2022 | Hírek

Egyetlen magyar búcsúzott a kairói vb második selejtező napján. Férfi párbajtőrözőink hibátlanul szerepeltek, női tőrben 3 vívónk jutott a 64-es táblára. Következnek a női kardozók és a férfi tőrözők.

Munkatársunk helyszíni tudósítása:

A hatalmas kairói olimpiai központ húszezres nagytermében lassan el lehet képzelni azt, hogy hétfőn vívó világbajnoki döntőt rendeznek benne. Tegyük hozzá, nagyon lassan… Igaz, a helyzet azon a téren változatlan, hogy az itteniek békésen mosolyogva mindenre azt válaszolják: minden rendben lesz. Ha még erre is feltesz valaki egy érdeklődő “na, de hogyan?” kérdést, akkor még szélesebbé váló mosollyal érkezik a válasz: “insallah”. Azaz isten akaratából…

Kondricz Kata idei remek formája szombatra is megmaradt.

Kicsit legyünk ennél földhöz ragadtabbak, és közelítsük meg a második versenynap történéseit abból a szempontból, hogy az égiek mellett vívóink is tettek azért hozzá valamicskét ahhoz, hogy újabb sikeres napot zárjunk… A szombatot a női tőrözőnk kezdték, ebben a szakágban – a férfiakkal együtt – kényszerül egyedül mindenki selejtezőre. A hölgyek végső mérlege 75 százalékos lett, azaz 4 vívónk közül három lehet majd ott a keddi, 64-es főtáblán. Az idén Vk- és Eb-döntős Kondricz Kata kétséget sem hagyott afelől, hogy őrzi jó formáját, veretlen csoportkörrel jutott közvetlenül a 64 közé, és jár a dicséret Pásztor Flórának is, aki egy vereséggel, és remek tusaránnyal érte el ugyanezt. A pozitívumok sora nem ért véget, elvégre az újonc Pöltz Anna is követte a társakat, a direkt kieséses folytatásban a 64-ért egészen simán, 15:7-re verte a mexikói Meza Oceguerát. Nem sikerült ugyanez Lupkovics Dórának, aki háromtusos előnyről szenvedett a hajrában vereséget az ukrán Sopittól (12:15).

Pásztor Flóra is magabiztos vívással jutott a főtáblára.

Feczer Viktor vezetőedző így foglalta össze a hölgyek versenynapját: “Elégedetlen egyáltalán nem lehetek, ugyanakkor hiányérzetem azért maradt. Nagyon jó volt látni Kata vívását, Flóra is szépen teljesített. A folytatásban sok függ persze a sorsolástól, de még több attól, hogy mennyire bíznak majd magukban a lányok. Mert szerintem mindketten képesek lehetnek bravúrra. Az újonc Annától is értékes eredmény a főtáblára jutás. Dórit ugyanakkor sajnálom, sérülése után egyre jobb állapotba került, és ezt az asszóját is hozhatta volna.”

Andrásfi Tibi veretlen csoportkört produkált.

A délutáni folytatásban a vb legnagyobb mezőnyével a férfi párbajtőrözők léptek pástra, köztük két magyar. Azért csak annyi, mert Siklósi Gergő és Koch Máté kiemeltként a 64 között kezd majd. Andrásfi Tibor és Nagy Dávid volt érdekelt, előbbi színjelesre teljesített, azaz csupa V betű került a neve mellé a jegyzőkönyvbe, és ezzel közvetlenül a főtáblára jutott. Dávidnak túlóráznia kellett, de megérte… A szaúd-afrikai Alomairi legyőzése még kötelező feladatnak számított (15:9), ám utána az a vb-bronzérmes dán Jörgensen következett, aki már sok borsot tört a magyar orrok alá. A fűszer ezúttal az ő orra alá került, a fiatal magyar ugyanis végig vezetve, nagyon magabiztosan győzött 15:9-re. Ezzel a pénteki két fegyvernemhez hasonlóan férfi párbajtőrözőink is százszázalékosan zárták a vb első fázisát. 

Nagy Dávid értékes győzelemmel követte társait a főtáblára.

“Tibi egészen remek formában vívta végig a csoportkört, és igaz ez Dávidra is, annak ellenére, hogy neki becsúsztak apróbb hullámvölgyek. Ugyanakkor a két direkt kieséses asszóját fegyelmezetten vívta végig, és a Jörgensen elleni győzelme azért már fegyverténynek tekinthető. Mindannyian jövünk vissza kedden, remélem, akkor is lehet majd mindek örülnünk…” – nyilatkozta a nap végén Dancsházy-Nagy Tamás, a fegyvernem vezetőedzője. 

Közvetve a mieinkre is tartozik, hogy a helyiek már a selejtezők során elképesztő hangulatot produkálnak. A 96 közé jutásért vívott egyiptomi-izraeli párharc (persze, a párosítás is pikáns…) során zengett a 3-asra keresztelt csarnok, elképesztő volt a buzdítás. Mindez csak azért érdekes, mert a hangulatot máris átvetíthetjük a majdani, várhatóan magyar-egyiptomi csapat nyolcaddöntőre…

A csarnokból tehát elégedetten távozhattak ezen a napon is magyarok, ám a szálláshelyen már akadnak problémák. Küldöttségünk több tagját utolérte ugyanis az “egyiptomi átoknak” is hívott betegség, úgyhogy az egészségügyi stábnak bőven akad dolga, de bízunk abban, hogy ez senkit sem hátráltat majd a sikeres szereplésben. 

A selejtezők vasárnap zárulnak Kairóban a női kardozók (Pusztai Liza kiemelt, Battai Sugár, Katona Renáta, Szűcs Luca) és a férfi tőrözők (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő) részvételével. Hajrá, magyarok!

Világbajnokság, Kairó. Eredmények.

Férfi párbajtőr egyéni, 195 induló. A csoportmérkőzéseken: Andrásfi Tibor 6 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Nagy Dávid 4/2 (továbbjutott). 

A legjobb 96 közé jutásért: Nagy-Alomairi (szaúd-arábiai) 15:9.

A legjobb 64 közé jutásért: Nagy-Jörgensen (dán) 15:9. 

Kedden a legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Alimov (üzbég), Koch-Ramirez (amerikai), Andrásfi-Sztankevics (ukrán), Nagy-Jamada (japán).

Női tőr egyéni, 121 induló. A csoportmérkőzéseken: Kondricz Kata 6 győzelem/0 vereség, Pásztor Flóra 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Lupkovics Dóra 4/2, Pöltz Anna 3/3.

A legjobb 64 közé jutásért: Pöltz-Meza Oceguera (mexikói) 15:7, Lupkovics-Sopit (ukrán) 12:15.

Kedden a legjobb 32 közé jutásért: Kondricz-Cheng (hongkongi), Pásztor-Ranvier (francia), Pöltz-Guo (kanadai).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Negyedik helyezés – kis lépés előre

A férfi párbajtőrcsapat negyedik helyével az eddigi legjobb eredményét érte el a rijádi korosztályos vb-n a magyar küldöttség, de az érem továbbra is hiányzik. A nők 6. helyen zártak. Jönnek a kardozók, hajrá, magyarok!

KÖZGYŰLÉS 2024

Tisztelt Egyesületek! A Magyar Vívó Szövetség elnöksége 2024. április 11-i elnökségi ülésén,  7/2024/3 számú határozatával elfogadta az éves rendes közgyűlés kiírására vonatkozó előterjesztést, mely szerint 2024. május 17-én, péntek 15.00 órára a Magyar...

Szilárd Anna 5. – egyet léptünk előre

Megszerezte első egyéni “kisdöntőjét” a magyar küldöttség a rijádi korosztály világbajnokságon. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna lett ötödik, gratulálunk!

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Élő eredmények

Közelgő események