Maradtak százkilencvenketten!

dec 20, 2019 | Hírek

A selejtezőkkel elkezdődött a hatfegyvernemes országos bajnokság. A hatalmas mezőny harmadolódott, szombaton valamennyi számban a 32-es főtábla következik. A Magyar Vívás Napja fél 5-kor kezdődik.

FÉRFI KARD. “Jólesett a mozgás, remélem, minden rendben lesz holnap.” – kommentálta veretlen csoportkörét a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron. Klasszisunk a szezon során először indult el versenyen, no meg ahhoz sem szokott hozzá, hogy selejtezőt kelljen vívnia. Természetesen tökéletesen megoldotta a feladatát, miként valamennyi válogatott kerettag társa. Egyetlen kivétel, sajnos, akad. A világbajnok, idei budapesti vb-ezüstérmes Szatmári András térdműtétje után még lábadozik. Igaz, szombaton már ő is itt lesz. Szurkol a társaknak, no meg átveszi a Magyar Vívás Napján az eredményeiért járó elismerést…

Szilágyi Áron vidáman kezelte a pénteki selejtezőnapot.

NŐI KARD. Legkorábban jöttek, leghamarabb mentek. A mezőny kicsi volt – 42-en neveztek -, de bivalyerős. Gondoljunk csak bele, a fegyvernemnek van egy kadet Európa-bajnok, egy junior világbajnok, és egy felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes csapata. Ami azért nem semmi. Meg az sem, hogy az a hét kardozó, aki ott volt a Salt Lake City-i, múlt hétvégi Világkupán, az szerdán, kora este ért haza. Majd a nyolc órás időeltolódást több kevesebb sikerrel letudva, péntek reggel fél 8-kor már vívásra jelentkezett… Na jó, hamar végeztek. Itt ugyanis már a csoportmeccsek után kialakult a 32-es tábla mezőnye, úgyhogy Márton Panka és Pusztai Liza délelőtt fél 10 felé már mehetett is haza pihenni…

Pusztai Liza: még a "testékszer" is a kardról szól…

FÉRFI PÁRBAJTŐR. Csupa leg. A legnagyobb mezőny. 190-en neveztek, és erre még hazai felnőtt versenyen sosem akadt példa! Nagy eredmény ez is, a széles bázis alapja annak, hogy újabb és újabb sikeres korosztályok nőjenek fel. A legidősebb versenyző. Marczali László 71 esztendős múlt, és korántsem a futottak még kategóriában szerepelt, csoportjából továbbjutott, végül 107. lett. A legtöbb válogatott. Ennek egyszerű oka volt, ugyanis a vívók mellett az öttusázók is pástra léptek az ob-n. Egyik legjobbjuk, Marosi Ádám be is jutott a legjobb 32 közé, ami egyáltalán nem váratlan, elvégre nyert már aranyat is párbajtőrben… A legnagyobb meglepetés. A ranglistát jelenleg vezető, Eb- és Vk-döntős Andrásfi Tibor kiesett. A 32-ért nála is fiatalabb, kadet korú riválisától, Csabai Mátétól szenvedett vereséget. A többi favorit szombaton folytatja. 

A világbajnok baby sitter. Siklósi Geri Deli Dóri kislányára "vigyáz" az asszók között.

NŐI PÁRBAJTŐR. Sérülés, kismamaság, szülés utáni, majdani visszatérés. Ezen okok miatt a megszokottnál kissé foghíjasabb volt a mezőny. Hiányzott a válogatottak közül Várnai Vivien, Budai Dorina, Szabó Réka, no meg Szász-Kovács Emese. Így aztán a 120 főt számláló mezőnyben pláne teret nyert a fiatalság. Gyorsan tegyük hozzá, ebből a szempontból igazán különlegesnek számít a fegyvernem, az elmúlt két évben ugyanis kadet korú vívó lett az aranyérmes Dékány Kinga, illetve Muhari Eszter személyében. Gyaníthatóan idén nem kadet lesz a győztes, bár ennél a fegyvernemnél a “triplázást” sem lehet kizárni…

Muhari Eszti akcióban. 17 évesen, címvédőként a felnőtt bajnokságon.

FÉRFI TŐR. Itt igazából szépen, csendben lecsordogált a verseny. A lelkes amatőr vívóknak és a veteránoknak köszönhetően a mennyiséggel nem is volt semmi gond. A minőség? Maradjunk annyiban, hogy az ezzel kapcsolatos kérdéseket nem most, az országos bajnokságon kell megoldani. Ahogy annak rendje és módja, két, legmagasabban kvalifikált tőrözőnk, Dósa Dani és Frűhauf Benjámin elfoglalta a főtábla egyes és kettes helyét – nem lenne meglepetés, ha ők találkoznának egymással a szombat délutáni döntőben. 

Dósa Dani is mosolygósan zárta a pénteket.

NŐI TŐR. Mindenki csupa mosoly. Ugyan valamiféle vírust összeszedtek a St. Maur-i Világkupán remeklő, negyedik helyen végző csapat tagjai, ám a jókedv nem hiányzott. Ja kérem, ilyen a sport. Ha van eredmény, minden rendben, még a betegség sem fáj… Márpedig a fegyvernem csapata a legutóbbi két Világkupa-viadalnak köszönhetően olimpiai kvalifikációs helyre lőtte ki magát, ami mindennél fontosabb. Így aztán “hőemelkedéses pirosítóval” is remekelt Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata és Lupkovics Dóra. És ne feledkezzünk meg a 43 esztendős Mohamed Aidáról sem, aki ugyancsak oktatta a mezőnyt. Ám női tőrre is igaz, ami a többi fegyvernemre: a lényeg szombaton, a Magyar Vívás Napján következik. 

Amikor Kreiss Fanni talál.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események