Márciusi menetrend: WestEnd párbajtőr GP, kard Világkupa, diákolimpia

márc 5, 2019 | Hírek

Munkás március elé néz az MVSZ. Miközben gőzerővel zajlanak az előkészületek a júliusi, olimpiai kvalifikációs budapesti vb-re, ebben a hónapban ide költöznek három fegyvernemben is a világ legjobbjai

Ezzel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót a szövetség a Magyar Sport Házában.

Ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig rendezzük a világbjnokság színhelyén, a BOK Csarnokban a férfi és női párbajtőr WestEnd Grand Prix-t. Az esemény egyben tiszteletadás nagyjaink felé, a férfiak versenyét Kulcsár Győző emlékversenyként, a nőké Sákovics József emlékversenyként került be a nemzetközi versenynaptárba. A Grand Prix sportágunk legrangosabb szezonközi versenysorozata, hármat rendeznek belőle évente, egyet-egyet Európában, Ázsiában, illetve Amerikában vagy Afrikában. Hazánk, jelentős sportdiplomáciai sikerként, Oroszország és Olaszország mellett lehet a harmadik európai helyszín, immár ötödik esztendeje. 

A keddi sajtótájékoztató főszereplői.

A Grand Prix-versenyeken másfélszeres Világkupa-pontokat lehet szerezni a világranglistára, a döntőket közvetíti a Eurosport, illetve élőben az Olympic Channel. Emellett a rendezőknek további, szigorú követelményeknek kell eleget tennie. 

Az érdeklődés idén minden eddiginél nagyobb versenyünk iránt! Sorra dőltek a rendezéssel kapcsolatos rekordjaink. Még sosem indult a GP-n 63 nemzet, és jelen állás szerint 317 férfi és 261 női vívó. Most igen! Ausztráliát beleértve valamennyi kontinensről érkeznek majd vívók, és a mennyiség mellett a minőség is “mindent visz”. A világranglista első 16 helyezettje közül a férfiaknál és a nőknél is 15 lesz itt. Hiányozni egyedül a visszavonuló koreai Jung, illetve a szülését éppen a napokban bejelentő, riói olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese fog – Emesének ez úton is kívánunk jó egészséget, boldog gyermekáldást, és mihamarabbi visszatérést a pástra. A magyar válogatott természetesen a legerősebb összeállításában szerepel a versenyen.

Rédli András több mint 300 fős versenyen szeretne jól szerepelni.

A GP programja. Március 8. (péntek), 8.30: férfi selejtezők. Március 9. (szombat), 9.30: női selejtezők. Március 10 (vasárnap), 8.30: 64-es főtáblák. 19 óra: négyes döntők. A színhely a BOK Csarnok: XIV. ker., Dózsa György út 1., a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk.

Két héttel később a férfi kardozók mezőnye érkezik Budapestre, méghozzá a Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni és csapat Világkupára. A hagyományos, több mint fél évszázados múltra visszatekintő verseny 2015 ősze után költözik vissza a fővárosunkba, méghozzá különleges helyszínre. Nevezetesen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vadonatúj Ludovika Arénájába. Sportágunk szempontjából ennek azért is van történelmi jelentősége, mert a múlt század elején itt oktatták nagyhírű vívómestereink a kard alapjait, többek között az egyéni olimpiai bajnok Jekelfalussy-Piller György is itt nevelkedett, majd tanított. 

Szilágyi Áron először versenyez majd a nagyhírű Ludovikában.

Most egy másik olimpiai bajnok, a kétszeres egyéni győztes Szilágyi Áron fémjelezte korosztály népesíti majd be a patinás és megújult környezetet. Mondanunk sem kell, hogy ebben a fegyvernemben is a világ legjobbjai érkeznek majd Budapestre, élén az utóbbi időszakban verhetetlen koreaiakkal. Az egyéni verseny selejtezőit március 22-én a döntőt 23-án, a csapatversenyt pedig 24-én rendezzük meg, utóbbin várhatóan az Európa-bajnok magar kvartett, Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás lép majd pástra. Addig azonban még lesz dolga válogatottunknak, ugyanis ezen a hétvégén az ugyancsak hagyományos, padovai Világkupán szerepelnek legjobbjaink. 

Ezzel még mindig nem ér véget sportágunk márciusi programsorozata, ugyanis a hónap utolsó hétvégéjén rendezzük lassan hagyományosnak mondható diákolimpiánkat. A BOK Csarnokban tavaly közel 3000 ifjú vívópalánta népesítette be a pástokat, és reméljük, idén sem lesz mindez másként, mi több, idén új rekord születhet, amely sosem látott érdeklődést jelent  sportágunk iránt. Hat korosztály versenyei mellett egyéb programokat, bemutatókat, autogramosztást is szervez mejd szövetségünk, a pontos részleteket honlapunkon közüljük majd. 

Csampa Zsolt elnök a korosztályos Eb-sikerekért járó gratulációval kezdte mondanivalóját.

Az eseményekről szóló sajtótájékoztatón részt vett, és beszédet mondott Csampa Zsolt, a szövetség elnöke, Szilágyi Áron kétszeres egyéni olimpiai bajnok kardozó, és Rédli András egyéni Európa-bajnok párbajtőröző. Meghívottként ugyancsak megtisztelt bennünket Buzgó József, a Nemzeti Sport-csoport operatív igazgatója – korábbi magyar bajnok vívó -, és Székely Dávid, az m4 Sport igazgatója. Az NSO-n ugyanis hamarosan közös szervezésű Vlogot indítunk – Magyarországon először -, amelyen bepillanthatunk majd legjobbjaink világbajnoki felkészülésébe, vívóink mindennapjaiba, és kicsit a kulisszák mögé is bepillanthatunk. A Magyar Vívó Szövetség a közös tervek szerint együttműködési megállapodást ír alá a Nemzeti Sportot is kiadó Mediaworks csoporttal. Az m4 pedig már ezen a hétvégén közvetítést sugároz a férfi és női párbajtőr Grand Prix-ről. Szövetségünk extra energiákat összpontosít támogatóinkra, mert hisszük, hogy magyar cégek segítsége szükséges a magyar sportsikerekhez!

Csampa Zsolt, az eseményen gratulált a foggiai kadet és junior Eb-n sikerrel szereplő magyar küldöttség eredményeihez, majd elmondta, hogy reményei szerint a márciusi, rangos rendezvények sikeres főpróbáját jelentik majd a nyári világbajnokságnak – mind a szervezés, mind az eredményesség tekintetében. Megköszönte a két, jelenlévő médium vezetőjének, hogy támogatják sportágunkat, egyben mindenkit invitált márciusi eseményeink megtekintésére. Végezetül a Magyar Vívó Szövetség borával gratulált Buzgó Józsefnek a közelgő születésnapjához. 

A korábban vívóként is felnőtt országos bajnokságot nyerő Buzgó József elmondta, hogy a Nemzeti Sport-csoport az újonnan induló Vloggal a hagyományos tudósításokkal párhuzamosan, egy másik közeghez is közelebb hozhatja sportágunkat. Kiemelte, hogy a 2013-as budapesti világbajnokság idején érezhetően megnőtt a sportnapilap példányszáma, és reméli, hogy nem lesz ez másként az idén sem. 

Székely Dávid, az M4 sportcsatorna igazgatója megerősítette, hogy a júliusi világbajnokságon természetesen élőben követhetjük majd végig a történéseket. Az m4sport.hu élőben közvetíti majd a hétvégi Grand Prix-döntőjét, a sportcsatorna pedig felvételről sugározza majd a négyes döntőt. 

Rédli András és Szilágyi Áron nyilatkozott a sajtótájékoztatón a márciusi versenyekről.

Ezt követően a sportolók következtek… Előbb Rédli András, világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes mondta el, hogy Kulcsár Győzőtől kérdezte régebben, hogy mi a győzelem titka, ám azt a választ kapta, hogy erre nincs recept. Így a nagyon erős mezőnyben megígérni csak azt szabad, hogy mindent megtesz majd csapattársaival együtt a minél jobb szereplés érdekében. Azon a helyszínen, amely számára különösen kedves, a BOK Csarnokban nyerte ugyanis a magyar férfi párbajtőrcsapat a világbajnoki aranyérmet 2013-ban. 

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronra ezen a hét végén Padovában vár egyéni és csapat Világkupa-megmérettetés, csak ezt követően koncentrál majd csapattrásaival százszázalékosan a számára oly kedves budapesti Vk-ra, amelynek különleges hangulata lesz annak okán is, hogy “a hazai vívástörténeti helyszínen, a Ludovikán lesznek majd a versenyek”. Ugyanakkor azt sem szabad felejteni, hogy ezek most jelentős állomások, ám a cél a budapesti világbajnokság, illetve majdan a tokiói olimpia. 

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM