Máté és Emese – a vasasos aranypáros

okt 31, 2020 | Hírek

A férfi tőr “prológja” után a hétvégén megkezdődött a felnőttek 20/21-es szezonja a párbajtőrözők MK-fordulójával. A győzelmet az egyaránt vasasos Koch Máté, illetve Szász-Kovács Emese szerezte meg.

Elkezdődött, és reméljük, be is fogjuk fejezni. Ezzel a mondattal bíztatta egymást szinte mindenki szombaton a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, ahol a párbajtőr fegyvernemben a felnőttek is nekivágtak a 2020/21-es szezonnak. Az idén még csak idehaza lesznek versenyek (két Magyar Kupa-forduló és az országos bajnokság), aztán januártól következnek a nemzetközi viadalok, benne az utolsó olimpiai kvalifikációs Világkupával. Legalábbis ezek a tervek, és őszintén reméljük, hogy a vírus nem írja felül ismét az elképzeléseket… 

Népes mezőny lépett pástra mindkét nem esetében, ám rangos hiányzok is akadtak – ezen manapság nemigen lehet, sajnos, meglepődni. A férfiaknál a koronavírus okán három válogatott nem indulhatott, Andrásfi Tibor, Berta Dániel és Nagy Dávid. Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedzőt kérdeztük hogylétükről: “Tibi és Dávid már nagyjából túl van rajta, a héten elkezdték a mozgást, de még nem indulhattak. Dani viszont még otthon várja a negatív tesztet. Nem tréfa dolog ez a betegség, mindenkit alaposan megviselt, és valóban óvatosan kell bánni a visszatéréssel.”

Egyéni világbajnokunk, Siklósi Gergő vírus után még messze volt a csúcsformától. Ezúttal Dancsházy-Nagy Tamás tanácsai sem segítettek.

Saját mestere szavait igazolta nem sokkal később Siklósi Gergely. A tavaly nyári, budapesti világbajnokság aranyérmese a 32 között kapott ki a junior korú Nagy Marcelltől, aki nem mellesleg a fent említett Nagy Dávid öccse. A honvédos klasszis ugyancsak átesett a víruson, és már pástra léphetett, de még távol volt élete (budapesti) formájától. Asszóját követően meg is beszélte a történteket, egy másik korábbi világsztárral, az ugyancsak egyéni világbajnok (többek között…) klubtárssal, Imre Gézával. Megállapodtak abban, hogy a kéz rendben volt, a láb sebessége viszont még nem a régi, de ezen nincs is mit csodálkozni jelen helyzetben. Nem jutott a nyolcas döntőbe továbbá Rédli András és Peterdi András sem, ám a fegyvernem erejét és “szélességét” bizonyítja, hogy a hiányzók és a kiesők ellenére is három olyan magyar állhatott dobogóra, aki már szerepelt felnőtt világbajnokságon. 

Koch Máté, Somfai Péter és Bányai Zsombor közül az aranyérmet előbbi szerezte meg. A Vasas fiatalja egész nap remekelt, csoportjából táblaegyesként jutott tovább, és a későbbiekben sem tudták komolyabban megszorítani, 15:12 volt a legszorosabb asszója. Győzelmét követően így nyilatkozott honlapunknak Halla Péter tanítványa: “Imádok vívni és versenyezni, nagyon vártam már, hogy nyolc hónap után újra pástra lépjünk. Rengeteget dolgoztam a karantén alatt mesteremmel, és örülök, hogy meglett az eredménye. Szuperül ment egész nap, ráadásul ez az első hazai, rangos felnőtt versenyem, amit megnyertem. Remélem, folytatjuk tovább a szezont, nem mondtam le a céljaimról!”

A hölgyek mezőnyében kevesebb hiányzó akadt, mi több, pástra lépett a riói olimpiai bajnok, Szász-Kovács Emese, aki rendkívül rokonszenvesen és visszafogottan “szerepelt”, ám a legnagyobb figyelem természetesen őt kísérte. Egyáltalán nem hiába. Klasszisunk tizennégy hónappal ikergyermekei születését követően ellenmondást nem tűrve utasította maga mögé sokadszor is a hazai mezőnyt. Veretlen csoportkörét követően, a válogatott társával, Kun Annával szembeni, 3:6-ról 13:9-re megfordított döntő volt a legszorosabb csörtéje, úgyhogy bátran kijelenthetjük, hogy fényesen sikerült a visszatérése bajnoknőnknek. A két bronzérmet az a két hölgy szerezte meg, aki két és fél éve, a veronai junior vb-n is egymás mellett állhatott a dobogó harmadik fokán, nevezetesen Nagy Kinga és Borsody Emma. 

Semmi sem változott: Szász-Kovács Emese szúr, és talál…

Szász-Kovács Emese az eredményhirdetést követően így nyilatkozott honlapunknak: “Az esti fürdetésre, így éppen hazaérek, ráadásul igen jókedvűen. A szülésem óta a márciusi WestEnd GP-n indultam el, aztán jött a majdnem nyolc hónapos szünet, úgyhogy fogalmam sem volt, hogy mire leszek képes. Azt persze éreztük az edzőmmel, Peterdi Andrissal, hogy javul a formám, de a versenyhelyzet egész más. Fizikailag még messze nem érzem magam százszázalékosnak, ám kezdetnek ez egyáltalán nem volt rossz. Az igazi értékmérők majd a nemzetközi versenyek lesznek. Remélem, lesznek is…”

Végül még valami, ami azért nagyon fontos. A nap folyamán a zárt kapus versenyen, a helyszínen lévő vívótársadalom valamennyi tagja rendkívül fegyelmezetten betartotta a szigorú járványügyi szabályokat. Mondhatnánk, ez így helyes. Ám célszerűbb talán úgy fogalmazni: ez így természetes. Ezen írás első mondatának (“Elkezdődött, és reméljük, be is fogjuk fejezni.”) ez az alapja. 

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 124 induló. Végeredmény: 1. Koch Máté (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Somfai Péter (Honvéd), 3. Niko Vuorinen (finn) és Bányai Zsombor (Vasas), 5. Josef Mahringer (osztrák), 6. Bartkó Levente (MTK), 7. Hamilton-Meike Jonatán (Vasas), 8. Nagy Marcell (Vasas). A döntőben: Koch-Somfai 15:10.

Női párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 79 induló. Végeredmény: 1. Szász-Kovács Emese (Vasas, edző: Peterdi András), 2. Kun Anna (Tata), 3. Borsody Emma (BVSC) és Nagy Kinga (Diósgyőr), 5. Kardos Edina (Vasas), 6. Muhari Eszter (Honvéd), 7. Büki Lili (Tata), 8. Tóth Jázmin (BVSC). A döntőben: Szász-Kovács-Kun 13:9. 

Kapcsolódó hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események