Megszilárduló válogatott mag a férfiaknál

márc 6, 2023 | Hírek

Az év legnagyobb hazai párbajtőr eseménye következik. A hétvégén rendezzük a BOK Csarnokban a Westend párbajtőr GP-t. Felvezető minisorozatunkban először a magyar férfiak esélyeivel foglalkozunk.

Nagyjából a szezon felénél járunk, mi több, éppen négy Világkupa-, illetve GP-versenyen vagyunk túl, ezért arra kértük Dancsházy-Nagy Tamás fegyvernemi vezető edzőt, hogy értékelje az eddig történteket. “Két részre bontanám a szezon során történteket. Egyfelől egyéniben kiemelkedőnek mondható, hogy a négy versenyből háromszor magyar aranyérmest avattak. Kétszer Siklósi Gergő, egyszer Andrásfi Tibi személyében. Emellett vannak értékes helyezéseink is. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából meghatározó csapatversenyeken egy bronzérem, egy 5., és egy gyengébb, 13. helyezés született. Itt érzékelhető a megtorpanás, de dolgozunk rajta, és kijelenthető, hogy összességében nem teljesített rosszul a fegyvernem a szezonban.”

Dancsházy-Nagy Tamás és tanítványa a szezonban két Vk-, illetve GP-versenyen aranyérmes világbajnok, Siklósi Gergely.

A “személyi kérdésekkel” kapcsolatosan a vezetőedző elmondta, hogy a budapesti Westend Grand Prix-n egyetlen kivételtől eltekintve minden magyar válogatott pástra lép majd. A kivétel Berta Dániel, aki elhúzódó betegsége miatt továbbra sem kezdhette el edzéseit. A válogatottba kerüléssel kapcsolatosan Dancsházy-Nagy Tamás a következőket mondta: “Természetesen az elnökség által hozott válogatási elvek mindenkire, így rám is érvényesek. Az ugyanakkor tény, hogy nem véletlenül vívtunk mindhárom csapatversenyen ugyanabban a felállásban. Jelen pillanatban úgy vélem, hogy az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely kvartett a legerősebb felállásunk, de alakulhat úgy, hogy a feje tetejére áll az eddigi ranglista, akár már a budapesti versenyen.” 

Szóba került a fegyvernem utánpótlásának helyzete is. Ami igencsak örömteli. Elvégre a nagysikerű tallinni korosztályos Európa-bajnokságon a kadetok és a juniorok csapatversenyében is magyar aranyérem született. “Több, mint megnyugtató a fegyvernem helyzete. A versenyeken igen nagy mezőnyök vannak, kiélezett a válogatás, közös a munka, ez mind kell a sikerhez. A juniorok sokszor készülnek együtt a felnőttekkel, a kadetok pedig a juniorokkal. Lépcsőről lépcsőre építkezünk, és öröm látni, hogy mindennek megvan az eredménye.”

A budapesti Westend Grand Prix-val kapcsolatosan Dancsházy-Nagy Tamás elmondta, hogy egyik oldaláról ez az esemény is egy a többi közül, másfelől viszont különleges. “Szakmailag valamennyi Világkupa-, illetve GP-állomásra ugyanúgy készülünk fel, és emígy történt, pontosabban történik most is. Természetesen a helyszín, a hazai környezet miatt azért ez az esemény egy kicsit mindig más, mint a többi. Családtagok, barátok, ismerősök, illetve szurkolók körében különleges érzés pástra lépni, és ez most sem másként.” 

A férfi párbajtőrözők selejtezőit pénteken, a 64-es táblát vasárnap rendezik a BOK Csarnokban. Pontos időpontokról csütörtöki, a versenyről szóló beharangozónkban írunk. Hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események