Nagyon sokat érhet a negyedik hely!

dec 15, 2019 | Hírek

Az elmúlt évek legjobbját teljesítette az egyik legfontosabb pillanatban a női tőrcsapat: Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra negyedik lett a St. Maur-i Világkupán, gratulálunk!

Két versennyel a kvalifikációs sorozat vége előtt olimpiai kijutó helyre “vívta fel magát” a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású magyar női tőrcsapat! A gyatrán sikerült előző szezon után már sokat ígért a novemberi, kairói hatodik helyezés is, ám most jött el a “nagy kiugrás”. Egy nagyon értékes és egy bravúros győzelemmel negyedik lett válogatottunk, és ezzel fordult a kocka: ha most osztanának tokiói kvótákat, akkor nekünk is jutna. Két verseny van még hátra 2020-ban, egy még januárban, Katowicében, majd február végén, Kazanyban hirdetnek kvalifikációs végeredményt. 

Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Kondricz Kata: szép volt, lányok!

De lássuk, mi is történt a Párizs melletti kisvárosban, St. Maur-ban! Az alapnak számított, hogy a nyolcaddöntőben legyőzzük Romániát, és ez nem is jelentett gondot, 45:23 volt a vége. Jöhetett a nagyon fontos nyolcaddöntő, ahol kötelező volt a győzelem Kanada ellen. Csakhogy ez az elmúlt három alkalommal nem jött össze… Kikaptunk a tengerentúliaktól a májusi tauberi Vk nyolcaddöntőjében, majd a budapesti vb-n ugyanott – ez fájt legjobban… -, majd legutóbb, a kairói Vk-n az 5. helyért. Most viszont úgy nyertünk 45:29-re, mintha előbbiek korábban meg sem történtek volna… Kreiss Fanni és Pásztor Flóra egymást múlta felül, Kata is fontos meccset hozott, nem is lehetett kérdéses a siker. 

Öröm a köbön!

A negyeddöntőben a házigazda franciák következtek, és természetesen ők számítottak favoritnak. Ám ezúttal mi borítottuk a papírformát! Fannit megszúrni is alig tudták a világklasszis Thibus-szal és a pesti vb-ezüstérmes Ranvier-vel felálló riválisok, és a legjobb magyar vezérletével végig vezetve, tulajdonképpen magabiztosan nyertünk 45:38-ra. A két fiatal, Flóra és Kata ugyancsak hozzátette amit kell, a show-t pedig elvitte Fanni… Nagy bravúr a négybe jutás, még akkor is, ha a folytatás nem sikerült. Az elődöntőben az olaszoktól 45:28-ra, majd a bronzéremért Japántól 45:32-re kaptunk ki, mindkét meccsen a közepéig jól tartottuk magunkat, utána ment el az ellenfél. 

Kreiss Fanni (jobbra) a franciák ellen is vezéregyéniségnek bizonyult!

Ám ez a negyedik hely az olimpiai kvalifikáció szempontjából különlegesnek számít, elkiabálni semmit sem szabad, de ettől még tény: összehasonlíthatatlanul jobban áll női tőrcsapatunk, mint egy hónappal ezelőtt. Hátravan még két verseny – és mi, persze, számolgathatunk, ám a lényeg az: a lányok úgy vívjanak, mint Kairóban és St. Maur-ban! 

A megfontolt vezetőedző, Feczer Viktor és az okkal ünneplő lányok, Kata, Flóra és Dóri! A páston pedig Fanni…

A verseny után Feczer Viktor vezetőedzőnek gratuláltunk, és megkértük arra, hogy értékelje az elmúlt hónap, illetve a mai nap teljesítményét. "Jöhet a következő verseny! Csak előre szabad tekinteni! Ez, és az elvégzett munka az alapja annak, hogy sikerüljön a célunk. Persze, hogy a kérdésre is válaszoljak, ez a nap nagyszerűen alakult. Igazi teamet alkottunk. A négy lány tudása legjavát adta, Mohamed Aida, Mesteri Viki, és a stáb egy emberként szurkolt a válogatottnak. Ez is kellett a sikerhez. Kanada ellen nem az a meglepő, hogy három vereség után nyertünk, hanem hogy előtte háromszor kikaptunk. Erősebbnek érzem csapatunkat, úgy érzem, reálisan a legjobb nyolc között van a helyünk. Persze, a tavalyi győztes házigazda franciák elleni siker valódi bravúrnak számít. Fanni remekelt, Flóra és Kata saját asszóján belül többször fordított, ez is igazi csapatmunka volt. Az olimpiai kvalifikáció miatti feszültség szinte tapintható volt, legnagyobb riválisunk, a lengyelek, szinte csak a mi negyeddöntőnket nézték, és összeomlottak a győzelmünk láttán. Számunkra az ünnepek tényleg rövidek lesznek, jövő hétvégén magyar bajnokság, két ünnep között hazai edzések. Szilveszter után pedig Lengyelországba utazunk edzőtáborozni, ugyanis január 12-én az utolsó előtti kvalifikációs csapat világkupát rendezik! És a célunk, ugye, egyértelmű…!”

Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa, St. Maur, 23 induló.
A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Románia 45:23 (Kreiss +13, Pásztor +10, Lupkovics +1, Kondricz -2). 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:29 (Kreiss +8, Pásztor +8, Kondricz +3, Lupkovics -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:38 (Kreiss +10, Pásztor +1, Kondricz -4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 28:45 (Kondricz 0, Kreiss -7, Pásztor -10).

A 3. helyért: Magyarország-Japán 32:45 (Kondricz -1, Kreiss -2, Pásztor -10).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Japán, 4. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események